Hiszpania na stole

Ojczyzna Cervantesa i Picassa, kraj, którego językiem mówi pół miliarda ludzi na całym świecie. Hiszpania to także miejsce, gdzie krzyżowały się wpływy arabskie, włoskie, francuskie i angielskie, umożliwiając powstanie bogatej i interesującej kuchni. Dzięki temu, zamiast byłych kolonii, Hiszpanie mogą z dumą zaprezentować tortillę, paellę i gazpacho.

Hiszpania na stole
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Ojczyzna Cervantesa i Picassa, kraj, którego językiem mówi pół miliarda ludzi na całym świecie. Hiszpania to także miejsce, gdzie krzyżowały się wpływy arabskie, włoskie, francuskie i angielskie, umożliwiając powstanie bogatej i interesującej kuchni. Dzięki temu, zamiast byłych kolonii, Hiszpanie mogą z dumą zaprezentować tortillę, paellę i gazpacho.

Na hiszpańską kuchnię składają się setki lat lokalnych tradycji kulinarnych. To też sprawia, że nie stanowi ona monolitu, i - jak w praktycznie każdym państwie europejskim - jest związana z poszczególnymi regionami kraju.

Co prawda Hiszpania nie jest państwem jednolitym, a jej autonomiczne części znacznie się różnią ze względu na swoją historię, topografię i klimat. Jednak przynależność do kręgu kultury śródziemnomorskiej pozwala uznać oliwę i czosnek za podstawowe składniki także kuchni hiszpańskiej.

Pomimo wspólnych korzeni śródziemnomorskich, można wskazać na pewne cechy charakterystyczne dla poszczególnych regionów kraju.

Na północy królują owoce morza

I tak, na północy Hiszpanii bardzo silna jest tradycja morska, stąd w tej części kraju bardzo popularne są ryby i owoce morza. Z Asturii pochodzi także jedna z potraw, uważana za narodową - Fabada. Jest to duszona wieprzowina z fasolą, które podaje się z cydrem, bądź czerwonym winem.

W centralnym rejonie kraju bardzo popularne są pieczenie, a w szczególności jagnięcina. Z Kastylii pochodzi zupa czosnkowa, która początkowo była jedną z głównych potraw ludzi biednych.

W Andaluzji - gazpacho i oliwa

W Andaluzji królują potrawy smażone, a region ten jest także uznawany za miejsce narodzin jednego z najbardziej znanych hiszpańskich dań - gazpacho. Jest to chłodnik pomidorowy powstały na bazie pomidorów, papryki, ogórka, czosnku oliwy i octu. Zupa ta jest obecnie popularna w całej Hiszpanii, Portugalii i obu Amerykach.

Jako ciekawostkę można dodać, że przepis na gazpacho znajduje się w praktycznie każdej książce do nauki języka hiszpańskiego na poziomie dla początkujących. Stąd też może się bierze międzynarodowy sukces tej zupy.

Andaluzja jest także miejscem, gdzie wytwarza się blisko 80% hiszpańskiej oliwy. W prowincji Jean, w Hacienda La Laguna znajduje się muzeum oliwy.

Katalonia ze względu na swoją historię zachowała silne związki z kuchnią włoską oraz grecką. Wyróżnić tu należy krewetki ze smażonym czosnkiem, majonez czosnkowy, oraz najbardziej znany krem kataloński bardzo przypominający krem brûlée. Warte uwagi są także miejscowe sery i kiełbaski.

Zobacz w innych serwisach:

Jak Walencja - to paella

W regionie Walencji narodziła się potrawa uważana za jedno z narodowych dań - paella. Składa się ona w wersji podstawowej z ryżu, warzyw, kurczaka, często też królika, oraz owoców morza. Oczywiście zarówno na terenie całego kraju, jak i na świecie, jest dostępna w najróżniejszych wariacjach.

Nie wolno zapomnieć o ulubionej potrawie Sancho Pansy czyli tortilli. Trudno jest podać jakieś konkretne miejsce jej narodzin, co nie zmienia faktu, że podbiła popularnością cały świat.

Omlet, który zawojował świat

W najbardziej klasycznej wersji jest to omlet z duszoną cebulą i ziemniakami, tzw. tortilla espagnola (też nazywana tortillą de patatas). Meksykańskie i poludniowoamerykańskie tortille powstają po zagnieceniu kukurydzianej mąki z wodą, uformowaniu cienkich placków i usmażeniu ich na patelni.

Nie sposób nie wspomnieć też o tapas, które jako łatwe do przyrządzenia przystawki zostały zaadoptowane na całym świecie, także w restauracjach i barach, które serwują nie tylko hiszpańskie menu.

Hiszpania, należąc do kręgu kultury śródziemnomorskiej, jest krajem, w którym wśród napojów pierwsze miejsce zajmuje wino. Najsłynniejsze z nich pochodzą z rejonu Malagi i La Rioja. Popularne są także sherry i brandy z okolic Jerez de la Frontera.

Obecnie kuchnia hiszpańska jest rekomendowana w najlepszych restauracjach na całym świecie. Jej popularność to wynik połączenia wielu regionalnych tradycji z nowoczesnymi trendami we współczesnej gastronomii. Dzięki temu zyskała ona uznanie najlepszych krytyków kulinarnych, oraz zainteresowanie milionów ludzi na wszystkich kontynentach.

Artur Olejniczak

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek