Katarzyna Dowbor zrobiła syrop z mniszka. Podała dokładny przepis na ten leczniczy napój

Katarzyna Dowbor poleca syrop z mniszka. Jest dobry na trawienie, wspomaga leczenie dróg oddechowych i można wykonać go samodzielnie.

Katarzyna Dowbor podała przepis na syrop z mniszka
Źródło zdjęć: © ONS

Katarzyna Dowbor opublikowała na swoim profilu na Instagramie zdjęcie zerwanych kwiatów mniszka lekarskiego. Wykorzystała je do przyrządzenia leczniczego syropu, który jest dobry na trawienie i wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych.

Katarzyna Dowbor poleca syrop z mniszka

Katarzyna Dowbor podkreśla, że do przyrządzenia syropu potrzebne są kwiaty zerwane w suchy i słoneczny dzień. Ważne, aby były dobrze rozwinięte i żeby wyrosły na ekologicznych terenach. Dziennikarka zdradziła, że to właśnie kwiaty majowe są najbardziej wartościowe.

Przepis Katarzyny Dowbor na syrop z mniszka

Składniki:

  • 400 główek rozwiniętych kwiatów
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:

  • Rozłożyć suche kwiaty na gazecie, odczekać godzinę i pozbyć się owadów.
  • Po godzinie włożyć kwiaty do dużego garnka, zalać je wodą i lekko ugnieść, by zmniejszyły swoją objętość.
  • Gotować kwiaty na wolnym ogniu przez 15 min, pod koniec gotowania dodać wyparzoną, umytą cytrynę, pokrojoną w plastry.
  • Zamieszać, lekko ugnieść i przykryć pokrywą wywar, a następnie odstawić go na całą noc.
  • Odcedzić przez gazę kwiaty, dodać do wywaru cukier.
  • Gotować wszystko na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru (wywar będzie miał konsystencję miodu) i przelać wywar do słoiczków.
  • Zawinąć gorące słoiczki w koc i odstawić na 2-3 godziny (sucha pasteryzacja), a następnie odwrócić słoiczki do góry dnem. Odwrócić dopiero, gdy będą już zimne.

"Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu nawet przez kilka lat" – zapewnia Katarzyna Dowbor.

Zobacz także: SIŁACZKI – program Klaudii Stabach. Sezon 2 odc. 1. Historie inspirujących kobiet

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości