Krótka historia pewnego dania

Jak dowodzą niektórzy archeolodzy ptaki udomowiono około 3 tys. lat przed naszą erą, najprawdopodobniej w Indiach, w dolinie Indusu. Inni badacze uważają, że stało się to na Półwyspie Malajskim. O pochodzenie niektórych przepisów na potrawy z tego delikatnego mięsa długo spierali się szefowie znanych restauracji.

Krótka historia pewnego dania
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
SKOMENTUJ

Za praprzodka dzisiejszych kurczaków uznaje się ptactwo pochodzące z rejonów od Kaszmiru po Kambodżę, być może z Półwyspu Malezyjskiego. W IV wieku p.n.e. w pismach greckich pojawiły się pierwsze informacje o tym, że Egipcjanie zajmowali się hodowlą kurcząt. Co ciekawe, jak piszą autorzy książki „Kurczak” – Paige Smith i Charles Daniel – już wtedy lud ten znalazł sposób na inkubację jaj, technologia ta pozwalała Egipcjanom na wylęganie kilku tysięcy kurcząt naraz.

Przez wieki popularność mięsa drobiowego nie spada. Dziś potrawy z kurczaka cenione są na całym świecie, niektóre z nich stały się wręcz kultowe, jak lurczak a la King – czyli danie z kurczaka w sosie śmietanowym. Przepis ten pochodzi najprawdopodobniej z końca XIX wieku, miał go przyrządzić kucharz George Greenwald, pracujący w nowojorskim Brighton Beach Hotel, dla właścicieli hotelu pana i pani E. Clark King III. Inni sugerują, że sławna potrawa powstała w Restaurant Delmonico w Nowym Jorku w 1880 roku lub w Restaurant Claridge w Londynie w 1881 roku. Potrawa po raz pierwszy została opisana przez prasę w 1912 roku. Szybko stała się jednym z najczęściej przyrządzanych dań z kurczaka.

Danie to możemy przyrządzić sami, wybierając do tego delikatne mięso z piersi kurczaka QAFP. Dzięki temu możemy mieć pewność, że nabywamy produkt wysokiej jakości, który na każdym etapie produkcji i dystrybucji przeszedł ściśle określone kontrole. Certyfikat QAFP został opracowany przez naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytutu Zootechniki w Krakowie i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. QAFP jest gwarancją świeżości i bezpieczeństwa mięsa, zapewnianych przez badania weterynaryjne oraz kontrolę jakości. Kupując mięso QAFP wiemy z jakiej hodowli ono pochodzi, jakie przeszło badania, że przechowywane było w ściśle określonej temperaturze. Co niezwykle ważne, kurczaki QAFP nie są karmione paszą z dodatkiem antybiotyków, hormonów czy stymulatorów wzrostu. Kurczaka QAFP można poznać nie tylko po charakterystycznym czerwonym znaku jakości, ale także po opakowaniu – mięso pakowane jest w atmosferze ochronnej MAP (ang. Modified Atmosphere Packaging), dzięki czemu nie
tylko jest chronione przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi, ale także dłużej pozostaje świeże i soczyste.

KURCZAK A LA KING

3 piersi kurczaka QAFP pokrojone w kostkę
1/2 zielonej papryki pokrojonej w kostkę
1 szklanka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
2 i 1/2 szklanki śmietany
3 żółtka
1 łyżeczka soku z cebuli
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki papryki
4 łyżeczki sherry
gorący tost

Grzyby podsmażamy ma maśle 5 minut, dodajemy sól, zielony pieprz i mąkę. Gotujemy na małym ogniu, aż się spieni. Tak przygotowany sos mieszamy ze śmietaną. Mięso wkładamy do specjalnego podwójnego garnka do gotowania na parze. Ubijamy żółtka z 1/4 szklanki miękkiego masła. Dodajemy sok z cebuli, sok z cytryny i paprykę. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy trochę sherry. Kurczaka a la King podaje się na gorącym toście.

Obraz

artykuł sponsorowany

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki