Kosztuje mniej niż 2 złote. Lekarz przekonuje, że regeneruje wątrobę i udrażnia tętnice

O tej przyprawie często zapominamy zaraz po świętach Bożego Narodzenia. Ekspert jednak tego nie pochwala. Ma mnóstwo argumentów, by po przyprawę piernikową sięgać przez cały rok. Jej walory zdrowotne są nie do przecenienia.

Warto stosować na co dzień przyprawę piernikową. Warto stosować na co dzień przyprawę piernikową.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dr Marek Skoczylas, znany ekspert od zdrowego odżywiania, podzielił się ze swoimi obserwatorami na YouTube opinią na temat produktu, który kupimy w każdym sklepie spożywczym. Nie kosztuje dużo, a może uchronić przed miażdżycą, lękiem, depresją, dodatkowo zmniejsza insulinooporność i obniża poziom glukozy. Ma mnóstwo zalet, które doceni każdy z nas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierniki krajeńskie - wyróżnia je jeden słodki dodatek oprócz miodu

Jak stosować przyprawę piernikową?

Przyprawa piernikowa ma swój czas w grudniu. Bardzo ułatwia nam przygotowywanie tych tradycyjnych wypieków. Dzięki niej po całym domu roznosi się przyjemny, korzenny aromat. Jednak dr Marek Skoczylas zachęca, by znaleźć dla niej także inne zastosowania i używać jej przez cały rok. Nadaje się nie tylko do słodkich wypieków, ale także do owsianki, jaglanki, jogurtu, sałatek owocowych, napojów. W jej składzie jest kilka przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, ziele angielskie, kolendra, kardamon, anyż. Kiedy występują razem, są jeszcze skuteczniejsze. Ekspert porównuje nawet działanie przyprawy piernikowej do tego, jakie dają leki.

Zalety przyprawy piernikowej

Wsparcie dla naczyń krwionośnych. To możliwe jest dzięki działaniu goździków i cynamonu. Związki zawarte w nich mają właściwości antymiażdżycowe i odmładzające. Blokują przenikanie cholesterolu przez ściany naczyń krwionośnych.

Chroni wątrobę. Na jej funkcjonowanie bardzo zły wpływ mają leki przeciwbólowe, a często trzeba zażywać je regularnie. Dr Marek Skoczylas podkreśla, że ekstrakt z goździków zawarty w przyprawie piernikowej pozwala znacznie zmniejszyć dawkę tych leków. To jest ogromne odciążenie dla wątroby. Każdy ze składników przyprawy piernikowej chroni także ten narząd przed działaniem toksyn.

Pomaga przy cukrzycy. Cynamon zawarty w tej przyprawie wspomaga działanie insuliny. To ma znaczenie także dla osób, które borykają się z insulinoopornością czy mają podwyższony poziom glukozy we krwi. Działanie będzie najskuteczniejsze, gdy przyprawę piernikową doda się do zielonej herbaty.

Chroni przed wolnymi rodnikami. To z kolei zasługa kardamonu. Związki tej rośliny mają silne działanie przeciwutleniające. Natłok wolnych rodników ma fatalny wpływ na psychikę, może doprowadzić nawet do depresji. Dr Marek Skoczylas poleca, by dodawać pół łyżeczki przyprawy piernikowej do porannej kawy czy herbaty. To prosty sposób na złagodzenie stresu i dobre samopoczucie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości