Restauracja Gothic Cafe rekomendowana przez Slow Food

Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

Restauracja Gothic Cafe rekomendowana przez Slow Food
Źródło zdjęć: © materiały prasowe | materiały prasowe

Podstawową ideą ruchu Slow Food jest szerzenie prawa do smaku. Dlatego też, organizacja poleca restauracje, w których delektować się można doskonałymi potrawami tradycyjnej polskiej kuchni jak i przysmakami z całego świata. Wybrane restauracje, po przejściu procedury weryfikacyjnej, zostają oznaczone znakiem Ślimaka .

Ostatnio do prestiżowego grona restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska, dołączyła Restauracja Gothic Cafe na Zamku w Malborku, której współwłaścicielem oraz szefem kuchni jest charyzmatyczny Bogdan Gałązka. O wyborze zadecydowała komisja w składzie: Jacek Szklarek - prezes Slow Food Polska, Bartosz Budnik - szef kuchni Restauracji Romantyczna na Wzgórzach Dylewskich oraz Wojciech Radtke - szef convivium Trójmiasto. Oto jak uzasadnili swoją ocenę: Piękny, historyczny obiekt w unikatowej scenerii malborskiego zamku. Wyjątkowy, zdolny i kreatywny szef Kuchni wraz ze zgranym, młodym w większości i współpracującym od lat zespołem. Wysoka jakość produktów wyjściowych, w tym produktów od lokalnych dostawców. To wszystko sprawia, że na mapie Polski pojawia się inspirujące i w niepowtarzalnym formacie gastronomicznym miejsce z logiem Ślimaka. Na uwagę zasługuje zupełnie jedyna w swoim rodzaju osobowość Bogdana Gałązki, jako szefa kuchni, współwłaściciela i człowieka o ponad przeciętnych umiejętnościach
komunikacyjnych i kulturze osobistej. Doskonały pomysł nawiązania kompozycji wybranych dań do list zakupowych na zamku z okresu średniowiecza.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę