Trwa ładowanie...
16-07-2008 15:28

Na deser - baobab

UE wyraziła zgodę na wprowadzenie na europejski rynek owocu afrykańskiego drzewa baobab.

Na deser - baobabŹródło: archiwum, fot: archiwum
d1epmom
d1epmom

fot. AFP

UE wyraziła zgodę na wprowadzenie na europejski rynek owocu afrykańskiego drzewa baobab.

Od 1997 r. żywność, która nie jest zazwyczaj używana w krajach UE, musi być formalnie zatwierdzona, zanim trafi na rynek.

Otoczony twardą skorupką owoc baobabu o długości od 15 do 20 cm. zawiera sześć razy więcej witaminy C niż pomarańcze i dwa razy więcej wapnia niż mleko.

Baobab jest obecny w kuchni ludów afrykańskich od tysięcy lat. Ma on przeróżne zastosowania. Liście są używane jako przyprawa, a sam owoc w połączeniu z mlekiem lub wodą cieszy się popularnością jako napój. Z pestek produkowany jest olej, mogą one także być prażone lub spożywane na surowo. Owoce, kora i liście są także stosowane w leczeniu grypy i chorób nerkowych.

d1epmom

Drzewo baobabu może żyć setki lat, osiągając obwód do 15 metrów i wysokość 30 metrów. Baobaby w 80 proc. składają się z wody. Niektóre puste drzewa są wykorzystywane jako bary, sklepy, a nawet więzienia.

Dla europejskich konsumentów owoc będzie dostępny jedynie jako składnik batonów musli i koktajli owocowych.

O wprowadzenie owocu na europejski rynek zabiegała pozarządowa organizacja PhytoTrade Africa, która ma nadzieję, że decyzja UE przyczyni się do powstania nowych miejsc pracy w Afryce. Jest to „ważny krok w rozwoju światowego rynku wartego nawet 500 mln funtów szterlingów rocznie”, jak powiedział Gus Le Breton, przewodniczący organizacji.

Zaznaczył także, że wiele firm wyraziło zainteresowanie wprowadzeniem owocu na europejski rynek, a po decyzji UE będą one mogły w pełni zaangażować się w ten proces.

(PAP)

d1epmom
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1epmom
Więcej tematów