Jak się układa śniadaniowe menu w hotelu?

Raz skromne, innym razem wystawne. Hotelowe śniadania bywają różne. Często zależą od liczby gwiazdek obiektu, ale przecież nawet w motelach i pensjonatach pierwszy posiłek może być smaczny, a nawet wykwintny. O tym, od czego zależy śniadaniowe menu w hotelu, mówi nam Tomasz Borucki, szef kuchni Hotel Warsaw Marriott.

Jak się układa śniadaniowe menu w hotelu?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

*- Czego możemy się spodziewać podczas śniadania na tzw. szwedzkim stole, który w hotelach spotykamy najczęściej? *

- Układanie menu, bez względu na rodzaj posiłku, to sztuka sama w sobie. Odpowiednio skonstruowane powinno trafiać w gusta gości w różnym wieku, różnej wiary oraz o różnych preferencjach kulinarnych.

*- Wynika z tego, że hotelowe menu jest układane z uwzględnieniem najczęściej pojawiających się w hotelu gości np. śniadania brytyjskie pojawiają się wtedy, jeśli przeważają goście z Wielkiej Brytanii? *

- Na początku należy sobie odpowiedzieć na szereg pytań: Kto jest standardowym gościem hotelu? Czy są to grupy wycieczkowe z całego świata, może najczęściej z konkretnego regionu, a może biznesmeni podróżujący w interesach. Jakiego rodzaju jest to hotel: biznesowy czy wypoczynkowy?
Pamiętajmy, że każdemu szefowi kuchni zależy na trafieniu w gusta każdego gościa, a to zadanie bardzo trudne. Należy skomponować menu w taki sposób, aby ograniczyć niezadowolenie ze strony klienta. Na pewno unikałbym nazwy „szwedzki stół” chociaż jest dość popularne określenie, ze względu na jej konotacje historyczne. W branży hotelarskiej przyjęło się mówić „śniadanie kontynentalne” lub po prost bufet śniadaniowy. Oczywiście dostępne są też śniadania „a la carte”, czyli serwowane z menu. Śniadanie tego typu polega na serwowaniu posiłku w formie, która udostępnia gościom możliwość wyboru dań najbardziej odpowiadających ich upodobaniom i gustom kulinarnym. Każdy gość samodzielnie komponuje sobie dania, które są wystawione na bufecie. Najczęściej całość podzielona jest na strefy dedykowane do dań na zimno/ciepło, pieczywa i dodatków, owoców czy nabiału. W przypadku hoteli biznesowych, a takim hotelem jest właśnie Warsaw Marriott, menu śniadaniowe dopasowane jest do gości z całego świata. Zależy nam na
zaspokojeniu upodobań kulinarnych zarówno przykładowego gościa z Polski, który gustować będzie w polskich specjałach, poprzez bufet koszerny serwowany dla grup z Izraela, a na jajkach po benedyktyńsku, które kochają prawie wszyscy, kończąc. Wychodząc naprzeciw potrzebom naszych gości, w ramach menu mamy podstawowe propozycje dla gości z Azji, Indii i Bliskiego Wschodu.
Jeżeli przyjeżdża do nas duża grupa to jak najbardziej mogą odpowiednio wcześniej zgłosić swoje upodobania, a my w miarę możliwości postaramy się im sprostać.

- W przypadku układania tak zróżnicowanego menu ważna jest sezonowość warzyw, owoców?

- Sezonowość najbardziej widoczna jest w menu restauracji i barów. Oczywiście zdarza się nam wykorzystywać owoce, takie jak truskawki, borówki częściej w okresie ich zwiększonej dostępności, ale menu śniadaniowe jest raczej stałe. Obecny sezon na szparagi dotyczy bardziej dań serwowanych w ramach lunchu lub kolacji. W połowie czerwca powinny już pojawić się kurki, które goście bardzo cenią.

- Zwykle wiele osób boi się prosić o coś z kuchni, jeśli nie widzą tego na osławionym szwedzkim stole. Czy słusznie? Czy kelner przyniesie nam coś na nasze życzenie?

- W przypadku pytań o jakieś szczególne danie, staramy się podchodzić indywidualnie i w miarę naszych możliwości. Jeżeli mamy je w kuchni, ale nie jest wystawione na bufecie, to oczywiście kelner poda je dla gościa na jego prośbę.

- A gdy kiedy ktoś jest np. alergikiem, może poprosić o specjalne menu?

- Oczywiście, podobna sytuacja może mieć miejsce w przypadku osób, które muszą unikać konkretnych produktów ze względów zdrowotnych (dieta, alergia) lub wyznaniowych (wykluczenie konkretnego mięsa). Wystarczy wcześniej, podczas meldowania, poinformować recepcję, a hotel dołoży wszelkich starań, aby nawet taki gość nie wyszedł głodny. Należy pamiętać, że wszystko uzależnione jest od standardu hotelu. Im więcej gwiazdek, tym prestiż i oczekiwania gości są większe.
Śniadanie w formie bufetu ma tą zaletę, że obfitość i różnorodność potraw powinna zaspokoić każdego, nawet tego najbardziej wymagającego gościa.

Marta Legieć

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg