Owoce i warzywa zmniejszają ryzyko przeziębienia w ciąży

Ciężarne, które jedzą siedem i więcej porcji owoców oraz warzyw dziennie są mniej narażone na infekcje górnych dróg oddechowych, jak zwykłe przeziębienie czy zapalenie zatok - informuje pismo "Public Health Nutrition".

Owoce i warzywa zmniejszają ryzyko przeziębienia w ciąży
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
3

*Ciężarne, które jedzą siedem i więcej porcji owoców oraz warzyw dziennie są mniej narażone na infekcje górnych dróg oddechowych, jak zwykłe przeziębienie czy zapalenie zatok - informuje pismo "Public Health Nutrition". *

Naukowcy z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Bostońskiego doszli do takich wniosków po przebadaniu ponad 1 tys. kobiet w ciąży.

Jak wyliczyli, te które spożywały najwięcej owoców i warzyw dziennie (ponad 8 porcji) były o jedną trzecią mniej narażone na zakażenie górnych dróg oddechowych, w porównaniu z kobietami jedzącymi najmniejsze ilości tych produktów (niecałe 2 porcje). Jedzenie albo owoców, albo warzyw nie dawało podobnych korzyści.

Choć większość infekcji górnych dróg oddechowych ma łagodny przebieg, to niektóre mogą prowadzić do zapalenia płuc, albo zaostrzeń astmy, przypominają autorzy pracy. Dlatego ważne jest, by im zapobiegać, zwłaszcza w ciąży.

Owoce i warzywa zawierają wiele witamin i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają m.in. na odporność. Ciężarnym zaleca się, by zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, spożywały przynajmniej 5 porcji tych produktów dziennie. Najnowsze badania sugerują jednak, że kobiety w ciąży mogą potrzebować więcej owoców i warzyw niż zwykle, ze względu na dodatkowe potrzeby organizmu w tym okresie, podsumowuje jedna z autorek badań, Martha M. Werler.

PAP

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny