Jogurt to samo zdrowie

Ten produkt mleczarski znany jest od tysięcy lat. Wytwarzany z mleka, najczęściej krowiego, w którym przez 4 - 8 godzin w temperaturze 40 - 50°C rozwijają się kultury bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Jogurt to samo zdrowie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

Bakterie przetwarzają cukier (laktozę) w kwas mlekowy, powodując denaturację (czyli zmiany w strukturze) zawartego w mleku białka. Dzięki temu jogurt uzyskuje charakterystyczną, gęstą konsystencję i smak.

Produkcję zapoczątkowali pasterze - mieszkańcy terenów należących dziś do Turcji i Bułgarii. Nazwa pochodzi od tureckiego słowa „ya-urt” oznaczającego kwaśne mleko. Do dziś na jogurt Bułgarzy mówią „jugurt” lub „kiseło mleko”. Napój jest tam wciąż popularny, podobnie, jak na całych Bałkanach i w Grecji, gdzie ma bardzo gęstą konsystencję i jest spożywany z dodatkiem miodu.

Jogurt uznawany jest za napój o właściwościach uzdrawiających i odmładzających. Wzmacnia odporność na różnego typu choroby. Jest niezastąpiony po silnej kuracji antybiotykowej. Pomaga w zapobieganiu cukrzycy i miażdżycy naczyń krwionośnych. Działa też uspokajająco na system nerwowy, pomaga w bezsenności. Zalecany jest dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Nie zaleca się natomiast podawania jogurtu dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia. Zawiera on trudniej przyswajalną formę kwasu mlekowego, a poza tym dzieci w tym wieku nie mają na ogół problemów z trawieniem mleka słodkiego.

W jednej szklance jogurtu znajduje się 415 miligramów bardzo dobrze przyswajalnego wapnia (w mleku odtłuszczonym – 302 mg), witaminy i inne biopierwiastki. W Europie bliżej poznano jogurt dopiero w XX wieku. Dziś półki marketów są zastawione dziesiątkami jogurtów w najprzeróżniejszych smakach. Najczęściej wzbogacony jest dodatkami owocowymi.

Niestety, także konserwantami i stabilizatorami smaku. Dlatego, aby choć w części doznać jego dobroczynnych właściwości – kupujmy do picia jogurty naturalne, bez owoców, ogórków czy czekolady. W ten sposób uchronimy organizm przed dostarczaniem pustych kalorii.

Jogurt naturalny występuje też w postaci jogurtu bałkańskiego. Charakterystyczną cechą tego jogurtu jest fakt, że jest on bardzo gęsty. Znakomicie nadaje się do zabielania zup i sosów. A kiedy znajdziemy się w Grecji, Bułgarii, Turcji i zostaniemy poczęstowani prawdziwym jogurtem – wypijmy i poprośmy o jeszcze.

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki