Kosztuje mniej niż 2 złote. Lekarz przekonuje, że regeneruje wątrobę i udrażnia tętnice
O tej przyprawie często zapominamy zaraz po świętach Bożego Narodzenia. Ekspert jednak tego nie pochwala. Ma mnóstwo argumentów, by po przyprawę piernikową sięgać przez cały rok. Jej walory zdrowotne są nie do przecenienia.
Dr Marek Skoczylas, znany ekspert od zdrowego odżywiania, podzielił się ze swoimi obserwatorami na YouTube opinią na temat produktu, który kupimy w każdym sklepie spożywczym. Nie kosztuje dużo, a może uchronić przed miażdżycą, lękiem, depresją, dodatkowo zmniejsza insulinooporność i obniża poziom glukozy. Ma mnóstwo zalet, które doceni każdy z nas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierniki krajeńskie - wyróżnia je jeden słodki dodatek oprócz miodu
Jak stosować przyprawę piernikową?
Przyprawa piernikowa ma swój czas w grudniu. Bardzo ułatwia nam przygotowywanie tych tradycyjnych wypieków. Dzięki niej po całym domu roznosi się przyjemny, korzenny aromat. Jednak dr Marek Skoczylas zachęca, by znaleźć dla niej także inne zastosowania i używać jej przez cały rok. Nadaje się nie tylko do słodkich wypieków, ale także do owsianki, jaglanki, jogurtu, sałatek owocowych, napojów. W jej składzie jest kilka przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, ziele angielskie, kolendra, kardamon, anyż. Kiedy występują razem, są jeszcze skuteczniejsze. Ekspert porównuje nawet działanie przyprawy piernikowej do tego, jakie dają leki.
Zalety przyprawy piernikowej
Wsparcie dla naczyń krwionośnych. To możliwe jest dzięki działaniu goździków i cynamonu. Związki zawarte w nich mają właściwości antymiażdżycowe i odmładzające. Blokują przenikanie cholesterolu przez ściany naczyń krwionośnych.
Chroni wątrobę. Na jej funkcjonowanie bardzo zły wpływ mają leki przeciwbólowe, a często trzeba zażywać je regularnie. Dr Marek Skoczylas podkreśla, że ekstrakt z goździków zawarty w przyprawie piernikowej pozwala znacznie zmniejszyć dawkę tych leków. To jest ogromne odciążenie dla wątroby. Każdy ze składników przyprawy piernikowej chroni także ten narząd przed działaniem toksyn.
Pomaga przy cukrzycy. Cynamon zawarty w tej przyprawie wspomaga działanie insuliny. To ma znaczenie także dla osób, które borykają się z insulinoopornością czy mają podwyższony poziom glukozy we krwi. Działanie będzie najskuteczniejsze, gdy przyprawę piernikową doda się do zielonej herbaty.
Chroni przed wolnymi rodnikami. To z kolei zasługa kardamonu. Związki tej rośliny mają silne działanie przeciwutleniające. Natłok wolnych rodników ma fatalny wpływ na psychikę, może doprowadzić nawet do depresji. Dr Marek Skoczylas poleca, by dodawać pół łyżeczki przyprawy piernikowej do porannej kawy czy herbaty. To prosty sposób na złagodzenie stresu i dobre samopoczucie.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.