Kiełbasa, która przetrwa upały

W domu suszona kiełbasa może leżeć miesiącami. Sprawdzi się też w plecaku. Warto kupować ją szczególnie w sezonie wakacyjnym, gdy ruszamy na wojaże i zależy nam na trwałym i smacznym produkcie, który nawet długo przechowywany nie psuje się, tylko coraz bardziej wysycha.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF

Szczególnie latem warto zwracać uwagę na jakość kiełbasy. W trudnych warunkach pogodowych, gdy temperatura wzrasta, kiełbasa szybko się psuje. Lepiej unikać produktów, które grożą zatruciem jadem kiełbasianym czy salmonellą.

- Wybierając kiełbasę, warto zwrócić uwagę na jej skład. Kiełbasa tradycyjna (np. zwyczajna, grillowa, toruńska) powinna zawierać mięso, tłuszcz, przyprawy i niewielką ilość konserwantów, zapakowane w jelita zwierzęce. Biała kiełbasa surowa jest najbardziej nietrwała, przygotowywana z mięsa wołowego i wieprzowego, z dodatkiem przypraw takich jak majeranek, tymianek, pieprz, sól. Podaje się ją pieczoną lub ugotowaną np. w zupie. Kiełbasy suszone – krakowska, myśliwska, żywiecka – są produkowane na ogół z mięsa o dobrej jakości, z mniejszą ilością wody. Głównym składnikiem kiełbas typu kabanosy - suszonych lub wędzonych - jest mięso wieprzowe lub drobiowe. Zawartość mięsa w kiełbasie powinna wynosić powyżej 70 proc. Im więcej białka zwierzęcego, tym lepiej. Zawartość białka w przypadku poszczególnych typów wygląda zazwyczaj tak: kiełbasa zwyczajna - 18,6g, żywiecka - 20,3g, toruńska - 20,8g, myśliwska - 23g, krakowska - 25,6g w 100g. Flaki powinny być naturalne – są zdrowsze, można je łatwo rozpoznać, bo
trudno odrywają się od mięsa. Wybierajmy kiełbasy grubomielone, które mają w przekroju wyraźne, widoczne kawałki mięsa i tłuszczu. Unikać natomiast należy kiełbas z fosforanami (zwiększają wiązanie wody przez mięso, sprawiając, że staje się ono bardziej soczyste; przede wszystkim jednak wpływają na wzrost wydajności). Utrudniają one przyswajanie magnezu i wapnia, a także są szkodliwe dla śluzówki żołądka. Nie polecam również kiełbas, które zawierają błonnik pszenny, grochowy czy bambusowy, karagen czy skrobię ziemniaczaną lub modyfikowaną, które nadają produktowi gęstość. Najważniejsze jest, żeby w kiełbasie było mięso, a nie składniki pochodzenia roślinnego - tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w Warszawie. - Nawiązując do konserwantów - azotyn sodu jest substancją konserwującą wykorzystywaną w niektórych typach kiełbas. Chroni on przed zatruciami Clostridium botulinum, ale niestety wchodzi w reakcje z aminokwasami tworząc nitrozaminy o właściwościach rakotwórczych. Takiej
kiełbasy nie powinniśmy grillować.

Dawniej chłopi jadali suszone mięso nawet po trzech latach, a kiedy nauczyli się przygotowywać kiełbasę, i ona musiała przetrwać trudne warunki pogodowe, szczególnie wysoką temperaturę. Oczywiście kiełbasa nie ma być wieczna, ma jednak być dobra do spożycia podczas wakacyjnych podróży i w czasie, gdy nie będziemy mieli możliwości zrobienia zakupów.

- W okresie letnim najlepiej wybierać kiełbasy suszone, które charakteryzują się długim terminem spożycia przy właściwym przechowywaniu czy transporcie. Kiełbasę należy trzymać w lodówce lub w suchym, przewiewnym miejscu, np. zawinięte w pergamin. Z pewnością nie należy spożywać kiełbasy, która jest zbyt mokra, pokryta śluzem, wydziela przykry zapach czy też w jej przekroju tworzą się liczne pęcherzyki powietrza - mówi dietetyk. Pamiętajmy, że suszenie redukuje wagę mięsa do 1/3. Powoduje też pewne reakcje, które możemy zobaczyć gołym okiem. Na wiele osób pada blady strach, gdy widzą kiełbasę, szczególnie suchą, pokrytą białym nalotem. Najczęstsze są skojarzenia z pleśnią. Czy słuszne?
- Na kiełbasach suchych przechowywanych w niskich temperaturach od 2 do 7 st. C może powstawać biały nalot, który jest zjawiskiem naturalnym i świadczy o prawidłowo przebiegających procesach biochemicznych – krystalizacji białka i soli w wyniku obniżonej zawartości wody. Przy temperaturze powyżej 10 st. C nalot ten powinien zniknąć po kilku godzinach dodaje dietetyk.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją