Parowar, szybkowar, kombiwar. Praktyczne urządzenia w twojej kuchni

W nowoczesnej kuchni znajdziemy dużo sprzętów, które mają za zadanie ułatwić codzienne gotowanie i uczynić je o wiele przyjemniejszym. Tego typu urządzeń jest całkiem sporo, a nie wszyscy umieją rozwinąć możliwości każdego z nich.

kombiwarUrządzenia pobierają niewiele prądu i pozwalają na znacznie szybsze gotowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podczas codziennego gotowania warto postawić na urządzenia, które pozwolą nam na przygotowanie całego posiłku przy minimalnym wysiłku. Mając do dyspozycji tego typu urządzenia spędzimy w kuchni znacznie mniej czasu, a potrawy będą równie smaczne, co przygotowane tradycyjnie.

Smacznego! Przepis na różowe naleśniki

Parowar

To proste w obsłudze urządzenie, które nie tylko pozwoli na przygotowanie całego posiłku za jednym zamachem, ale również pozwoli jeść o wiele zdrowiej, bez zbędnego dodatku tłuszczu. Urządzenie wyposażono w perforowane tacki z tworzywa i miseczkę na wodę z grzałką. Podgrzana woda zmieni się w parę, która podgrzewa potrawy i jednocześnie nie ingeruje w ich konsystencję i zawartość witamin. Nie musisz mieszać ani przewracać potraw na drugą stronę, wszystkie będą równomiernie ugotowane. Wystarczy włączyć urządzenie, nastawić timer i możesz zająć się czymś innym.

Gotowanie odbywa się bez dodatku tłuszczu i soli, którą posypujemy potrawy dopiero po przyrządzeniu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodać do gotowanych warzyw lub mięsa mieszankę ulubionych ziół. Czas przygotowywania posiłków na parze jest o wiele krótszy, niż w przypadku tradycyjnego gotowania, a to ze względu na wyższą temperaturę.

Wolnowar

Każdy, kto lubi przyrządzać gulasze czy zupy wie, jak trudno jest utrzymać potrawę w odpowiedniej temperaturze. By nie dopuścić do wrzenia i rozpadania się jedzenia lub utraty mętności zup, warto wypróbować uniwersalny wolnowar. Urządzenie elektryczne w postaci kamionkowego garnka i przezroczystej pokrywki pozwoli na duszenie potraw nawet przez kilka godzin bez konieczności nadzoru. Dzięki niemu przygotujesz nie tylko zupy i sosy, ale nawet bigos czy konfitury. Stała temperatura i specjalne zabezpieczenia sprawiają, że nie musisz na bieżąco kontrolować tego, co dzieje się pod pokrywką. Przypalenie czegokolwiek w wolnowarze jest praktycznie niemożliwe. Długi czas gotowania sprawia, że potrawy stają się delikatne i wprost rozpływają się w ustach.

Szybkowar

To odwrotność wolnowaru. Szczelnie zamykany garnek wykorzystuje wzrost ciśnienia zachodzący w procesie gotowania do zwiększenia temperatury, w której wrze woda, co przekłada się na szybsze gotowanie potraw. Aby nie dopuścić do zbyt wysokiego ciśnienia w garnku, wykorzystuje się zawór bezpieczeństwa, który może nieco hałasować podczas pracy.

Multicooker

Urządzenie, które łączy w sobie zalety szybkowaru, wolnowaru oraz wszelkiej maści garnków elektrycznych. Elektryczny garnek z wbudowanymi trybami pracy doskonale nadaje się zarówno do przygotowywania potraw w domu, jak i na przykład podczas wyjazdu na działkę czy do domku letniskowego.

W garnku elektrycznym można przygotowywać w zasadzie wszystko. Sprawdzi się podczas smażenia mięsa i warzyw, a nawet pieczenia ciast. W multicookerze możesz więc smażyć, piec, grillować, dusić i gotować na parze. Nie potrzebujesz kilku urządzeń, które zajmują mnóstwo miejsca, ze wszystkim tym poradzi sobie jeden prosty sprzęt.

Kombiwar

Urządzenie składające się ze szklanej misy oraz pokrywy z lampą halogenową może służyć jako godne zastępstwo piekarnika w małych mieszkaniach i aneksach kuchennych. Po włączeniu i ustawieniu odpowiedniej temperatury lampa nagrzewa się, a wbudowany wiatrak równomiernie rozprowadza ciepło po całym urządzeniu sprawiając, że potrawa jest równomiernie przypieczona z każdej strony. Niewielkie wymiary urządzenia są jego największą zaletą. Standardowy piekarnik potrzebuje mnóstwa czasu na nagrzanie się, a podczas pieczenia większość wnętrza pozostaje pusta. W kombiwarze ten proces trwa o wiele krócej.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów