Trwa ładowanie...

Nowe etykiety na żywności - bardziej dokładne i czytelne

Wiele etykiet na produktach spożywczych jest nieczytelnych. Czcionka jest zbyt mała, a napisy są umieszczone w mało widocznych miejscach. Od 13 grudnia 2014 roku ta sytuacja zmienia się. Właśnie weszły w życie bardzo precyzyjne unijne przepisy.

Share
Nowe etykiety na żywności - bardziej dokładne i czytelneŹródło: 123RF
d30yyik

Większość etykiet na produktach spożywczych do tej pory konstruowana były w taki sposób, aby na pierwszy plan wysunąć nazwę i chwytliwe hasła, a najdrobniejszym druczkiem napisać skład oraz wartości odżywcze. Konsekwencjami takich zabiegów i braku odpowiednich regulacji prawnych jest fakt, że jedynie niewielki odsetek konsumentów wnikliwie analizuje skład kupowanych przez siebie rzeczy. Jest szansa, że ta sytuacja zmieni się, ponieważ w sobotę 13 grudnia w życie wchodzą nowe przepisy dotyczące etykiet. Dzięki nim pojawi się możliwość podejmowania bardziej świadomych i zdrowszych wyborów przy zakupie żywności.

Koniec z mikroskopijnymi napisami

Nowe ustalenia to przede wszystkim gwarancja czytelności etykiet. Do minimum ograniczy to możliwość wprowadzenia konsumenta w błąd. Aby ułatwić odnalezienie potrzebnych informacji o produkcie żywnościowym, określona została minimalna wysokość czcionki, jaką mają mieć napisy. Litery muszą mieć co najmniej 1,2 mm, a napisy powinny być dobrze widoczne i nieusuwalne. Nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte, pomniejszone ani przerwane innymi nadrukami czy ilustracjami.

Informacje cenne dla alergików

Nowe regulacje dotyczą oznaczenia substancji lub produktów powodujących uczulenie czy reakcje nietolerancji. Do tej pory takie informacje były podawane w sposób niejasny, a klient nie miał możliwości ich weryfikacji w trakcie zakupów. Po wprowadzonych zmianach te składniki, które wiążą się z wystąpieniem alergii pokarmowej mają być wyszczególnione i muszą odróżniać się od pozostałych elementów na etykiecie (np. kolorem, stylem, wielkością czcionki lub kolorem tła). Informacje o alergenach muszą pojawiać się również w przypadku środków spożywczych oferowanych do sprzedaży bez opakowań lub pakowanych przy sprzedaży na życzenie klienta.

d30yyik

Wartości odżywcze "na widoku"

Zmiany przewidują również znaczne udogodnienia dla osób odchudzających się, a także tych, które mają specjalną dietę np. ze względu na przyjmowane leki. Dla zwolenników zdrowego trybu życia na etykietach pojawią się szczegółowe dane na temat wartości odżywczych, jakie dostarczy konkretna porcja produktu. Do wyjątków, które zostały zwolnione z tego wymogu, należą m.in. produkty nieprzetworzone, zawierające pojedynczy składnik lub kategorię składników, drożdże, wody przeznaczone do spożycia przez ludzi, zioła, przyprawy lub ich mieszaniny, napoje alkoholowe, sól i substytuty soli, a także żywność w opakowaniach, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 25 cm kwadratowych. Na etykietach pozostałych produktów spożywczych obowiązkowo muszą znaleźć się informacje o wartości energetycznej, ilości tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, cukrów, białek i soli. Dobrowolnym działaniem ze strony producentów może być dodawanie innych składników odżywczych.

Dodatkowe wiadomości dla konsumentów

Do tej pory obowiązkiem było określenie miejsca pochodzenia m.in. wołowiny i jej produktów, ryb, oliwy z oliwek, miodu, owoców i warzyw. Od dziś dotyczy to także mięsa ze świń, owiec, kóz oraz drobiu. Nowością jest również wymóg podawania kraju lub miejsca pochodzenia składnika podstawowego w sytuacji, gdy nie jest on taki sam, jak teren pochodzenia danego produktu.

Wprowadzono także wymóg podawania konkretnej rośliny, z której pochodzą olej lub tłuszcz stosowane jako składniki w produkcie spożywczym. Dotąd równie dobrze można było ogólnie napisać w wykazie składników po prostu "olej roślinny" czy "tłuszcz roślinny".

Zmiany objęły również produkty mięsne lub rybne, które mogą sprawiać wrażenie, że stanowią jeden kawałek, ale tak wcale nie jest. W ich przypadku na etykiecie znajdziemy teraz dodatkowe informacje, że są wytworzone z połączonych kawałków mięsa lub ryby.

d30yyik

Wśród obowiązkowych informacji pojawią się również daty zamrażania (pierwszego lub kolejnego) produktów mięsnych i rybnych oraz wskazywanie na etykiecie wędlin, że ich osłonka nie jest jadalna.

wideo x-news.pl/mp/kuchia.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
d30yyik

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30yyik
d30yyik
Więcej tematów