Trwa ładowanie...
08-11-2011 12:04

Na czym polega tzw. klątwa Faraona?

Pod koniec sierpnia wyjeżdżam na wakacje do Egiptu. Wiele czytałam o tzw. klątwie Faraona, która bardzo często dopada turystów. Jak się przygotować do wyjazdu, by uniknąć tej choroby? Jakich potraw unikać już na miejscu? Będę mieszkała w hotelu z pełnym wyżywieniem, ale zamierzam też skorzystać z lokalnych potraw.

Na czym polega tzw. klątwa Faraona?Źródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d1phekp
d1phekp

Klątwa Faraona to nic innego jak biegunka podróżnych, która może przydarzyć się nie tylko w Egipcie lub innym egzotycznym kraju, ale także w naszych krajowych, wakacyjnych kurortach. W czasie podróży jesteśmy narażeni nie tylko na choroby wywołane przez drobnoustroje żyjące w wodzie lub pożywieniu, ale także na stres wywołany podróżą i zmęczenie, które mogą obniżyć naszą odporność na nowe czynniki środowiskowe. Każda zmiana otoczenia, a tym bardziej klimatu wiąże się z pewnym ryzykiem, które możemy zmniejszyć stosując uniwersalne zasady higieny.

Jeśli ma Pani zamiar degustować lokalne potrawy, proszę wybierać miejsca sprawdzone, polecane przez gości hotelowych, biura podróży lub pracowników hotelu. Nie ma Pani możliwości sprawdzenia, czy posiłki są przyrządzane z zachowaniem higieny, ale może Pani sprawdzić czystość sztućców lub zastawy, na której będzie podany posiłek. Wszystkie dania należy spożywać gorące, bez wcześniejszego podgrzewania lub długiego przechowywania. Radzę zrezygnować ze wszystkich dań podawanych w postaci surowej, a owoce i warzywa umyć, osuszyć i następnie obrać ze skórki.

W hotelu prawdopodobnie będzie mogła Pani liczyć na wyższy standard obsługi i higieny, a także na dobre warunki sanitarne i dostęp do czystej wody. W czasie „kulinarnych podróży” radzę wykluczyć z menu dania, które mogły mieć kontakt z wodą gorszej jakości (warzywa przygotowane do surówek lub sałatek)
, a wybierać te wypieczone lub smażone. Niestety w czasie takiej wycieczki trzeba troszkę ograniczyć zasadę jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców każdego dnia.

Poza zasadami dotyczącymi posiłków należy zawsze pamiętać o myciu rak przed jedzeniem, a także po wyjściu z toalety. W przypadku wystąpienia biegunki należy dbać o zwiększenie ilości płynów (w tym przypadku najlepsza będzie woda butelkowa) w celu zmniejszenia ryzyka odwodnienia. Jeśli objawy się nasilą lub wystąpi wysoka gorączką konieczna jest konsultacja lekarska.

d1phekp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1phekp
Więcej tematów