Kosztuje mniej niż 2 złote. Lekarz przekonuje, że regeneruje wątrobę i udrażnia tętnice

O tej przyprawie często zapominamy zaraz po świętach Bożego Narodzenia. Ekspert jednak tego nie pochwala. Ma mnóstwo argumentów, by po przyprawę piernikową sięgać przez cały rok. Jej walory zdrowotne są nie do przecenienia.

Warto stosować na co dzień przyprawę piernikową. Warto stosować na co dzień przyprawę piernikową.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
20

Dr Marek Skoczylas, znany ekspert od zdrowego odżywiania, podzielił się ze swoimi obserwatorami na YouTube opinią na temat produktu, który kupimy w każdym sklepie spożywczym. Nie kosztuje dużo, a może uchronić przed miażdżycą, lękiem, depresją, dodatkowo zmniejsza insulinooporność i obniża poziom glukozy. Ma mnóstwo zalet, które doceni każdy z nas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierniki krajeńskie - wyróżnia je jeden słodki dodatek oprócz miodu

Jak stosować przyprawę piernikową?

Przyprawa piernikowa ma swój czas w grudniu. Bardzo ułatwia nam przygotowywanie tych tradycyjnych wypieków. Dzięki niej po całym domu roznosi się przyjemny, korzenny aromat. Jednak dr Marek Skoczylas zachęca, by znaleźć dla niej także inne zastosowania i używać jej przez cały rok. Nadaje się nie tylko do słodkich wypieków, ale także do owsianki, jaglanki, jogurtu, sałatek owocowych, napojów. W jej składzie jest kilka przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, ziele angielskie, kolendra, kardamon, anyż. Kiedy występują razem, są jeszcze skuteczniejsze. Ekspert porównuje nawet działanie przyprawy piernikowej do tego, jakie dają leki.

Zalety przyprawy piernikowej

Wsparcie dla naczyń krwionośnych. To możliwe jest dzięki działaniu goździków i cynamonu. Związki zawarte w nich mają właściwości antymiażdżycowe i odmładzające. Blokują przenikanie cholesterolu przez ściany naczyń krwionośnych.

Chroni wątrobę. Na jej funkcjonowanie bardzo zły wpływ mają leki przeciwbólowe, a często trzeba zażywać je regularnie. Dr Marek Skoczylas podkreśla, że ekstrakt z goździków zawarty w przyprawie piernikowej pozwala znacznie zmniejszyć dawkę tych leków. To jest ogromne odciążenie dla wątroby. Każdy ze składników przyprawy piernikowej chroni także ten narząd przed działaniem toksyn.

Pomaga przy cukrzycy. Cynamon zawarty w tej przyprawie wspomaga działanie insuliny. To ma znaczenie także dla osób, które borykają się z insulinoopornością czy mają podwyższony poziom glukozy we krwi. Działanie będzie najskuteczniejsze, gdy przyprawę piernikową doda się do zielonej herbaty.

Chroni przed wolnymi rodnikami. To z kolei zasługa kardamonu. Związki tej rośliny mają silne działanie przeciwutleniające. Natłok wolnych rodników ma fatalny wpływ na psychikę, może doprowadzić nawet do depresji. Dr Marek Skoczylas poleca, by dodawać pół łyżeczki przyprawy piernikowej do porannej kawy czy herbaty. To prosty sposób na złagodzenie stresu i dobre samopoczucie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany