Trwa ładowanie...
27-01-2015 19:40

Kulinarne trendy 2015

Rok 2014 dowiódł, że nie tylko lubimy dobrze zjeść, ale także chcemy wiedzieć, co mamy na talerzu. Wzrost kulinarnej świadomości sprawia, że chcemy trzymać rękę na pulsie kulinarnych mód. Chcemy jeść zdrowo, świadomie, smacznie a nawet zmieniać nasze przyzwyczajenie jedzeniowe - o kulinarnych trendach 2015 roku opowiada Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.

Kulinarne trendy 2015Źródło: 123RF
d1aim7j
d1aim7j

Jedz lokalnie, myśl globalnie

Powyższe zdanie najlepiej wyjaśnia definicję słowa locavore. To termin, który rozpoczął karierę niemal dekadę temu, kiedy został uznany słowem roku amerykańskiego słownika Oxford. Już wtedy na świecie panowała moda na zdrową żywność. Jednak samo zapewnienie sprzedawcy, że towar jest ekologiczny, nie znaczy, że tak jest. Nawet na miejskich bazarkach możemy spotkać różne produkty, takie jak owoce i warzywa, które przebyły bardzo długą drogę. Nie kierujmy się zatem, przy wyborze produktów tylko kryterium "eko". Idea locavore polega na kupowaniu produktów, które pokonują krótką drogę od producenta do sprzedawcy. Kupując warzywa, owoce lub sery od lokalnego dostawcy nie tylko go wspieramy, ale mamy pewność, że będziemy mogli cieszyć się naturalnym aromatem, które posiadają te produkty. Takie składniki idealnie komponują się z makaronem lub kaszą i razem tworzą wspaniałe smaczne i zdrowe danie.

Azja nadal popularna

Kuchnia azjatycka zdobywa coraz większe grono fanów. O dużej popularności kuchni ze Wschodu zadecydowała jej elastyczność. Będziemy coraz częściej jeść dania kuchni azjatyckiej, wietnamskiej, koreańskiej, a także będziemy łączyć orientalne smaki i aromaty z naszymi narodowymi daniami. Kapusta pekińska w połączeniu z czosnkiem, papryczkami chilli, cebulą, krewetkami lub innymi owocami morza to składniki popularnego w kuchni koreańskiej kim chi. Przewiduję, że dużą popularnością będą cieszyć się dodatki takie jak sosy i pasty, które można połączyć z naszymi daniami kuchni polskiej. Na polskich stołach zagoszczą sos sojowy, rybny nam pla (równie popularny w Azji jak sos sojowy) i pasta miso (zawierająca dużą ilość białka, witamin oraz substancji mineralnych). Uważam, że azjatyckie smaki idealnie współgrają z makaronami oraz dobrze nam znanymi dodatkami. Warto zauważyć, że Polacy coraz częściej eksperymentują w kuchni, dzięki czemu mogą poznać nowe i zaskakujące smakiem połączenia.

Makaron wciąż króluje

Makaron możemy już spotkać niemal w każdym polskim domu. Łatwość w przygotowaniu dań na jego bazie sprawia, że coraz więcej osób, łączących rolę rodzica z karierą zawodową, wybiera dania na bazie pasty. Na wybór tego produktu składa się również wzrost świadomości kulinarnej Polaków. Oferta jest na tyle bogata, że makaronów możemy użyć zarówno do przygotowania szybkiego, codziennego obiadu, jak i przy okazji uroczystej, wykwintnej kolacji. To mnóstwo ciekawych możliwości kulinarnych.

Kuchnia wegańska i wegetariańska

Czy to z przyczyn zdrowotnych, społecznych czy z przekonań, kuchnia wegetariańska i wegańska zaczyna królować na polskich salonach. Coraz częściej ludzie będą szukać proteinowej podstawy posiłku właśnie w warzywach. Jednak równocześnie odejdą od typowego sojowego kotleta. Wśród składników, królujących w menu wegetarian i wegan znajdą się m.in. kasze, komosa ryżowa i przede wszystkim warzywa. Popularne będą również własne wytwory - np. owocowe chlebki lub hummus. Kasza, podobnie jak makaron, przeżywa swój renesans. Na bazie różnych typów kaszy możemy wyczarować naprawdę niecodzienne dania.

d1aim7j

Powrót do korzeni

I to dosłownie, ponieważ utrzyma się tendencja, która zaczęła się już 2 lata temu. Powrót do dawnych warzyw korzeniowych, takich jak brukiew, pasternak, czy fioletowa marchew (to jej pierwotny kolor). Ich popularność wiąże się także ze wzrostem zainteresowania kuchnią wegetariańską i wegańską. Podobnie jak i w punkcie powyższym, ich świetnym uzupełnieniem będą produkty pszenne - kasze i makarony, które razem stworzą zdrowy i smaczny posiłek.

Pamiętajmy, że trendy pozwalają nam poznać nowe smaki i produkty, o których istnieniu często nawet nie wiedzieliśmy. Dlatego zachęcam podczas następnej wizyty w sklepie lub na bazarku do sięgnięcia po produkty, których dotychczas nie używaliśmy w naszej kuchni. Taka "odwaga" to pierwszy krok do poszerzania swoich umiejętności, a także intrygująca kulinarna przygoda.

mat.prasowy/mp/WP Kuchnia

d1aim7j
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1aim7j
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj