Kwiat oliwy

W regionie Baena, w słonecznej Andaluzji, produkowana jest jedna z najsmaczniejszych oliw z oliwek na świecie, oliwa Baena DOP (ChNP).

Kwiat oliwy
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Aby lepiej zrozumieć, czym jest oliwa z oliwek, warto sobie uświadomić, że istnieją dwa podstawowe rodzaje tych złocistych płynów. Te, które są sokami z oliwek, jak Baena ChNP, i te, które nimi nie są. Sok to bowiem płyn z owoców uzyskany wyłącznie dzięki zastosowaniu procesów mechanicznych. A nie każda oliwa powstaje w ten sposób. Istnieją oliwy z oliwek, uzyskiwane przy użyciu procesów chemicznych. Mogą nazywać się oliwami z oliwek, ale już nie oliwami Virgin czy Extra Virgin. Oliwy Virgin to bowiem określenie zarezerwowane wyłącznie dla soków z oliwek. Najlepsze z nich, które pachną i smakują “żywym, świeżym i zdrowym światem roślinnym” to oliwy Extra Virgin, z których region Baena znany jest nie tylko w Hiszpanii, ale także na całym świecie. Region ten jest światową kolebką produkcji oliwek - już w czasach Cesarstwa Rzymskiego andaluzyjskie oliwy należały do najbardziej cenionych i pożądanych.

Dziś w regionie Baena powstaje najlepszy sok z oliwnej kompozycji, oliwa z oliwek extra virgin, której unikatowość wynika z zastosowania kilku odmian oliwek, przede wszystkim lokalnej Picudo o roślinnym aromacie, i dwóch najbardziej cenionych w Hiszpanii - Hojiblanca o słodkawym smaku i Picual o ostrym finiszu. System upraw drzewek oliwnych jest również charakterystyczny dla regionu – są to prawie wyłącznie drzewka o jednym pniu, co ułatwia ręczne zbiory oliwek. Ok. 70 proc. zbiorów w regionie to zbiory ręczne! Baena to także jedna z najstarszych apelacji (Denominación de Origen) oliw w Europie, istnieje bowiem od 1981 r. Unijny system Chronionej Nazwy Pochodzenia ChNP, Chronionego Oznaczenia Geograficznego ChOG i Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności GTS powstał dopiero w 1996 r. Jednym z flagowych produktów regionu jest ekologiczny kwiat oliwy (flor) Nuñez de Prado, słodka, z nutą jabłek, niefiltrowana oliwa extra virgin, z odcieku z miazgi oliwkowej o cytrynowo-kwiatowym aromacie i pikantnym finiszu.
Trzeba 10 kg zdrowych oliwek, aby wyprodukować litr tego złotego nektaru (klasyczne oliwy to ok. 5 kg na litr).

Rodzina Nuñez de Prado od 1795 r. w młynie Santa Maria w samym centrum miasta Baena produkuje jedne z najlepszych soków z oliwek na świecie. Warto odwiedzić to miejsce nie tylko po to, aby spróbować tego unikatowego produktu, ale również aby spotkać się osobiście z nestorem rodziny, dowcipnym i zawsze uśmiechniętym Paco Nuñez de Prado, który z pasją opowiada o produkcji oliwy, nie zapominając o wtrąceniu co chwilę kilka rodzinnych anegdot, aby wizyta w młynie była czymś więcej niż tylko spotkaniem z tradycyjnym systemem produkcji soków z oliwek. Oliwy z oliwek Baena są promowane w Polsce za pośrednictwem programu „Original Flavors, the Mediterranean Essence” , planu promocji trzech flagowych hiszpańskich produktów spożywczych (oliwa Baena, wino Ribera del Duero, szynka Serrano) na rynku wewnętrznym UE.

Jakub Pieniążek/Magazyn Food Service

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki