Kozieradka, czyli boża trawka. Jakie jest jej zastosowanie?
Kozieradka, nazywana również fenegryką, bożą trawką lub koziorożnikiem, jest rośliną zielną z rodziny bobowatych. Dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom posiada niezwykłe właściwości lecznicze wspomagające organizm przy takich dolegliwościach jak niestrawność, ból gardła czy nawet bezsenność. Oprócz tego kozieradka cieszy podniebienia smakoszy jako jedna z charakterystycznych przypraw kuchni orientalnej.
Kozieradka – wartości odżywcze
Studiując wartości odżywcze kozieradki napotkamy niezliczoną ilość biosubstancji o działaniu dobroczynnym, których nazwy niewiele powiedzą laikom w dziedzinie biologii i chemii. Jednak spośród tych najpopularniejszych a zarazem najważniejszych należy wyróżnić chociażby błonnik, karoten czy zawarty w nasionach kwas fitynowy.
Kozieradka to również źródło witamin (PP, H, F, B1 i B6) oraz tłuszczów i białek roślinnych. Ponadto kozieradka zawiera fosfolipidy i olejki eteryczne oraz biopierwiastki takie jak żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez.
Kozieradka – właściwości
Kozieradka wyróżnia się zróżnicowanym wpływem na zdrowie organizmu. Dzięki zawartości błonnika wspiera układ pokarmy: poprawia trawienie zwiększając wydzielanie soków trawiennych oraz śliny, zapobiega marskości wątroby czy rozwojowi kamicy żółciowej.
Pochodzi z Serbii, ale furorę robi nie tylko na Bałkanach
Kozieradka działa pozytywnie również na układ krwionośny, wspomagając czynności krwiotwórcze i zwiększając produkcję krwinek czerwonych. Ponadto pomaga w stanach zapalnych gardła, działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie, wspiera układ odpornościowy. Spośród innych dobroczynnych wpływów (właściwości) kozieradki warto wymienić działanie antydepresyjne, redukcję złego cholesterolu, oczyszczanie organizmu czy wspomaganie apatytu. Jest także pomocna w walce z bezsennością lub przy problemach z oddychaniem.
Kozieradka zalecana jest szczególnie osobom aktywnym, profesjonalnym sportowcom, rekonwalescentom oraz kobietom karmiącym piersią.
Kozieradka – zastosowanie
Jako roślina o właściwościach leczniczych, kozieradka znana była już w Starożytnym Egipcie i Grecji. Dziś występuje w większości rejonów kuli ziemskiej, ale szczególną popularnością cieszy się w Indiach, tak pod względem uprawy, jak i konsumpcji. Częściami kozieradki przeznaczonymi do spożycia są nasiona i ziele, odznaczające się silnym przyprawowym zapachem.
Części kozieradki przetwarzane są na różnego rodzaju wywary, wyciągi wodno-alkoholowe czy toniki, które należy przyjmować doustnie albo chociażby intrat kozieradkowy przeznaczony do nacierania skóry.
Osobom prowadzącym aktywny tryb życia przysłużą się natomiast mikstury zielno-korzenne na bazie kozieradki, ponieważ wpływają na wzrost masy mięśniowej i przyspieszają regenerację. Warto jednak wspomnieć, że wykorzystanie kozieradki nie kończy się jedynie na produktach leczniczych. Jest ona bowiem składnikiem wielu mieszanek przypraw charakterystycznych dla kuchni Bliskiego Wschodu, przez co świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami, pasuje do zup, sosów i dipów.