Parowar, szybkowar, kombiwar. Praktyczne urządzenia w twojej kuchni
W nowoczesnej kuchni znajdziemy dużo sprzętów, które mają za zadanie ułatwić codzienne gotowanie i uczynić je o wiele przyjemniejszym. Tego typu urządzeń jest całkiem sporo, a nie wszyscy umieją rozwinąć możliwości każdego z nich.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Podczas codziennego gotowania warto postawić na urządzenia, które pozwolą nam na przygotowanie całego posiłku przy minimalnym wysiłku. Mając do dyspozycji tego typu urządzenia spędzimy w kuchni znacznie mniej czasu, a potrawy będą równie smaczne, co przygotowane tradycyjnie.
Smacznego! Przepis na różowe naleśniki
Parowar
To proste w obsłudze urządzenie, które nie tylko pozwoli na przygotowanie całego posiłku za jednym zamachem, ale również pozwoli jeść o wiele zdrowiej, bez zbędnego dodatku tłuszczu. Urządzenie wyposażono w perforowane tacki z tworzywa i miseczkę na wodę z grzałką. Podgrzana woda zmieni się w parę, która podgrzewa potrawy i jednocześnie nie ingeruje w ich konsystencję i zawartość witamin. Nie musisz mieszać ani przewracać potraw na drugą stronę, wszystkie będą równomiernie ugotowane. Wystarczy włączyć urządzenie, nastawić timer i możesz zająć się czymś innym.
Gotowanie odbywa się bez dodatku tłuszczu i soli, którą posypujemy potrawy dopiero po przyrządzeniu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodać do gotowanych warzyw lub mięsa mieszankę ulubionych ziół. Czas przygotowywania posiłków na parze jest o wiele krótszy, niż w przypadku tradycyjnego gotowania, a to ze względu na wyższą temperaturę.
Wolnowar
Każdy, kto lubi przyrządzać gulasze czy zupy wie, jak trudno jest utrzymać potrawę w odpowiedniej temperaturze. By nie dopuścić do wrzenia i rozpadania się jedzenia lub utraty mętności zup, warto wypróbować uniwersalny wolnowar. Urządzenie elektryczne w postaci kamionkowego garnka i przezroczystej pokrywki pozwoli na duszenie potraw nawet przez kilka godzin bez konieczności nadzoru. Dzięki niemu przygotujesz nie tylko zupy i sosy, ale nawet bigos czy konfitury. Stała temperatura i specjalne zabezpieczenia sprawiają, że nie musisz na bieżąco kontrolować tego, co dzieje się pod pokrywką. Przypalenie czegokolwiek w wolnowarze jest praktycznie niemożliwe. Długi czas gotowania sprawia, że potrawy stają się delikatne i wprost rozpływają się w ustach.
Szybkowar
To odwrotność wolnowaru. Szczelnie zamykany garnek wykorzystuje wzrost ciśnienia zachodzący w procesie gotowania do zwiększenia temperatury, w której wrze woda, co przekłada się na szybsze gotowanie potraw. Aby nie dopuścić do zbyt wysokiego ciśnienia w garnku, wykorzystuje się zawór bezpieczeństwa, który może nieco hałasować podczas pracy.
Multicooker
Urządzenie, które łączy w sobie zalety szybkowaru, wolnowaru oraz wszelkiej maści garnków elektrycznych. Elektryczny garnek z wbudowanymi trybami pracy doskonale nadaje się zarówno do przygotowywania potraw w domu, jak i na przykład podczas wyjazdu na działkę czy do domku letniskowego.
W garnku elektrycznym można przygotowywać w zasadzie wszystko. Sprawdzi się podczas smażenia mięsa i warzyw, a nawet pieczenia ciast. W multicookerze możesz więc smażyć, piec, grillować, dusić i gotować na parze. Nie potrzebujesz kilku urządzeń, które zajmują mnóstwo miejsca, ze wszystkim tym poradzi sobie jeden prosty sprzęt.
Kombiwar
Urządzenie składające się ze szklanej misy oraz pokrywy z lampą halogenową może służyć jako godne zastępstwo piekarnika w małych mieszkaniach i aneksach kuchennych. Po włączeniu i ustawieniu odpowiedniej temperatury lampa nagrzewa się, a wbudowany wiatrak równomiernie rozprowadza ciepło po całym urządzeniu sprawiając, że potrawa jest równomiernie przypieczona z każdej strony. Niewielkie wymiary urządzenia są jego największą zaletą. Standardowy piekarnik potrzebuje mnóstwa czasu na nagrzanie się, a podczas pieczenia większość wnętrza pozostaje pusta. W kombiwarze ten proces trwa o wiele krócej.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.