Napoje, które skutecznie gaszą pragnienie
Niedobór wody w organizmie jest sygnalizowany uczuciem pragnienia, które możemy w różnorodny sposób ugasić, czy to pijąc wodę mineralną, czy sporządzając na jej bazie różnorodne napoje.
Zielona herbata z imbirem
4 łyżki zielonej herbaty
1 litr gorącej wody (w temp 80o)
10 dag cukru
4 plasterki cytryny
7,5 dag świeżego imbiru
Koktajl z melona
Miksujemy miąższ z 1 melona z 12 kostkami lodu, sokiem z 2 limonek i 2 łyżkami miodu akacjowego. Mieszamy i przelewamy do szklanek
Koktajl morelowy
Miksujemy 6 moreli bez pestek, 5 dag cukru, 2 małe jogurty, parę kropli soku z limonki i 1/2 łyżeczki startej świeżo skórki z pomarańczy. Dodajemy 16 kostek lodu i dokładnie mieszamy.
Lemoniada imbirowa
2 cytryny
6 szklanek wody mineralnej
5 łyżek cukru
starta skórka z 1 cytryny
1/4 łyżeczki posiekanego, świeżego imbiru lub sproszkowanego
Wyciskamy sok z 1 cytryny, drugą zaś kroimy w plasterki. Szklankę wody gotujemy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem. Ostudzamy, łączymy z wyciśniętym sokiem i resztą zimnej wody. Do napoju wkładamy plasterki cytryny i wstawiamy do lodówki aby się schłodził.
Herbata
Herbata jest napojem dobrze gaszącym pragnienie, ale tylko wtedy gdy jest zrobiona ze słabego naparu. Sposobów parzenia herbaty jest wiele, w zależności od rodzaju. Inaczej przygotowujemy zielono, inaczej czerwona a jeszcze inaczej czarną. W każdym przypadku należy pamiętać o jednym - herbatę przygotowujemy tuż przed podaniem.
W upalne dni możemy pić ją na zimno, ale podobnież gorąca nadaje się lepiej aby ugasić pragnienie.
Herbatę możemy wzbogacać różnymi dodatkami: sokami, miodem, mlekiem, cukrem, cytryną i wieloma innymi.
Czarodziejski sok
50 dag dyni
2 jabłka
1.2 szklanki jagód lub porzeczek
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier
Dynie myjemy, obieramy, kroimy, usuwamy nasiona. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, jagody myjemy. Z owoców przygotowujemy sok (owoce miksujemy i wyciskamy), który rozcieńczamy 3 szklankami przegotowanej wody Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.
Napoje owocowe
Napoje najlepiej jest robić ze świeżych, sezonowych owoców, które są najlepsze. 2 szklanki wody gotujemy z 15 dag cukru i ostudzamy. Owoce miksujemy i mieszamy z wodą. Całość łączymy z lodem. Zamiast cukru możemy użyć do osłodzenia miodu.
Kompoty
Przygotowujemy gęsty syrop z 1 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, skórki z 1 cytryny. 2 kawałków cynamonu, 8 goździków. Po rozpuszczeniu syropu gotujemy w nim owoce aż będą miękkie. Całość rozrzedzamy 2 lub 3 szklankami chłodnej wody.
Mrożona herbata:
na 6-8 porcji
6 szklanek wody ologoceńskiej
łyżeczka zmielonych goździków
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki soku z cytryny
3 czubate łyżeczki czarnej herbaty
Gotujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, wsypujemu herbatę. Gotujemy 3 min. Napój przecedzamy przez bardzo gęste sito i studzimy. Podajemy z kostaki lodu.
Coś więcej niż poncz
na 8-10 porcji
2 szklanki wody mineralnej, naturalnie gazowanej
szklanka soku pomarańczowego
szklanka soku ananasowego
szklanka soku z białych winogron
Soki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu. Ozdabiamy plastrem cytryny, świeżego ananasa.
Włoski napój lodowy
na 2 porcje
10 dag sorbetowych cytrynowych lodów
3/5 szklanki mineralnej wody o smaku cytrynowym np. Multivita
Lody krótko miksujemy z wodą. Można dodać mały kieliszek (30ml) oziębionej czystej wódki.
Domowa sangria
na 12 porcji
40 dag owoców (maliny, truskawki, gruszki)
cytryna
szklanka soku soku pomarańczowego
szklanka wytrawnego czerwonego wina
szklanka wody
Wino, sok i wodę wlewamy do wazy. Wkładamy umyte i pokrojone owoce oraz kostki lodu.
Pomidorowa maślanka
na 4 porcje
2 szklanki maślanki
szklanka soku pomidorowego
łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
sól, cukier
Maślankę roztrzepujemy z sokiem i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Schładzamy.
MWM