Nadmiar mleka niebezpieczny dla zdrowia i życia
Wysokie spożycie mleka nie tylko nie mniejsza ryzyko złamań, ale może być związane z większą śmiertelnością - takie wnioski wysunęli naukowcy na podstawie badań przeglądowych, a ich wyniki opublikowano w British Medical Journal. Kobiety, które piły więcej niż trzy szklanki mleka dziennie miały wyższe ryzyko zgonu niż panie, które w codziennym jadłospisie nie przekraczały porcji 250 ml tego napoju.
Wysokie spożycie mleka nie tylko nie mniejsza ryzyka złamań, ale może być związane z większą śmiertelnością - takie wnioski wysunęli szwedzcy naukowcy na podstawie badań przeglądowych, a ich wyniki opublikowano w British Medical Journal. Kobiety, które piły więcej niż trzy szklanki mleka dziennie miały wyższe ryzyko zgonu niż panie, które w codziennym jadłospisie nie przekraczały porcji 250 ml tego napoju.
Wiele osób nadal poleca dietę bogatą w produkty mleczne. Celem takiego jadłospisu jest bowiem zmniejszanie ryzyka zachorowań na osteoporozę oraz zapobieganie złamań. Tej idei przeczą jednak najnowsze wyniki badań szwedzkich naukowców pod kierownictwem profesora Karla Michaëlssona. Jednym z głównych celów było zbadanie, czy wysokie spożycie mleka może zwiększać stres oksydacyjny, który z kolei wpływa na ryzyko zgonu i urazów kończyn dolnych.
Respondenci zgodzili się na udział w badaniach przeglądowych, które trwały średnio 20 lat. Na wstępie każda osoba zobowiązana była do wypełnienia kwestionariusza dotyczącego zwyczajów żywieniowych i najczęściej spożywanych produktów spożywczych. Badacze poprosili również podanie takich danych, jak waga wzrost, pochodzenie i styl życia. Pod uwagę wzięto ankietowanych, którzy w swoim codziennym menu spośród nabiału wybierali głównie mleko. Grupa kobiet liczyła ponad 65 tysięcy uczestniczek w wieku 39-74 lat, natomiast liczba mężczyzn mężczyzn wynosiła 45 tysięcy - panowie byli w wieku 46-79 lat.
Po dwóch dekadach od rozpoczęcia badań podsumowano sytuację dotyczącą kobiet. W tym czasie zmarło ponad 15 tysięcy pań, a 17 tysięcy miało za sobą różnego rodzaju złamania - aż 5 tysięcy borykało się ze złamaniami kończyn dolnych. Naukowcy wyciągnęli wnioski, że zwiększona konsumpcja mleka nie zmniejszyła ryzyka złamań. Ponadto kobiety, które piły więcej niż trzy szklanki mleka dziennie (średnio 680 ml) mieli wyższe ryzyko zgonu niż kobiety, które piły mniej niż jedną szklankę mleka dziennie (średnio 60 ml).
W przypadku mężczyzn wnioski były bardzo zbliżone. Tysiące panów, którzy regularnie spożywali mleko mimo wszystko ulegali kontuzjom - jeden na 166 takich incydentów dotyczył złamania biodra. Mężczyźni mieli również wyższe ryzyko śmierci wynikające zdaniem naukowców ze zwiększonej konsumpcji mleka, mimo że ta prawidłowość nie była tak wyraźna jak u kobiet.
Profesor Karl Michaëlsson wraz ze współpracownikami podkreśla, że wyniki nad wpływem mleka na nasz organizm powinny być kontynuowane. Ich zdaniem należy przyjrzeć się również normom dietetycznym dotyczącym spożycia tego napoju. Według dietetyków niemowlęta do pierwszego roku życia nie powinny w ogóle pić mleka krowiego. Dorośli powinni spożywać dwie porcje produktów mlecznych dziennie. Może to być zarówno szklanka mleka, jak i plasterek żółtego sera czy kubeczek jogurtu. Kobiety w ciąży i dzieci muszą ich jeść jeszcze więcej. Nie można jednak pić mleka w nieograniczonych ilościach. Udowodniono już we wcześniejszych badaniach, że zbyt dużo mleka w diecie sprawia, że nadmiar zawartego w nim wapnia obciąża nerki oraz hamuje także wchłanianie innych minerałów, np. magnezu, żelaza oraz cynku. Jak w wielu przypadkach produktów, które wywołują kontrowersyjne dyskusje, także w tej kwestii warto kierować się po prostu umiarem.
sciencedaily/mp/kuchnia.wp.pl