WAŻNE
TERAZ

"Będziesz zdychał". O chłopcu, który został marionetką

Jak mrozić żywność?

Często zdarza się nam robienie zakupów zbyt dużych, zwłaszcza, gdy do sklepu idziemy głodni i kupujemy nie z rozsądkiem, ale oczami. Wówczas dochodzi do sytuacji, w której wiele osób marnuje produkty, wyrzucając je do kosza

Jak mrozić żywność?
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF
4

Mrożąc żywność w odpowiedni sposób, unikniemy takiej sytuacji. Musimy jednak pamiętać, że tego typu konserwowanie jedzenia też ma swoje ograniczenia, a zbyt długie przechowywanie jego w zamrażalniku może skończyć się zatruciem. Co i w jaki sposób możemy mrozić bezpiecznie, radzi Robert Joachimiak-Szpinda Szef Kuchni Velaves Spa & Resort.

Od czego zaczynamy?
Od czego należy zacząć? Najlepiej od początku, czyli od zakupu i odpowiedniego przygotowania sprzętu chłodniczego.
– Większość producentów sprzętu chłodniczego doskonale zna obowiązujące zasady dotyczące mrożenia. Dlatego zamrażarki czy lodówki wyposażone w zamrażalnik – przeznaczone do użytku domowego – spełniają wszelkie normy wymagane do odpowiedniego przechowywania żywności. Normy obowiązują jednak tylko dla nowego sprzętu oraz znajdującego się w okresie gwarancji. Po upływie okresu ochronnego zła jakość pracy urządzeń nie jest w żaden sposób rekompensowana i użytkownicy są zdani na siebie. Warto więc przemyśleć zakup i zainwestować w dobrej klasy sprzęt – mówi Robert Joachimiak-Szpinda.

Ustawiamy temperaturę i… gotowe?
Zakup dobrego sprzętu jest konieczny, ale niewystarczający, należy w odpowiedni sposób o niego dbać. Jest to wbrew pozorom bardzo proste:
– Wystarczy zakupić odpowiedni dla urządzeń chłodniczych termometr. Najlepsza temperatura do długoterminowego mrożenia oscyluje w przedziale od -18°C do -30°C. Sprzęt domowy utrzymuje temperatury jedynie od -4 do -18, głównie ze względu na oszczędność. Profesjonalne agregaty są bardzo drogie i mają zbyt duże gabaryty, ciężko je trzymać w domu. Skazani jesteśmy więc na domowe zamrażalniki i tym samym na krótkoterminowe przechowywanie. Do trwałego mrożenia najlepiej nastawiajmy zamrażalnik na temperaturę ok. -12°C. Pamiętajmy przy tym o kontrolowaniu temperatury przynajmniej raz w tygodniu, a w razie potrzeby wezwijmy serwis, który naprawi sprzęt bądź uzupełni czynnik chłodniczy np. specjalnym gazem lub płynem – mówi Robert Joachimiak-Szpinda.

Pakowanie
Mając już odpowiedni sprzęt i dbając o nasze lodówki oraz zamrażarki w zalecanej formie, powinniśmy poznać kilka zasad, które po wprowadzeniu w życie sprawią, że już nigdy nie powinniśmy mieć problemów z nieodpowiednim przechowywaniem ulubionych produktów.
- produkty spożywcze przechowywane w zamrażarce układajmy ciasno, aby urządzenie pracowało sprawnie
- korzystajmy z odpowiednich opakowań jak torby, czy plastikowe pojemniki do zamrażarki, aby produkty nie uległy uszkodzeniu, wysuszeniu czy grudkowaniu
- pakowanie próżniowe produktu wydłuża dwukrotnie termin mrożenia,
- unikajmy wkładania do zamrażalnika gorących produktów – powoduje to wzrost temperatury w zamrażalniku i może uszkodzić inne produkty oraz sam zamrażalnik
- powinniśmy wyczyścić ryby przed zamrożeniem. Nie mrozimy ryby, która stoi w lodówce od kilku dni
- upewnijmy się, że wyjęty z zamrażalnika produkt spożywczy całkowicie rozmroził się przed gotowaniem. Nie dotyczy to warzyw, które można gotować bezpośrednio po wyjęciu
z zamrożenia, mięso zaś najlepiej rozmrażać w lodówce
- nie zamrażajmy produktów, które już raz zostały rozmrożone po zamrożeniu
- owoce takie jak maliny i jeżyny, po umyciu i osuszeniu mrozimy wstępnie najpierw na tacce, a dopiero potem przesypujemy do woreczka czy pojemnika

Zamrozić możemy nawet chleb
Wkładając jedzenie do lodówki robimy to z myślą, że dane produkty czy potrawy wykorzystamy znacznie później. Nie zdajemy sobie sprawy jednak, że to „później” może już być za późno i nie powinniśmy przyrządzać potraw z produktów, które zbyt długo poddawane są procesowi mrożenia. Najlepszym sposobem jest odpowiednie pakowanie i zapisywanie dat, dzięki którym rozpoznamy ile czasu mamy na spożytkowanie posiłku.
- Maksymalny czas przechowywania dla konkretnych produktów przedstawia się następująco: Wieprzowina – 8 miesięcy, cielęcina – 9 miesięcy, chuda wołowina – to najtrwalszy „zawodnik”, gdyż wytrzymuje aż od 10 do 12 miesięcy, natomiast tłuste mięsa - w tym słonina czy kiełbasa nie powinny mrozić się dłużej niż 4 miesiące. Ryby w niskiej temperaturze zachowują „świeżość” przez ok. 3 miesiące, warzywa (po odpowiednim blanszowaniu) 6 miesięcy, a owoce i świeże zioła od 4 do aż 9 miesięcy. Jeśli istnieje potrzeba, możemy zamrozić także chleb, który w odpowiednim woreczku wytrzyma 3 miesiące. Co ciekawe, gotowe dania można mrozić również nie dłużej jak 3 miesiące. Najciekawszą pozycja są lody – okres przydatności do spożycia uzależniony jest od producenta – mówi Robert Joachimiak-Szpinda.

Obraz

Więcej na: infografika.wp.pl

Co możemy stracić w procesie mrożenia?
– Praktycznie wszystkie produkty spożywcze podczas procesu mrożenia nie tracą smaku, ani zapachu. Tracą natomiast często strukturę własną, kolor, witaminy i minerały rozpuszczalne w wodzie. Największy spadek wartości – ok. 20 – 30 proc. ubytku – dotyczy witaminy C, znajdującej się w owocach i warzywach. Inne minusy to zanik masy produktów w skutek parowania i sublimacji pary wodnej oraz zanik jędrności produktu. Niepoprawne przechowywanie może również doprowadzić do zatruć czy przewlekłych chorób przewodu pokarmowego. Co więc w zamrażalniku może się zepsuć? Z wyjątkiem agregatu lub termostatu to chyba nic, o ile będziemy trzymać się powyższych zasad – dodaje Robert Joachimiak-Szpinda.

*Możemy zamrażać mrożonki ze sklepu? *
– Mrożenie świeżych produktów to jedno, a zakupionych już mrożonek to druga sprawa. Nigdy nie mamy pewności, co do transportu na trasie producent – sklep oraz tego, czy kupowane przez nas mrożonki nie uległy rozmrożeniu w transporcie. Powinniśmy podczas zakupu wybierać te opakowania, w których warzywa/owoce są „luźne”, a nie w postaci jednej grudki, gdyż oznacza to, że produkt już raz został rozmrożony. Jeśli mamy daleko do domu, w sklepach można zaopatrzyć się w specjalne torby termiczne. Produkty mrożone w opakowaniach zawsze posiadają datę przydatności do spożycia. Przy mrożonkach sprzedawanych na wagę to sprzedawca powinien umieścić taką informację, a jeżeli jej nie ma, to mamy prawo domagać się jej u sprzedawcy – Robert Joachimiak-Szpinda.

ML/ESE/

Źródło artykułu:
4

Wybrane dla Ciebie

Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon