Trwa ładowanie...

Parowar, szybkowar, kombiwar. Praktyczne urządzenia w twojej kuchni

W nowoczesnej kuchni znajdziemy dużo sprzętów, które mają za zadanie ułatwić codzienne gotowanie i uczynić je o wiele przyjemniejszym. Tego typu urządzeń jest całkiem sporo, a nie wszyscy umieją rozwinąć możliwości każdego z nich.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Urządzenia pobierają niewiele prądu i pozwalają na znacznie szybsze gotowanieUrządzenia pobierają niewiele prądu i pozwalają na znacznie szybsze gotowanieŹródło: Adobe Stock
d3zrlz5
d3zrlz5

Podczas codziennego gotowania warto postawić na urządzenia, które pozwolą nam na przygotowanie całego posiłku przy minimalnym wysiłku. Mając do dyspozycji tego typu urządzenia spędzimy w kuchni znacznie mniej czasu, a potrawy będą równie smaczne, co przygotowane tradycyjnie.

Smacznego! Przepis na różowe naleśniki

Parowar

To proste w obsłudze urządzenie, które nie tylko pozwoli na przygotowanie całego posiłku za jednym zamachem, ale również pozwoli jeść o wiele zdrowiej, bez zbędnego dodatku tłuszczu. Urządzenie wyposażono w perforowane tacki z tworzywa i miseczkę na wodę z grzałką. Podgrzana woda zmieni się w parę, która podgrzewa potrawy i jednocześnie nie ingeruje w ich konsystencję i zawartość witamin. Nie musisz mieszać ani przewracać potraw na drugą stronę, wszystkie będą równomiernie ugotowane. Wystarczy włączyć urządzenie, nastawić timer i możesz zająć się czymś innym.

d3zrlz5

Gotowanie odbywa się bez dodatku tłuszczu i soli, którą posypujemy potrawy dopiero po przyrządzeniu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodać do gotowanych warzyw lub mięsa mieszankę ulubionych ziół. Czas przygotowywania posiłków na parze jest o wiele krótszy, niż w przypadku tradycyjnego gotowania, a to ze względu na wyższą temperaturę.

Wolnowar

Każdy, kto lubi przyrządzać gulasze czy zupy wie, jak trudno jest utrzymać potrawę w odpowiedniej temperaturze. By nie dopuścić do wrzenia i rozpadania się jedzenia lub utraty mętności zup, warto wypróbować uniwersalny wolnowar. Urządzenie elektryczne w postaci kamionkowego garnka i przezroczystej pokrywki pozwoli na duszenie potraw nawet przez kilka godzin bez konieczności nadzoru. Dzięki niemu przygotujesz nie tylko zupy i sosy, ale nawet bigos czy konfitury. Stała temperatura i specjalne zabezpieczenia sprawiają, że nie musisz na bieżąco kontrolować tego, co dzieje się pod pokrywką. Przypalenie czegokolwiek w wolnowarze jest praktycznie niemożliwe. Długi czas gotowania sprawia, że potrawy stają się delikatne i wprost rozpływają się w ustach.

Szybkowar

To odwrotność wolnowaru. Szczelnie zamykany garnek wykorzystuje wzrost ciśnienia zachodzący w procesie gotowania do zwiększenia temperatury, w której wrze woda, co przekłada się na szybsze gotowanie potraw. Aby nie dopuścić do zbyt wysokiego ciśnienia w garnku, wykorzystuje się zawór bezpieczeństwa, który może nieco hałasować podczas pracy.

Multicooker

Urządzenie, które łączy w sobie zalety szybkowaru, wolnowaru oraz wszelkiej maści garnków elektrycznych. Elektryczny garnek z wbudowanymi trybami pracy doskonale nadaje się zarówno do przygotowywania potraw w domu, jak i na przykład podczas wyjazdu na działkę czy do domku letniskowego.

d3zrlz5

W garnku elektrycznym można przygotowywać w zasadzie wszystko. Sprawdzi się podczas smażenia mięsa i warzyw, a nawet pieczenia ciast. W multicookerze możesz więc smażyć, piec, grillować, dusić i gotować na parze. Nie potrzebujesz kilku urządzeń, które zajmują mnóstwo miejsca, ze wszystkim tym poradzi sobie jeden prosty sprzęt.

Kombiwar

Urządzenie składające się ze szklanej misy oraz pokrywy z lampą halogenową może służyć jako godne zastępstwo piekarnika w małych mieszkaniach i aneksach kuchennych. Po włączeniu i ustawieniu odpowiedniej temperatury lampa nagrzewa się, a wbudowany wiatrak równomiernie rozprowadza ciepło po całym urządzeniu sprawiając, że potrawa jest równomiernie przypieczona z każdej strony. Niewielkie wymiary urządzenia są jego największą zaletą. Standardowy piekarnik potrzebuje mnóstwa czasu na nagrzanie się, a podczas pieczenia większość wnętrza pozostaje pusta. W kombiwarze ten proces trwa o wiele krócej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj