Nieprzywierające patelnie mogą szkodzić

Chemikalia uwalniające się z powłok zapobiegających przywieraniu smażonych potraw do patelni mogą w dużych dawkach podnosić poziom cholesterolu u dzieci - informuje serwis "BBC News /Health".

Nieprzywierające patelnie mogą szkodzić
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

Naukowcy z University of West Virginia przeprowadzili badania ponad 12 000 dzieci w związku ze sprawą sądową dotyczącą wody zanieczyszczonej tymi samymi chemikaliami, jakimi powleka się na przykład patelnie. Eksperci podkreślają, że dzieci były narażone na dużo wyższy poziom tych substancji niż w typowych przypadkach.

Większość ludzi ma kontakt ze związkami takimi jak kwas perfluorooctowy (PFOA) czy sulfoniany perfluorooktanu (PFOS), ponieważ są szeroko stosowane w przemyśle - ale także w powłokach pokrywających garnki, patelnie czy elektryczne grille. Dzięki podobnym związkom ubrania, tkaniny czy dywany stają się odporne na plamy. Substancje te mogą się przedostawać do organizmu i wędrować do wątroby - narządu odpowiedzialnego między innymi za gospodarowanie tłuszczami i wytwarzanie cholesterolu. Jak wynika z wcześniejszych badań, PFOA i PFOS mogą niekorzystnie wpłynąć na poziom cholesterolu.

Dzieci narażone wskutek awarii przemysłowej na szczególnie wysoką dawkę związków fluoru (w ich krwi znaleziono kilkanaście razy więcej PFOA niż we krwi innych osób) miały też we krwi więcej cholesterolu- zwłaszcza "złego" LDL. Podwyższony poziom cholesterolu zwiększa zagrożenie chorobami serca.

Komentujący badania specjaliści zaznaczają, że w normalnych warunkach groźniejsze są raczej tłuste smażone potrawy niż chemikalia z patelni, ale sprawa wymaga dalszych badań.

PAP/pmw/ krf/

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki