Lekarz radzi, by pić szklankę dziennie. Reguluje cukier i poprawia krążenie
Dr Marek Skoczylas opublikował ostatnio materiał na YouTubie na temat coraz bardziej popularnego w Polsce zamiennika kawy. Nie jest to napój energetyczny i ma sporo zalet. Jednak są też badania, które zwracają uwagę na dzienny limit. Powyżej tej granicy napój może być szkodliwy dla zdrowia.
Wiele osób zamienia kawę na yerba mate, czyli napar z ostrokrzewu paragwajskiego. Od wieków jest on spożywany w krajach Ameryki Południowej. Osoby, które przerzuciły się na mate, zauważają, że reakcja organizmu jest nieco inna niż po wypiciu "małej czarnej". Napój również działa pobudzająco, ale efekt jest bardziej stopniowy i długotrwały.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka
Jak napar działa na organizm?
W yerba mate znajduje się mniej więcej tyle samo kofeiny, co w kubku kawy. W zależności od metody parzenia liści napar zawiera od 40 do 120 mg kofeiny. Przy tym jest bogaty w polifenole, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Lekarz poleca napój osobom mającym problemy z układem krążenia. Powołuje się na badanie, z którego wynika, że regularne spożywanie yerba mate zmniejsza lepkość krwi, a tym samym obniża ryzyko tworzenia zakrzepów, które mogą prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu.
Najbardziej odczuwalnym efektem jest pobudzenie organizmu. Mate łagodzi zmęczenie, zwiększa czujność i poprawia koncentrację. W przeciwieństwie do kawy, nadmiar yerby nie powoduje uczucia nerwowości i nawet wypita przed snem nie przysparza problemów z zasypianiem.
Yerba mate pomaga zachować zdrową wagę ciała
Dr Marek Skoczylas zauważa także pozytywny wpływ picia naparu u osób chorujących na cukrzycę i otyłość. U osób chorujących na cukrzycę typu 2 zaobserwowano niższy poziom glukozy we krwi. Przytacza także badanie, w którym grupa osób chorujących na otyłość przez 12 tygodni spożywała suplement zawierający 3 g yerba mate.
Po tym czasie zauważono spadek wagi i zmniejszenie tkanki tłuszczowej. Okazało się, że mate wpływa na produkcję leptyny, czyli hormonu, który hamuje uczucie głodu. Warto jednak pamiętać o tym, co lekarz również wyraźnie zaznacza, że suplementacja mate nie może zastąpić zdrowej diety i aktywności fizycznej.
Negatywne skutki picia mate
Niepokój budzi informacja o tym, że yerba mate może zwiększać ryzyko raka przełyku. Jednak lekarz zaznacza, że ryzyko pojawia się przy spożywaniu ponad 1 l mate dziennie. Zaleca bezpieczna dawkę w postaci 1 szklanki na dzień, przy czym sugeruje, aby nie łączyć naparu z kawą.
Jak parzyć mate?
Mate należy zaparzać w specjalnym naczyniu drewnianym lub ceramicznym, które nazywa się matero.
- Wsyp liście yerba mate do połowy naczynia.
- Do środka włóż bombillę, czyli specjalną rurkę z dziurkami, przez którą pije się napar.
- Zalej liście przegotowaną wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza.
- Poczekaj, aż napar ostygnie.
Możesz kilkakrotnie zalewać te same liście gorącą wodą, lemoniadą lub sokiem owocowym. Za każdym razem napar będzie smakować inaczej, więc warto poszukać swojej ulubionej wersji.