Polskie jabłka - smakołyk za grosze

Szarlotka, dżem, kompot, mus, sok, a może na surowo? Jabłka to hit późnego lata i jesieni. Są tanie i smaczne. Po jakie odmiany warto sięgnąć i na co zwrócić uwagę przy zakupie, wyjaśnia Lidia Fątowicz, dietetyk z Centrum Naturhouse w Koninie.

Polskie jabłka - smakołyk za grosze
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
50

- Jakie witaminy zawierają jabłka i czy posiadają właściwości lecznicze?

- Przede wszystkim witaminę C, A, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, krzem oraz błonnik (pektyny). Witamina C wzmacnia układ immunologiczny oraz naczynia krwionośne, działa antyoksydacyjnie, wspomaga wchłanianie żelaza i manganu, bierze udział w syntezie kolagenu zapobiegając wiotczeniu skóry. Witamina A (retinol) wzmacnia kości, włosy, skórę i paznokcie, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy oraz pozytywnie działa na wzrok. Magnez skutecznie wzmacnia układ nerwowy, zapobiega nadciśnieniu, obniża ryzyko wystąpienia zawału przez zachowanie prawidłowego rytmu serca, uczestniczy w odbudowie fosforanowych źródeł energetycznych, dzięki czemu zapobiega skurczom. Potas obniża ciśnienie krwi, jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania pompy sodowo-potasowej oraz wspomaga trawienie i bierze udział w eliminowaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Wapń i krzem, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni i zachowania mocnych kości i zębów, ponadto pozytywnie wpływają
na wzrost i stan włosów i paznokci. Błonnik w postaci pektyn wspomaga trawienie, przez co usuwa zaparcia, wypełnia żołądek dając uczucie sytości, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.

- To rzeczywiście prawdziwa bomba witaminowa. Czy można jeść je bez ograniczeń?

- Częste jedzenie jabłek wyjdzie nam na zdrowie. Są stosunkowo niskokaloryczne i niedrogie. Należy jednak pamiętać, że osoby będące na diecie odchudzającej, nie powinny spożywać ich w nadmiarze, ze względu na sporą zawartość cukrów prostych.

- Wiele osób obiera jabłka przed zjedzeniem. Czy to dobrze? Co jest w skórce, gniazdku nasiennym i pestce?

- Skórka jabłka i gniazdo nasienne to przede wszystkim bogate źródło błonnika (pektyn), dlatego lepiej nie obierajmy ich ze skórki. Dzięki skórce i gniazdom nasiennym oczyścimy jelita z zalegających resztek pokarmowych, a organizm z toksyn. Pestka natomiast zawiera witaminę B17 tzw. amigdalinę. To ona nadaje jej gorzki smak i aromat. Przypisuje się jej działanie przeciwnowotworowe, jednak jak dotąd nie zostało poparte to specjalistycznymi badaniami naukowymi. Uwaga, składowym elementem amigdaliny jest cyjanowodór, który kumulując się w organizmie, może powodować zatrucia. Jednak spożywając jabłka w całości, nie trzeba się tego obawiać.

- Nie wszyscy mamy dostęp do owoców prosto z sadu. Zazwyczaj kupujemy je w supermarkecie czy warzywniaku. Jakie jabłka wybierać?

- Najlepiej polskie. Jesteśmy jednym z największych eksporterów jabłek w Europie i na świecie, cechują się one naprawdę wysoką jakością, smakiem i aromatem. Korzystajmy z tego, co nasze.

- Na co zwracać uwagę przy zakupie?

- Najlepiej dokładnie je obejrzeć, dotknąć i powąchać. Pomarszczona skórka świadczy o nieświeżości, takie jabłko najlepiej wykorzystać do pieczenia, przyrządzenia musu czy soku. Z pewnością nie kupujmy jabłek posiadających na skórce suche, brązowe plamy, świadczą one o grzybie (parch), który zaatakował owoc. Szary nalot na skórce w połączeniu z plamami jest oznaką pleśni, a dziurki lub sok na powierzchni owocu ostrzega przed jabłkami robaczywymi. Jeśli jabłko posiada brązowe plamy na skórce (powodowane przez patulinę), zrezygnujmy z zakupu. Oznacza to, że jest zepsute i nie nadaje się do spożycia. Ponadto nie dajmy się zwieść owocom o idealnie lśniącej skórce, takie często są woskowane, aby na sklepowej półce prezentować się jak najlepiej.

- Które odmiany są słodkie, a które kwaśne?

- Do słodkich odmian jabłek zaliczamy: Lobo, Jonagold, Delikates, Ligol,Gala, Spartan, Golden Delicious, Rubin, McIntosh. Kwaśne jabłka to: Antonówka i Szara Reneta. Pośrednią grupę stanowią natomiast jabłka: Beforest, Landsberska, Linda, Red Wealthy, Cortland, Jonathan.

- Do czego najlepiej nadają się odmiany słodkie, a do czego kwaśne?

- Słodkie jabłka charakteryzują się kruchością i soczystością, dlatego najlepiej spożywać je na surowo, jako przekąskę bądź składnik sałatki. Kwaśne jabłka najlepiej nadają się do pieczenia, robienia musów czy dżemów. Ich kwaskowaty smak nadaje charakter przyrządzanym potrawom.

ml/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki