Pojawiła się niebieska mozzarella!

We Włoszech zanotowano kolejny w ostatnich latach przypadek niebieskiej mozzarelli; ser po otwarciu opakowania zmienia kolor na wyraźny błękit pod wpływem zawartej w płynie bakterii. Konsumenci zgłaszają takie przypadki organom ścigania.

Pojawiła się niebieska mozzarella!
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF
SKOMENTUJ
Obraz

Tym razem niebieską mozzarellę kupił mieszkaniec okolic Turynu na północy Włoch. Ser pochodził z Niemiec. Prokuratura w głównym mieście Piemontu wszczęła dochodzenie w sprawie zarzutu złamania przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności. Dziesiątki podobnych przypadków zanotowano w całych Włoszech od 2010 roku, kiedy po raz pierwszy zaczęto informować o "mozzarelli Smerfów", jak została nazwana przez media.

W rezultacie poprzednich śledztw skonfiskowano ogromne partie sera, sprowadzanego w większości z Niemiec do tanich sieci sprzedaży. Jeden z tamtejszych zakładów produkcyjnych został zamknięty. We Włoszech wybuchła zaś dyskusja na temat sensu importowania typowo włoskiego sera. Jednak takie przypadki stwierdzono także u jednego z włoskich producentów.

Gdy afera wybuchła przed dwoma laty, w wyniku badań laboratoryjnych ustalono, że powodem zmiany koloru - najczęściej na niebieski, ale również niekiedy na różowy - jest bakteria pseudomonas fluorescens, znajdująca się w wodzie w opakowaniach sera. Według śledczych obecność bakterii to rezultat używania wody ze studni podczas produkcji sera.

Wśród ekspertów nie ma zgody co do stopnia szkodliwości niebieskiej mozzarelli. Wiadomo jednak, że nie jest ona obojętna dla zdrowia. Dlatego każda próbka takiego sera zanoszona jest przez nabywców na policję lub do karabinierów. Sprawa kończy się zawsze dochodzeniem przeciwko producentom. (PAP)

sw/zab/

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki