Jaka temperatura powinna być w lodówce i zamrażalniku?
W lodówce przechowujemy większość produktów spożywczych, korzystamy również z zamrażarki. Często jednak żywność trafia na półki przypadkowo. Zapominamy, że w każdym miejscu chłodziarki temperatura jest inna, co wpływa na termin przydatności do spożycia, jakość i smak pożywienia. Ile stopni powinno być w lodówce, a ile w zamrażalniku? Co przechowywać na niskich półkach, co na wysokich półkach, a co w szufladach?
Sposób przechowywania żywności ma ogromne znaczenie. Niektórych produktów nie wolno trzymać na słońcu, bo się szybciej psują, inne wprost przeciwnie – potrzebują go, by dojrzeć i lepiej smakować. Są rzeczy, których w lodówce przechowywać nie należy, bo tracą jakość. To m.in. ogórki, cukinie, pomidory, owoce i warzywa, które muszą dojrzeć, zanim je zjemy, a także owoce egzotyczne.
Większość artykułów spożywczych przechowujemy jednak w chłodziarce, która chroni żywność przed ciepłem i światłem, a jeśli są one odpowiednio zapakowane, zabezpieczamy je również przed wilgocią czy tlenem. To wszystko przedłuża jakość i świeżość produktów, zapewniając im niezmienny smak. A przy tym chroni przed rozwojem bakterii.
Jaka temperatura w lodówce?
Generalnie przyjmuje się, że na środkowej półce powinno być ok. 5 stopni. To dobre miejsce dla twargów, jogurtów, masła, sera żółtego itp. Im niżej położona półka, tym temperatura niższa – dzieje się tak, ponieważ schłodzone powietrze opada na dół. Dolna półka to dobre miejsce dla wędlin, mięs i ryb – panuje tutaj zazwyczaj temperatura na poziomie ok. 2 stopni. W niektórych modelach lodówek możemy spotkać tzw. chłodne komory, w których temperatura wynosi nawet od 0 do 3 stopni. Z kolei na najwyższej półce jest zazwyczaj ok. 8 stopni. Możemy trzymać tutaj konserwy, przetwory np. dżemy czy konfitury, ugotowane jedzenie (np. pojemniki z wystudzonym obiadem)
, ciastka, jajka itp.
Jeszcze cieplej jest w dolnych szuflach – zazwyczaj ok. 10 stopni. To bardzo dobre miejsce dla dojrzałych owoców i warzyw, szczególnie łatwo psujacych się jagodowych, np. jeżyn, malin, jagód czy truskawek. Pamiętajmy, że niezbyt "lubią" lodówkę natomiast owoce egzotyczne, chociaż zdarzają się wyjątki (np. cytryny czy arbuzy). Zróżnicowana temperatura panuje natomiast na drzwiach (średnio 10-15 stopni), dlatego trzymajmy tutaj tylko te produkty, które mają długi termin przydatności do spożycia, wolno się psują, a także te, które trzeba lekko ochłodzić – soki (zwłaszcza po otwarciu), mleko, musztardę, keczup, majonez, gotowe sosy. Niektórzy producenci twierdzą jednak, że takie różnice temperatur wewnątrz lodówki to już przeszłość, a chłodniejszą tempertaurę potrafią "trzymać" nawet drzwi chłodziarki.
A jaka w zamrażarce?
Znacznie chłodniej jest w zamrażalniku – zazwyczaj -18 stopni, choć w niektórych może być nawet -32 stopnie. Przeciętna wartość mrożenia na poziomie -18 stopni pozwala przechowywać żywność nawet przez rok. W zamrażalniku szczelnie zapakowaną żywność układamy w miarę możliwości jak najciaśniej obok siebie, dzięki czemu mrożenie będzie efektywniejsze. Warto również pamiętać o zasadzie, która mówi, że każde 3 stopnie w górę powyżej -18 stopni skracają czas przydatności do spożycia o połowę.
Mrożonki ze sklepu można mrozić długo, ale pamiętajmy o terminie wskazanym przez producenta. Jeśli otwarta mrożonka się zbryliła, należy zużyć ją najszybciej, jak to możliwe – może to oznaczać, że się częściowo rozmroziła i została ponownie zamrożona. W zamrażalniku możemy przechowywać pieczywo, owoce (umyte, osuszone, bez szypułek – mogą leżeć w zamrażarce parę miesięcy), poporcjowane mięso, oczyszczone i poporcjowane ryby, zieleninę, a także domowe, gotowe potrawy (pierogi, potrawy mięsne, warzywne – wytrzymają parę miesięcy). Produkty przed zamrożeniem trzeba schłodzić.
O tym jeszcze pamiętaj:
- Raz rozmrożonych produktów nie zamrażaj drugi raz – nie tylko stracą jakość i smak, ale w takich artykułach mogą rozwinąć się drobnoustroje.
- Lepiej nie zamrażaj produktów ze sklepu takich jak gotowe sałatki czy wyroby garmażeryjne – nie znasz ich składu, więc trudno oszacować, jak długo nadają się do przechowywania.
- Jeśli rozmrażasz mięso, przełóż je z zamrażalnika do lodówki – pozostawione poza lodówką może mieć zbyt wysoką temperaturę, co sprzyja psuciu.
- Nigdy nie chowaj ciepłych produktów do lodówki.
- Dolne szuflady, w których przechowujesz warzywa i owoce, warto wyścielić ręcznikiem papierowym – wchłonie nadmiar wilgoci.
- Żeby żywność jak najdłużej zachowała świeżość, przechowuj ją w zamykanych pojemnikach, w folii aluminiowej albo papierze pergaminowym.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl