Reguła 5 sekund, czyli czy można jeść z podłogi

Żartobliwa teoria głosząca, że jedzenie, które nie leżało na podłodze dłużej niż 5 sekund, wciąż nadaje się do konsumpcji ma pewne podstawy naukowe – twierdzą badacze z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii.

Reguła 5 sekund, czyli czy można jeść z podłogi
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Żartobliwa teoria głosząca, że jedzenie, które nie leżało na podłodze dłużej niż 5 sekund, wciąż nadaje się do konsumpcji, ma pewne podstawy naukowe – twierdzą badacze z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii.

Z badań wynika, że w ciągu 5 sekund niewiele zarazków może dostać się na upuszczone na podłogę jedzenie, choć wszystko zależy od rodzaju nawierzchni, konsystencji potrawy i typu bakterii znajdujących się w pobliżu.

Profesor mikrobiologii Anthony Hilton i jego studenci z Uniwersytetu Aston przeprowadzili kilka eksperymentów, które miały na celu sprawdzenie, jak dużo bakterii przeniknie na powierzchnię różnego rodzaju jedzenia w zależności od czasu, który upłynął od momentu upuszczenia oraz typu nawierzchni.

Pod lupę wzięto pałeczki okrężnicy (Escherichia Coli)
i gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Jeśli chodzi o rodzaje jedzenia, testowano upadające tosty, makarony, herbatniki i lepkie słodycze, które leżały od 3 do 30 sekund na różnych rodzajach nawierzchni: dywanie, podłodze laminowanej i płytkach podłogowych.

Okazało się, że najbezpieczniej jeść z dywanu. Należy natomiast unikać konsumowania produktów, które leżały na podłodze laminowanej i płytkach podłogowych, szczególnie, gdy zaliczają się one do kategorii wilgotnych i znajdowały się na podłodze dłużej niż 5 sekund. Dowiedziono, że czas jest istotnym czynnikiem korelującym z ilością nagromadzonych bakterii. Im dłużej leżało, tym większe ryzyko.

Naukowcy zapytali dodatkowo grupę ludzi, czy w swoim życiu stosują się do zasady pięciu sekund i czy zdarzyło im się zjeść coś z podłogi.

Wyniki pokazały, że aż 87 proc. badanych osób przyznaje się do konsumpcji jedzenia, które spadło na podłogę, przy czym ponad połowę z nich stanowią kobiety. Większość badanych przestrzega także reguły pięciu sekund. (PAP)

ooo/ ula/

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia