Pomidory drobnoowocowe, czyli zdrowie w jednym kęsie
Są małe, bardzo odżywcze i słodsze niż zwykłe pomidory, co czyni je idealnym przysmakiem na jeden kęs. Pomidory drobnoowocowe zyskują w Polsce miłośników, którzy dodają je do kanapek, sałatek czy makaronów. Z powodzeniem możemy uprawiać je sami w balkonowej skrzynce albo doniczce. Musimy tylko wiedzieć, która z odmian będzie najlepsza.
Zajadamy się pomidorami jak Polska długa i szeroka. Dziś trudno wyobrazić sobie, że pomidory przez długi czas uważano za trujące – ich liście kształtem przypominały liście magicznej mandragory. W końcu zaczęto rozgotowywać czerwone owoce pomidorów na papkę. W ten sposób powstał przepis na sos pomidorowy, który obecnie, w postaci keczupu, jest niezbędnym dodatkiem do różnych dań.
Pomidory znalazły szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Polacy spożywają je na różne sposoby: na surowo, w sałatkach, zupach, daniach głównych, sosach i sokach. Chętnie sięgamy po różne odmiany pomidorów, szukających tych najbardziej aromatycznych i soczystych. Wśród nich coraz większą popularność zdobywają pomidory drobnoowocowe.
Miniaturowe warzywa
Owoce różnią się kształtem, wielkością i kolorem w zależności od odmiany. Mogą być szklarniowe, jak i gruntowe. Masa owocu może wahać się od powyżej 100 gramów (pomidory wielkoowocowe), przez 60-100 gramów (średnioowocowe) do drobnych poniżej 60 gramów.
– Obecnie panuje moda na miniaturowe warzywa; takie na jeden kęs, które można dodawać do sałatek, dekorować nimi potrawy czy wykorzystywać w przetworach. Pomidory drobnoowocowe są bardzo smaczne i zdrowe – mówi Beata Majewska, dietetyk Naturhouse. Głównym składnikiem takich pomidorów jest woda, ale zawierają także sporo błonnika. – Pomidor jest ponadto warzywem niskokalorycznym, co czyni go odpowiednim do stosowania podczas diety mającej na celu kontrolę wagi – podkreśla specjalistka.
Samo zdrowie
Pomidory drobnoowocowe charakteryzują się wyrazistym, słodkawym smakiem i intensywnym aromatem. Mają wyższą wartość biologiczną w porównaniu z odmianami o większych owocach. Zawierają więcej suchej masy, cukrów oraz witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i B3), C i E. W składzie mają także związki mineralne, wysoką ilość potasu, fosforu, a także beta-karoten.
Beata Majewska zaznacza, że dzięki obecności witamin i pierwiastków pomidory drobnoowocowe mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Potas obniża ciśnienie krwi, pomaga wyeliminować płyny z organizmu i jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania impulsów nerwowych i normalnej aktywności mięśni. Fosfor uczestniczy w tworzeniu i utrzymaniu kości, tworzeniu tkanki mięśniowej i metabolizmu komórkowego. Duża zawartość witamin z grupy B wpływa na stan skóry i układu nerwowego. Wysoka zawartość witaminy C i E oraz obecność karetonoidów w pomidorach sprawia, że jest on ważnym źródłem przeciwutleniaczy – substancji ochraniających nasz organizm.
Obecny w pomidorach likopen chroni przed zawałem serca i miażdżycą, a także nowotworami. W grupie 48 tys. mężczyzn jedzących tygodniowo przynajmniej 10 porcji produktów z pomidorów liczba przypadków raka prostaty była o 45 proc. niższa od przeciętnej.
Pamiętajmy także, że pomidory – również te drobnoowocowe – regenerują skórę i opóźniają jej starzenie. Zawarte w nich witaminy wiążą wolne rodniki, zapobiegają wiotczeniu skóry i powstawaniu zmarszczek.
– Jeśli wieczorem, po kolacji pojawi się wielka chęć zjedzenia czegoś słodkiego, to pomidor może zastąpić batonika, ponieważ dostarcza sporo chromu, który zmniejsza apetyt na słodkości – podpowiada Beata Majewska z Naturhouse.
Twoje własne pomidory
Pomidory odznaczają się małą podatnością na choroby, dzięki czemu nadają się do uprawy amatorskiej. To dobra informacja dla wszystkich, którzy chcieliby na własną rękę zająć się ich uprawą.
Małe pomidorki uprawia się podobnie jak pomidory średnio- i wielkoowocowe. – Podstawową różnicą jest możliwość uprawy w mniejszej rozstawie oraz uprawy doniczkowej. Jeśli chcemy samodzielnie zrobić rozsady, należy wysiać nasiona pod osłonami lub na parapetach okiennych od połowy marca do początku kwietnia. Na wysadzenie roślin do gruntu lub wystawienie doniczek na balkonie najlepiej zdecydować się w drugiej połowie maja, po przymrozkach – wyjaśnia Beata Majewska.
Odmian pomidorów drobnoowocowych jest sporo; można podzielić je na te nadające się do hodowli w donicach, na balkonie i tarasie, w ogrodzie oraz do uprawy pod osłonami (szklarnie). Podstawowy podział to pomidory koktajlowe (cocktail tomato), odmiany typu cherry (mają drobne owoce w kształcie wiśni) oraz odmiany typu cherry plum (owoce w kształcie śliwki). Są one nie tylko smaczne, ale również dekoracyjne.
Jaka odmiana?
Do odmian nadających się do uprawy na balkonach i tarasach możemy zaliczyć: Koralik (owoce ma kuliste, czerwone o średnicy 1,5-2 cm, zbierane są w gronach po 30-40 sztuk, odmiana odporna na zarazę ziemniaka), Maskotka (odmiana typu cherry, owoc czerwony o średnicy 2-4 cm), Balkoni Red (duże, słodkie, czerwone owoce, nadające się do bezpośredniego spożycia, do dekoracji i na przetwory), Yellow Pear (żółte drobne owoce o charakterystycznym gruszkowatym kształcie).
Do odmian do uprawy w ogrodzie zaliczamy: Pinokio (owoce słodkie, pomarańczowe, kuliste), Piko F1 (owoce czerwone, kuliste o masie 10-15 g), Ola (odmiana bardzo wczesna o owocach kulistych, twardych i żółtych), Pokusa (owoce czerwone, typu cherry o średnicy 2-3 cm).
Do uprawy pod osłonami zaliczamy odmiany: Flavorino F1 (o owocach śliwkokształtnych, ciemnoczerwonych, o masie 25-35 g), Picolino F1 (owoce ciemnoczerwone, masa 30-35g), Goldita F1 (owoce pomarańczowożółte o masie 25-30 g), Organza (owoce jasnopomarańczowe o masie 40-65g), Favorita F1(owoce czerwone o masie 13-17 g).
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl