Trwa ładowanie...
07-10-2010 10:40

Przetworzona żywność sprzyja depresji

Jedzenie dużej ilości przetworzonej żywności zwiększa ryzyko depresji. Ryzyko takie zmniejsza się u osób spożywających dużo jarzyn, owoców i ryb - wynika z badań naukowców University College w Londynie, omawianych w "British Journal of Psychiatry".

Przetworzona żywność sprzyja depresjiŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2ukpnk
d2ukpnk

Naukowcy przebadali sposób odżywiania się 3,5 tys. pracowników administracji publicznej w średnim wieku. Uczestników badań podzielono na dwie grupy.

Do pierwszej zaliczono tych, którzy odżywiają się głównie zdrową żywnością: owocami, jarzynami i rybami. Drugą grupę stanowiły osoby, których dieta składa się przede wszystkim z żywności przetworzonej, np. słodkich deserów, dań smażonych, puszkowanego mięsa, tłustych produktów mlecznych i białego pieczywa.

Po uwzględnieniu takich czynników, jak płeć, wiek, poziom wykształcenia, aktywność ruchowa, palenie i choroby przewlekłe, naukowcy zaobserwowali istotne różnice w podatności na ryzyko depresji w zależności od sposobu odżywiania się.

U osób odżywiających się zdrowo ryzyko wystąpienia w przyszłości depresji było o 26 proc. niższe niż w grupie osób, które zdrową żywność konsumowały najrzadziej.

d2ukpnk

Z kolei u osób, których dieta składała się w wysokim stopniu z żywności przetworzonej ryzyko depresji było o 58 proc. wyższe niż w grupie, która taką żywność konsumowała bardzo rzadko.

Autor badań dr Achana Singh-Manoux sugeruje, by do wyników badań podchodzić ostrożnie, ponieważ odnoszą się do ryzyka depresji w przyszłości, natomiast przypadków depresji już zdiagnozowanej nie badano pod kątem diety. Na zwiększone ryzyko depresji mogą mieć wpływ również czynniki związane z trybem i warunkami życia, których nie uwzględniono w badaniach.

"Brytyjczycy konsumują mniej świeżych produktów o wysokiej wartości odżywczej, a za to więcej produktów zawierających tłuszcze nasycone i cukier" - zauważa cytowany przez BBC dr Andrew McCulloch z Fundacji Zdrowia Psychicznego.

"Zdrowie fizyczne i psychiczne jest ściśle ze sobą związane, dlatego wyniki badań nie powinny dziwić, ale liczymy na to, że dalsze badania pozwolą nam zrozumieć w pełni związek między dietą, a zdrowiem psychicznym" - mówi Margaret Edwards z organizacji charytatywnej SANE.

PAP

d2ukpnk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ukpnk
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj