Konkurs kulinarny dla młodych i zdolnych

L’Art de la cuisine Martell to konkurs dla młodych, ambitnych kucharzy, którzy wiedzą jak stworzyć wyszukane danie. Podczas XIII edycji zmagań, na kuchennych deskach i blatach królować, będzie wołowina. To wokół niej, kulinarni szefowie stworzą kompozycje smakowe, które przeniosą jury w niezwykłą podróż po zmysłowych doznaniach.

Konkurs kulinarny dla młodych i zdolnych
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Wykwintne potrawy, wyszukane przyprawy oraz koniak idealnie się dopełniają. Koniak Martell, jako jeden z nielicznych trunków, pasuje niemal do każdego rodzaju dań. Zaczynając od przystawek, na deserach kończąc. Z tego właśnie powodu marka stała się mecenasem konkursu kulinarnego, którego celem jest wyłonienie najzdolniejszych młodych polskich kucharzy.

Jest to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w naszym kraju. Jego zasady są bardzo proste: w ciągu godziny należy przygotować potrawę, która najlepiej komponuje się z wybranym przez młodych szefów kuchni koniakiem.

W zeszłorocznej edycji konkursu L’Art de la cuisine Martell 2014 królowały kaczki. W tym roku pierwsze skrzypce w przygotowywanych potrawach będzie grać wołowina. Całość odbędzie się w przepięknym XIV-wiecznym krzyżackim zamku Ryn.

Dawna siedziba komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś także słynie z rozmaitości smaków i aromatów. Piękne otoczenie i średniowieczny klimat zamku Ryn na czas konkursu staną się miejscem, gdzie można spotkać najwybitniejsze postaci ze świata gastronomii.

W skład jury XIII Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej – L’Art de la cuisine Martell 2015 wejdą między innymi – Andrzej Bałdyga, Paweł Oszczyk, Tomasz Deker i Adam Chrząstowski. Nad przebiegiem konkursu czuwać będzie wybitny szef kuchni Dariusz Struciński, od lat związany z L’Art de la cuisine Martell.

- Z pewnością podczas tegorocznego konkursu powstaną wyjątkowe dania, a kucharze wzniosą się na najwyższy poziom sztuki kulinarnej – komentuje wybitny szef kuchni i organizator konkursu, Dariusz Struciński.
MaPr

Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki