Kawa kuloodporna – co to jest i jak ją przygotować?
Czy kawa kuloodporna działa jak kamizelka kuloodporna? Poniekąd tak, ale zamiast przed ostrzałem z broni palnej chroni przed zmęczeniem i szkodliwymi efektami stresu. Niestety, nie jest to napój o magicznych właściwościach i nie każdy może po niego sięgać. Czym więc tak naprawdę jest kawa kuloodporna i jak ją można zrobić samemu?
Historia kawy kuloodpornej
Twórcą bulletproof coffee jest amerykański przedsiębiorca Dave Asprey. Będąc w Tybecie w 2004 roku, zauważył, że miejscowi piją herbatę z masłem i mlekiem jaków. Po powrocie do kraju postanowił przenieść ten zwyczaj na grunt amerykański, ale z pewnymi modyfikacjami. Herbatę wymienił na świeżo parzoną kawę, a mleko na olej kokosowy.
Kilka lat później na swoim blogu zamieścił on przepis na kawę kuloodporną, która szybko zyskała popularność. W 2013 roku Dave Asprey założył firmę, która zajmuje się sprzedażą wszystkich produktów i akcesoriów potrzebnych do parzenia bulletproof coffee. Co ciekawe, w ostatnim czasie firma otworzyła również własną kawiarnię, która ma być pierwszą spośród całej linii kawiarni Aspreya oferujących oryginalną kawę kuloodporną.
Przepis na kawę kuloodporną
Aby samodzielnie zrobić kawę kuloodporną, wcale nie musimy sięgać po produkty marki Dave’a Aspreya. Równie dobrze możemy korzystać z tych, które kupimy w każdym większym sklepie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zastosowanie fusów po kawie. Przydadzą się w domu i ogrodzie
Czego więc potrzebujemy do zrobienia bulletproof coffee? Przede wszystkim przyda się wysokiej jakości kawa – najlepiej świeżo zmielona. Dobrze jest zaparzyć ją w ekspresie do kawy lub kawiarce. Potrzebny jest również nierafinowany olej kokosowy lub olej MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dodatkowo powinniśmy zaopatrzyć się w niesolone masło, które pochodzi od krów karmionych trawą. A co z proporcjami?
Składniki: 2 łyżeczki kawy, 1 filiżanka wody (230-350 ml), 2 łyżeczki masła, 1 łyżeczka oleju kokosowego. Opcjonalnie: cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa lub kardamon do smaku.
Kawę zaparzamy i wlewamy ją do blendera. Dodajemy masło i olej oraz ewentualne przyprawy. Wszystko razem blendujemy, aż do idealnego połączenia składników. Zmiksowaną kawę przelewamy do kubka i możemy pić ze smakiem. Warto pamiętać, że napoju tego nie należy słodzić.
Działanie kawy kuloodpornej
Dave Asprey stworzył kawę kuloodporną z myślą o tym, by ludzie mogli poczuć się zdrowszymi i bardziej odpornymi na stres oraz psychiczne i fizyczne napięcia. Napój jest wysokokaloryczny i składa się przede wszystkim z tłuszczu. Nie ma w nim za to ani węglowodanów, ani białka, w związku z czym bardzo polubiły go osoby na diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej.
Kawa kuloodporna wypita rano dodaje energii na cały dzień, poprawia koncentrację i stymuluje procesy myślowe. Dodatkowo zmniejsza uczucie głodu i przyspiesza metabolizm. Bulletproof coffee skutecznie dotlenia komórki i poprawia ukrwienie.
Jednocześnie należy pamiętać, że duża zawartość kwasów nasyconych nie jest zdrowa, a w kawie kuloodpornej jest ich bardzo dużo. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na olej kokosowy będący jednym z głównych składników tego rodzaju kawy. W 92 proc. jest on właśnie nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Według zaleceń powinny one stanowić maksymalnie 10 proc. kalorii spożywanych w ciągu dnia.
Co z tego wynika? Regularne picie kawy kuloodpornej podnosi ryzyko chorób serca i zawałów.
Jeśli jednak zadbamy o to, by wykorzystywane składniki były wysokiej jakości, z pewnością okazjonalne picie bulletproof coffee będzie przynosiło same korzyści. Należy jednak zachować umiar i ostrożność ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.