Pij kakao, będziesz zdrowy!

Pij kakao! Będziesz nie tylko wielki, ale także zdrowy i - jak dowodzą naukowcy - bardzo szczęśliwy. Szczęśliwszy nawet niż po zjedzeniu czekolady. Jednak jak ze wszystkim, w piciu warto zachować umiar.

Pij kakao, będziesz zdrowy!
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
SKOMENTUJ

Jak kakao wpływa na nasze zdrowie i dlaczego nas uszczęśliwia? Czy może też zaszkodzić? Wątpliwości na temat tego napoju rozwiewa Agata Białek, specjalistka ds. żywienia człowieka Białek z poradni dietetycznej Dietosfera, która specjalnie dla naszych czytelników poddała kakao drobiazgowej analizie.

Wartość odżywcza kakao

Kakao otrzymuje się z nasion drzewa kakaowego Theobroma cacao, które występuje w Ameryce Południowej. Nasiona te składają się w 50 proc. z tłuszczu, w 20 proc. z białka i w 10 proc. ze skrobi. Kakao zawiera też składniki o działaniu pobudzającym, np. kofeinę i teobrominę, dlatego zaliczane jest do kategorii używek. Jeśli chodzi o wartość odżywczą prawdziwego kakao – dostarcza ono wapnia, żelaza, cynku i magnezu, tak więc jak najbardziej może stać się produktem uzupełniającym dietę w te składniki. Nie łudźmy się jednak, że jedna szklanka napoju pokryje zapotrzebowanie na wszystkie te składniki – ponieważ używając standardowych 10 g proszku do sporządzenia szklanki napoju – nie uzyskamy ich dużej ilości. Typowe kakao o zawartości tłuszczu 16 proc. dostarcza około 40 kcal (szklanka bez cukru).

Kakao dla zdrowia

Składniki biologicznie aktywne zawarte w napoju, są uznawane za sprzymierzeńca w profilaktyce i terapii chorób układu krążenia - miażdżycy, dyslipidemii, nadciśnienia - w dużej mierze dzięki dobremu składowi kwasów tłuszczowych oraz związków polifenolowych. Niestety kakao odtłuszczone – chociaż niskokaloryczne – zawiera odpowiednio mniej również tych dobrych substancji. Istnieją także badania, dowodzące że składniki kakao chronią przed niektórymi nowotworami, skutecznie zwalczając szkodliwe wolne rodniki. Ponieważ zawartość kofeiny w kakao nie przekracza 0,12 proc. i co za tym idzie, jest znacznie mniejsza niż w kawie czy nawet herbacie – jest to napój bezpieczny dla dzieci.

Kakao czy czekolada?

Kakao to produkt otrzymywany z miazgi kakaowej. Czekolada to natomiast wyrób uformowany z masy czekoladowej, której głównymi składnikami są (oprócz cukru) miazga i tłuszcz kakaowy. Poza tym, w zależności od rodzaju czekolady, stosuje się rozmaite dodatki (mleko, nadzienia itp.) – im więcej takich dodatków, tym bardziej czekolada - pod względem wartości odżywczej – oddala się od kakao. Napój kakaowy ma działanie regenerujące i relaksujące, co jest po części zasługą zawartych w nim składników, a po części – smaku i aromatu, który większości ludzi wydaje się bardzo atrakcyjny i kojarzy się z przyjemnością i odpoczynkiem. Podobnie działa gorzka, wysokoprocentowa czekolada. Fenyloalanina zawarta w obu produktach, podwyższa poziom serotoniny i endorfin w mózgu, poprawiając nam samopoczucie i przeciwdziałając depresji. Niestety jej wersje mleczne, białe i nadziewane – uboższe w kakao - poprawiają nam humor głównie smakiem.

Jakie kakao?

Gdy wybieramy kakao, lepiej zdecydować się na prawdziwe, dobre kakao – niekoniecznie odtłuszczone. Napoje kakaopodobne adresowane głównie dla dzieci, niestety zawierają przeważnie dużo cukru oraz - czasami - także rozmaite dodatki. Mimo że napoje te są czasem wzbogacane składnikami odżywczymi, takimi jak wapń czy magnez – są też o wiele bardziej kaloryczne i przeważnie mniej wartościowe pod względem odżywczym niż naturalne kakao.
Spożywając szklankę naturalnego kakao, z chudym mlekiem i płaską łyżeczką cukru zamiast napoju kakaopodobnego, „oszczędzamy” 70-80 kcal. Chcąc jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność napoju, możemy ewentualnie sięgnąć po słodziki pochodzenia naturalnego, np. ksyliytol bądź stewię. Tak robimy będąc na diecie, w przypadku codziennego żywienia – nie ma to jednak uzasadnienia.

Pić czy nie pić?

Nadużywanie kakao może mieć też swoje konsekwencje negatywne. Po pierwsze – jest kaloryczne i w zbyt dużych ilościach może przyczynić się do otyłości. Po drugie – możemy się od niego uzależnić. Po trzecie – niektóre kakaowce uprawiane na glebach wulkanicznych, mogą poprzez korzenie dostarczać do ziaren toksycznego kadmu. Krótko mówiąc – podstawą jest umiar i różnorodność.

AD/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki