Imbir w naszej kuchni

Imbir był od wieków wykorzystywany w kuchni azjatyckiej jako przyprawa. Dodawał smaku daniom mięsnym, warzywnym oraz deserom. Z czasem dotarł również do Europy, gdzie szybko znalazł licznych zwolenników. Obecnie stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

*W trosce o zdrowie *
Kłącze imbiru jest wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Zawarty w nim olejek eteryczny oraz substancje nadające ostry smak, jak gingerol i szogaol, łagodzą napięcie nerwowe oraz pobudzają perystaltykę jelit. Składniki imbiru wpływają dodatkowo na pobudzenie produkcji soków trawiennych, żółci i śliny.

W medycynie ludowej tę aromatyczną roślinę stosowano jako środek na poprawę apetytu, w łagodzeniu kaszlu i objawów przeziębienia. Z naukowego punktu widzenia wykorzystanie imbiru jest pomocne w przypadku występowania choroby lokomocyjnej oraz zaburzeń żołądkowo – jelitowych (niestrawność, mdłości, wzdęcia).

Rozgrzewający napar z imbiru
Składniki na 1 porcję:
- łyżka utartego świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego imbiru
- łyżka miodu
- dwie łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Utarty imbir z dodatkiem cynamonu i soku z cytryny zalej ciepłą (ale nie wrzącą) wodą. Zaparzaj kilka minut, następnie dodaj miód. Przed podaniem przelej napar przez sitko usuwając utarty korzeń wykorzystany do przygotowania naparu.

W proszku czy świeży?
W sklepach mamy do wyboru imbir sproszkowany, świeży, marynowany lub kandyzowany.. Pierwszy jest bardzo praktyczny, w suchym, zaciemnionym miejscu można go długo przechowywać, więc zawsze jest pod ręką. Sproszkowany korzeń imbiru najlepiej sprawdza się jako dodatek do ciast, ciasteczek, pieczonych owoców oraz napojów.

Świeży imbir jest ostry i lekko gorzki w smaku. Jego cechą charakterystyczną jest delikatna cytrynowa nuta, która dodaje potrawom świeżości. Można go wykorzystywać jako przyprawę do dań mięsnych (szczególnie tych z drobiu), owoców morza lub warzyw. Dodatek utartego kłącza sprawia, że mdłe i tłuste potrawy stają się bardziej wyraziste. Marynowany imbir najczęściej wykorzystuje się jako dodatek do sushi, może też stanowić składnik sałatek lub zakąsek.

Imbir kandyzowany to z kolei wyśmienita słodka przekąska. Jest wspaniałym dodatkiem do deserów, drinków i koktajli. Jego jedyna wada to wysoka cena, można go jednak w prosty sposób przegotować samodzielnie. Świeży, młody imbir wystarczy obrać, pokroić w paski lub kostkę, a następnie powoli gotować z dodatkiem wodnego roztworu cukru.
* Deser owocowy*
Składniki na 1 porcję:
- ½ małego banana
- jedna średnia brzoskwinia
- 4 dag suszonych fig
- 2 łyżki bitej śmietany
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta sproszkowanego imbiru

Przygotowanie:
Owoce obierz i pokrój, następnie przełóż do salaterki i skrop sokiem z cytryny. Figi drobno pokrój, wrzuć na patelnię i podsmażaj na oleju z dodatkiem cukru i imbiru. Do pokrojonych owoców dodaj podsmażone i ochłodzone figi, wymieszaj. Podawaj z bitą śmietaną.

Idealne połączenie
Imbir dodawany do potraw tworzy ciekawe kompozycje aromatyczne również w połączeniu z innymi przyprawami jak: cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, goździki. Nie powinno się z kolei łączyć go z ziołami (bazylia, oregano, majeranek, tymianek)
, ponieważ ich smak będzie się kłócić z charakterystyczną nutą imbirową. Imbir może być wykorzystywany zarówno do wzbogacania smaku potraw słodkich jak i pikantnych. Zwolennicy ostrych dań stosują go czasem razem z papryczką chili.

Imbir bardzo dobrze komponuje się z naszymi krajowymi burakami i marchewką. Sprawdza się jako dodatek do dań z dyni, kompotów i marynat owocowych. Jest również składnikiem mieszanki przyprawowej curry, charakteryzującej się orientalnym aromatem.

Warzywna zupa krem doprawiona imbirem to prawdziwy rarytas, który uprzyjemni każdy posiłek. Równie ciekawe są potrawy z dodatkiem imbiru przygotowywane z wołowiny lub drobiu. Można go też wykorzystywać jako składnik sałatek owocowych, czy orzeźwiających napojów. W Anglii popularne jest piwo imbirowe tzw. ginger ale, a w Ameryce lemoniada imbirowa. W Polsce sproszkowany imbir stanowi jeden ze składników mieszanek przyprawowych dodawanych do grzanego wina i piwa.

Potrawy z dodatkiem imbiru to doskonały pomysł na romantyczną kolację. Jest on bowiem przyprawą uznawaną za afrodyzjak. Wkomponowany do sałatek, zup, mięs lub napojów rozgrzeje, pobudzi zmysły i doda energii.
* Zupa krem z buraczków*
Składniki na 2 porcję:
- dwie szklanki wywaru warzywnego
- 2 - 3 średnie buraki
- łyżeczka świeżego, startego imbiru
- sól, cukier, sok z cytryny
- łyżka gęstej śmietany
Przygotowanie:
Do wrzącego wywaru warzywnego wrzuć pokrojone buraki, gotuj aż zmiękną. Następnie dodaj imbir i dokładnie zmiksuj. Zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem, dodaj śmietanę. Podawaj z grzankami.

Kurczak ze szpinakiem i groszkiem
Składniki:
- 10 dag fileta z kurczaka
- 7 dag makaronu ryżowego
- garść świeżych liści szpinaku
- trzy łyżki zielnego groszku
- jedna mała cebulka z dymką
- łyżeczka utartego imbiru
- sos sojowy
- olej
- szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu
Przygotowanie:
Ugotuj groszek. Pierś z kurczaka pokrój w paski i wrzuć na rozgrzany olej, dodaj połowę utartego imbiru, pokrojoną cebulę oraz kilka kropli sosu sojowego. Do usmażonego mięsa dodaj groszek oraz liście szpinaku i ugotowany makron. Całość duś pod przykryciem z pozostałym imbirem, aż liście szpinaku zmiękną. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.

Uważaj!
Imbir to doskonała, ale jednocześnie ostra przyprawa, i nie każdy może wykorzystywać ją podczas przygotowywania potraw. Nie powinny go spożywać kobiety karmiące, osoby z wrzodami żołądka i jelit oraz osoby cierpiące na nadkwasotę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości