Ketchup robi furorę

Ten pomidorowy sos jest jednym z najpopularniejszych dodatków Polaków. Stosujemy go praktycznie do wszystkiego - kanapek, przystawek czy przekąsek na zimno i ciepło. Na sklepowych półkach znajdziemy dziesiątki słoiczków i butelek z ketchupem. Niemal każdy z nas ma swój ulubiony. W czym tkwi tajemnica jego sukcesu?

Ketchup robi furorę
Źródło zdjęć: © informacje prasowe
3

Zacznijmy od podstawy, czyli pomidorów - smacznych, soczystych, jędrnych i pełnych witamin. Teraz nie wyobrażamy sobie bez nich naszego jadłospisu, ale gdy po odkryciu Ameryki przez Kolumba dotarły do Europy, aż do XIX wieku uważano je za... trujące i ozdabiano nimi np. altany, zamiast dodawać do posiłków.

Samo zdrowie

Dzisiaj cenimy je za smak i bogactwo składników odżywczych. W pomidorach znajdują się m.in. witaminy C, E, K, z grupy B – B1, B2, B6, a także beta-karoten, kwas foliowy i biotyna. Warto wspomnieć też o potasie, który dzięki swojemu moczopędnemu działaniu obniża ciśnienie krwi, i błonniku zapewniającym uczucie sytości. Jednak najważniejszym składnikiem jest likopen – przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy oraz poprawia wygląd skóry. Dodatkowo blokuje proces zwyrodnienia plamki żółtej.

I tu istotna informacja - w porównaniu do pomidorów, zrobiony z nich ketchup zawiera więcej likopenu! Dzieje się tak, ponieważ pod wpływem obróbki termicznej - w czasie przygotowania sosów pomidorowych, koncentratów, zup czy właśnie keczupu – ulega on kondensacji.

Ketchup z... Chin

A skąd wziął się ketchup na naszych stołach? Chociaż często kojarzymy go z amerykańską kuchnią, gdzie obowiązkowo serwowany jest do frytek, hot dogów czy hamburgerów, to samo słowo "ketchup" pochodzi aż z Chin. Pierwotnie zaprawa "kôe-chiap" była stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Przez stulecia recepturę udoskonalano, aby na początku XIX w. ketchup zmienił się w końcu w znany nam sos pomidorowy. Jego autorką była Sandy Addison, która przepis składający się jedynie ze świeżych pomidorów przetartych przez sito oraz przypraw opublikowała w swojej książce "The Sugar House Book". Tą, która rozsławiła pomidorowy dodatek była Mary Randolph, bardzo wpływowa pisarka kulinarna, a prywatnie kuzynka Thomasa Jeffersona.

Jednak smak, który wszyscy znamy stworzył Henry John Heinz. Pierwszy ketchup Heinz trafił na rynek amerykański w 1876 roku. Wykorzystując dojrzałe pomidory i nieco większą ilość octu Heinz wyprodukował naturalny, wysokiej jakości produkt. Ta unikalna receptura pozostaje niezmieniona po dziś dzień.

Jaki ketchup lubią Polacy? Ostatnie badania pokazują, że 9 na 10 konsumentów najlepiej ocenia ketchup Pudliszki (dane na podstawie testu konsumenckiego 8 marek ketchupu przeprowadzonego przez TNS Polska w sierpniu 2014 roku). On także ma długą tradycję. Jeden z flagowych produktów firmy stworzonej przez Stanisława Fenrycha powstał w 1927 r. Sos, przygotowywany zgodnie z innowacyjną recepturą, wzbogacony był przyprawami i odrobiną octu winnego. To właśnie on po wojnie stał się prawdziwym przebojem na naszych stołach. Na 100 g ketchupu przypada ok. 190 g świeżych pomidorów. Dzięki prostym metodom pasteryzacji i szczelnemu zamknięciu nie zawiera on konserwantów. Warto zaznaczyć, że ponad 80 proc. pomidorów wykorzystywanych do jego produkcji jest zbieranych ręcznie.

Źródło artykułu:
3

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki