Trwa ładowanie...
Informacja prasowa
18-02-2015 07:26

Konkurs kulinarny dla młodych i zdolnych

L’Art de la cuisine Martell to konkurs dla młodych, ambitnych kucharzy, którzy wiedzą jak stworzyć wyszukane danie. Podczas XIII edycji zmagań, na kuchennych deskach i blatach królować, będzie wołowina. To wokół niej, kulinarni szefowie stworzą kompozycje smakowe, które przeniosą jury w niezwykłą podróż po zmysłowych doznaniach.

Konkurs kulinarny dla młodych i zdolnychŹródło: 123RF
d37u9g6
d37u9g6

Wykwintne potrawy, wyszukane przyprawy oraz koniak idealnie się dopełniają. Koniak Martell, jako jeden z nielicznych trunków, pasuje niemal do każdego rodzaju dań. Zaczynając od przystawek, na deserach kończąc. Z tego właśnie powodu marka stała się mecenasem konkursu kulinarnego, którego celem jest wyłonienie najzdolniejszych młodych polskich kucharzy.

Jest to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w naszym kraju. Jego zasady są bardzo proste: w ciągu godziny należy przygotować potrawę, która najlepiej komponuje się z wybranym przez młodych szefów kuchni koniakiem.

W zeszłorocznej edycji konkursu L’Art de la cuisine Martell 2014 królowały kaczki. W tym roku pierwsze skrzypce w przygotowywanych potrawach będzie grać wołowina. Całość odbędzie się w przepięknym XIV-wiecznym krzyżackim zamku Ryn.

Dawna siedziba komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś także słynie z rozmaitości smaków i aromatów. Piękne otoczenie i średniowieczny klimat zamku Ryn na czas konkursu staną się miejscem, gdzie można spotkać najwybitniejsze postaci ze świata gastronomii.

d37u9g6

W skład jury XIII Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej – L’Art de la cuisine Martell 2015 wejdą między innymi – Andrzej Bałdyga, Paweł Oszczyk, Tomasz Deker i Adam Chrząstowski. Nad przebiegiem konkursu czuwać będzie wybitny szef kuchni Dariusz Struciński, od lat związany z L’Art de la cuisine Martell.

- Z pewnością podczas tegorocznego konkursu powstaną wyjątkowe dania, a kucharze wzniosą się na najwyższy poziom sztuki kulinarnej – komentuje wybitny szef kuchni i organizator konkursu, Dariusz Struciński.
MaPr

d37u9g6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d37u9g6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj