Trwa ładowanie...
01-07-2009 13:00

Napoje, które skutecznie gaszą pragnienie

Niedobór wody w organizmie jest sygnalizowany uczuciem pragnienia, które możemy w różnorodny sposób ugasić, czy to pijąc wodę mineralną, czy sporządzając na jej bazie różnorodne napoje.

Napoje, które skutecznie gaszą pragnienieŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2e75p5
d2e75p5
Niedobór wody w organizmie jest sygnalizowany uczuciem pragnienia, które możemy w różnorodny sposób ugasić, czy to pijąc wodę mineralną, czy sporządzając na jej bazie różnorodne napoje.

Zielona herbata z imbirem

4 łyżki zielonej herbaty

1 litr gorącej wody (w temp 80o)

10 dag cukru

d2e75p5

4 plasterki cytryny

7,5 dag świeżego imbiru

Zalewamy herbatę gorącą wodą i parzymy ją przez 4 minuty, po czym wyjmujemy herbatę. Dodajemy cukier, cytrynę i imbir. Odstawiamy do lodówki na parę godzin, po czym podajemy z liśćmi świeżej mięty.

Koktajl z melona

Miksujemy miąższ z 1 melona z 12 kostkami lodu, sokiem z 2 limonek i 2 łyżkami miodu akacjowego. Mieszamy i przelewamy do szklanek

Koktajl morelowy

Miksujemy 6 moreli bez pestek, 5 dag cukru, 2 małe jogurty, parę kropli soku z limonki i 1/2 łyżeczki startej świeżo skórki z pomarańczy. Dodajemy 16 kostek lodu i dokładnie mieszamy.

d2e75p5

Lemoniada imbirowa

2 cytryny

6 szklanek wody mineralnej

5 łyżek cukru

starta skórka z 1 cytryny

1/4 łyżeczki posiekanego, świeżego imbiru lub sproszkowanego

Wyciskamy sok z 1 cytryny, drugą zaś kroimy w plasterki. Szklankę wody gotujemy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem. Ostudzamy, łączymy z wyciśniętym sokiem i resztą zimnej wody. Do napoju wkładamy plasterki cytryny i wstawiamy do lodówki aby się schłodził.

Herbata

Herbata jest napojem dobrze gaszącym pragnienie, ale tylko wtedy gdy jest zrobiona ze słabego naparu. Sposobów parzenia herbaty jest wiele, w zależności od rodzaju. Inaczej przygotowujemy zielono, inaczej czerwona a jeszcze inaczej czarną. W każdym przypadku należy pamiętać o jednym - herbatę przygotowujemy tuż przed podaniem.

d2e75p5

W upalne dni możemy pić ją na zimno, ale podobnież gorąca nadaje się lepiej aby ugasić pragnienie.

Herbatę możemy wzbogacać różnymi dodatkami: sokami, miodem, mlekiem, cukrem, cytryną i wieloma innymi.

Czarodziejski sok

50 dag dyni

2 jabłka

1.2 szklanki jagód lub porzeczek

1 łyżeczka soku z cytryny

cukier

Dynie myjemy, obieramy, kroimy, usuwamy nasiona. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, jagody myjemy. Z owoców przygotowujemy sok (owoce miksujemy i wyciskamy), który rozcieńczamy 3 szklankami przegotowanej wody Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.

d2e75p5

Napoje owocowe

Napoje najlepiej jest robić ze świeżych, sezonowych owoców, które są najlepsze. 2 szklanki wody gotujemy z 15 dag cukru i ostudzamy. Owoce miksujemy i mieszamy z wodą. Całość łączymy z lodem. Zamiast cukru możemy użyć do osłodzenia miodu.

Kompoty

Przygotowujemy gęsty syrop z 1 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, skórki z 1 cytryny. 2 kawałków cynamonu, 8 goździków. Po rozpuszczeniu syropu gotujemy w nim owoce aż będą miękkie. Całość rozrzedzamy 2 lub 3 szklankami chłodnej wody.

Domowe napoje

Mrożona herbata:

na 6-8 porcji

d2e75p5

6 szklanek wody ologoceńskiej

łyżeczka zmielonych goździków

łyżeczka mielonego cynamonu

1/2 szklanki cukru

4 łyżeczki soku z cytryny

3 czubate łyżeczki czarnej herbaty

Gotujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, wsypujemu herbatę. Gotujemy 3 min. Napój przecedzamy przez bardzo gęste sito i studzimy. Podajemy z kostaki lodu.

Coś więcej niż poncz

na 8-10 porcji

2 szklanki wody mineralnej, naturalnie gazowanej

d2e75p5

szklanka soku pomarańczowego

szklanka soku ananasowego

szklanka soku z białych winogron

Soki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu. Ozdabiamy plastrem cytryny, świeżego ananasa.

Włoski napój lodowy

na 2 porcje

10 dag sorbetowych cytrynowych lodów

3/5 szklanki mineralnej wody o smaku cytrynowym np. Multivita

Lody krótko miksujemy z wodą. Można dodać mały kieliszek (30ml) oziębionej czystej wódki.

Domowa sangria

na 12 porcji

40 dag owoców (maliny, truskawki, gruszki)

cytryna

szklanka soku soku pomarańczowego

szklanka wytrawnego czerwonego wina

szklanka wody

Wino, sok i wodę wlewamy do wazy. Wkładamy umyte i pokrojone owoce oraz kostki lodu.

Pomidorowa maślanka

na 4 porcje

2 szklanki maślanki

szklanka soku pomidorowego

łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku

sól, cukier

Maślankę roztrzepujemy z sokiem i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Schładzamy.

MWM

d2e75p5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e75p5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj