Trwa ładowanie...

Sernik na zimno. 5 przepisów na najlepszy letni deser

Latem prawdziwy hit wśród deserów stanowią serniki na zimno. Są bardzo smaczne, efektownie wyglądają, a do tego doskonale chłodzą i orzeźwiają. No i oczywiście nie wymagają pieczenia, więc w upalny dzień nie będziesz dodatkowo podbijać temperatury w kuchni nagrzanym piekarnikiem. Mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów na serniki na zimno.

Share
Najlepszy deser na lato Najlepszy deser na lato Źródło: Pixabay
d33uq08

Najprostszy sernik na zimno

Ser twarogowy, cukier puder, śmietanka, galaretki i biszkopty. Tylko tyle wystarczy, by zrobić naprawdę smaczny sernik na zimno. Do tego trochę owoców i piękny wygląd ciasta również mamy zapewniony!

Składniki:

  • ok. 120 g dowolnych biszkoptów,
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 galaretki o dowolnym kolorze,
  • 200 g śmietanki 30-36 proc.,
  • 1 galaretka o innym dowolnym kolorze,
  • 500 g owoców, np. winogron.
d33uq08

Przygotowanie:

  1. Dwie pierwsze galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia albo folią spożywczą układamy jak najbliżej siebie biszkopty.
  2. Ser twarogowy miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej.
  3. Całość wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Winogrona myjemy i układamy na sztywnej masie serowej. Zalewamy je tężejącą galaretką. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit

Sernik z serków homogenizowanych

Od kiedy pamiętam moja mama robiła taki sernik na swoje imieniny 1 lipca. To była taka tradycja, a szczerze powiem, że u nikogo więcej takiego sernika nie jadłam. Nie jest on skomplikowany, ale wymaga nieco czasu, by poszczególne warstwy odpowiednio się schłodziły i zesztywniały.

d33uq08

Składniki:

  • kolorowe galaretki – przynajmniej 3-4 różne kolory + 1 na wierzchnią warstwę,
  • serki homogenizowane śmietankowe o jak najkrótszym składzie (u mnie sprawdza się Serek Siedlecki, Garwoliński albo Rolmlecz) – po 2 na każdą warstwę galaretki, pomijając wierzchnią,
  • wybrane owoce do dekoracji (mandarynki, banany, truskawki, maliny, jagody albo borówki).

Przygotowanie:

  1. Jeden kolor galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia, ale nie zesztywnienia.
  2. Dwa serki homogenizowane miksujemy i dolewamy do nich chłodną galaretkę. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy pierwszą warstwę masy. Wstawiamy do lodówki.
  3. W tym czasie przygotowujemy kolejny kolor galaretki. Na zesztywniałą pierwszą warstwę wylewamy następną i znów wstawiamy do lodówki. Postępujemy tak do czasu, aż skończą nam się serki.
  4. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy już zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli w dwóch szklankach gorącej wody. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  5. Na serniku układamy dowolne owoce. Wylewamy na nie chłodną galaretkę i całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  6. Tak powstały sernik jest kolorowy jak tęcza.
d33uq08

Sernik zebra

Ciekawym pomysłem na sernik na zimno jest połączenie sera twarogowego i kakao. Zaskocz swoich gości sernikiem zebra!

Składniki na spód:

  • 180 g masła,
  • 250 g kakaowych herbatników,
  • 3 łyżki czarnego kakao,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Składniki na masę:

  • 2 galaretki przezroczyste, krystaliczne,
  • 600 ml wrzącej wody,
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 1 łyżki czarnego kakao,
  • 120 g cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki należy pokruszyć aż nabiorą konsystencji piasku. Masło rozpuszczamy. Dodajemy je do herbatników wraz z kakao i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Masą wykładamy spód i boki tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki.
  3. Połowę wrzątku mieszamy z 1 galaretką i czarnym kakao. Zostawiamy do ostygnięcia. W drugiej połowie wrzącej wody rozpuszczamy drugą galaretkę i również pozostawiamy do schłodzenia.
  4. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem, a następnie z wystudzoną galaretką. Do tortownicy wylewamy naprzemiennie masę serową i kakaową galaretkę.
  5. Całość wstawiamy do lodówki, aż zastygnie.
d33uq08

Kawowy sernik na zimno z ananasem

Intrygujące połączenie sernika Straciatella, kawy i ananasa na pewno przypadnie do gustu tobie i twoim bliskim. Pamiętaj, by ananas był z puszki. Na świeżym galaretka nie zetnie się.

Składniki na spód:

  • 100 g masła,
  • 200 g kakaowych herbatników.

Składniki na masę:

  • 1 kg sera twarogowego mielonego,
  • 180 g cukru pudru,
  • 125 ml gorącej wody,
  • 1 łyka żelatyny,
  • 4 łyżki czekoladowej posypki albo starta tabliczka gorzkiej czekolady.
d33uq08

Składniki na krem kawowy:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 80 ml gorącej wody.

Składniki na wierzch:

  • 1 puszka ananasa,
  • 500 ml wrzątku,
  • 2 galaretki cytrynowe.
sernik Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Herbatniki kruszymy w konsystencję piasku i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy nimi spód tortownicy i odstawiamy do lodówki.
  2. Ser twarogowy miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dokładnie mieszamy z masą serową. Dodajemy płatki czekolady.
  3. Całość wylewamy na herbatnikowy spód i odstawiamy do lodówki.
  4. Kolejną porcję żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem i kawą. Do masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy do połączenia składników.
  5. Kawowy krem wykładamy na masę serową. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Dodajemy do nich syrop z puszki ananasa.
  6. Wystudzone wstawiamy do lodówki do momentu nabrania żelowej konsystencji. Ananasy kroimy w kawałki. Na masę kawową wylewamy kilka łyżek tężejącej galaretki. Układamy na niej kawałki ananasa. Następnie przelewamy resztę galaretki tak, by przykryła owoce.
  7. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
d33uq08

 Sernik na zimno z malinami i chrupiącym spodem

Maliny w połączeniu z sernikiem to niebo dla podniebienia. Jeśli dodamy do tego białą czekoladę i chrupkość płatków kukurydzianych, to do szczęścia zabraknie nam już tylko kubka kawy…

Składniki na spód:

  • 100 g białej czekolady,
  • 100 g płatków kukurydzianych,
  • 50 g masła.

Składniki na masę:

  • 500 g serka homogenizowanego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 20 g żelatyny,
  • 200 ml zimnej śmietanki 30 proc.,
  • 250 g malin.

Składniki na wierzch:

  • 500 ml wrzącej wody,
  • 1 krystaliczna galaretka,
  • 100 g malin.

Przygotowanie:

  1. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnku, dodając do niej masło. Płatki kukurydziane lekko kruszymy i łączymy z ciepłą, ale nie gorącą masą. Dokładnie mieszamy i przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Serek homogenizowany miksujemy z cukrem pudrem i malinami. Mieszamy dokładnie z żelatyną.
  3. Śmietankę ubijamy osobno i dodajemy do masy z serków. Całość wykładamy na spód z płatków.
  4. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
  5. Krystaliczną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
  6. Na cieście układamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką. Wstawiamy na kolejne dwie godziny do lodówki i gotowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d33uq08
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33uq08
d33uq08
Więcej tematów