Konkurs kulinarny dla młodych i zdolnych
L’Art de la cuisine Martell to konkurs dla młodych, ambitnych kucharzy, którzy wiedzą jak stworzyć wyszukane danie. Podczas XIII edycji zmagań, na kuchennych deskach i blatach królować, będzie wołowina. To wokół niej, kulinarni szefowie stworzą kompozycje smakowe, które przeniosą jury w niezwykłą podróż po zmysłowych doznaniach.
Wykwintne potrawy, wyszukane przyprawy oraz koniak idealnie się dopełniają. Koniak Martell, jako jeden z nielicznych trunków, pasuje niemal do każdego rodzaju dań. Zaczynając od przystawek, na deserach kończąc. Z tego właśnie powodu marka stała się mecenasem konkursu kulinarnego, którego celem jest wyłonienie najzdolniejszych młodych polskich kucharzy.
Jest to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w naszym kraju. Jego zasady są bardzo proste: w ciągu godziny należy przygotować potrawę, która najlepiej komponuje się z wybranym przez młodych szefów kuchni koniakiem.
W zeszłorocznej edycji konkursu L’Art de la cuisine Martell 2014 królowały kaczki. W tym roku pierwsze skrzypce w przygotowywanych potrawach będzie grać wołowina. Całość odbędzie się w przepięknym XIV-wiecznym krzyżackim zamku Ryn.
Dawna siedziba komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś także słynie z rozmaitości smaków i aromatów. Piękne otoczenie i średniowieczny klimat zamku Ryn na czas konkursu staną się miejscem, gdzie można spotkać najwybitniejsze postaci ze świata gastronomii.
W skład jury XIII Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej – L’Art de la cuisine Martell 2015 wejdą między innymi – Andrzej Bałdyga, Paweł Oszczyk, Tomasz Deker i Adam Chrząstowski. Nad przebiegiem konkursu czuwać będzie wybitny szef kuchni Dariusz Struciński, od lat związany z L’Art de la cuisine Martell.
- Z pewnością podczas tegorocznego konkursu powstaną wyjątkowe dania, a kucharze wzniosą się na najwyższy poziom sztuki kulinarnej – komentuje wybitny szef kuchni i organizator konkursu, Dariusz Struciński.
MaPr