Hiszpania na stole
Ojczyzna Cervantesa i Picassa, kraj, którego językiem mówi pół miliarda ludzi na całym świecie. Hiszpania to także miejsce, gdzie krzyżowały się wpływy arabskie, włoskie, francuskie i angielskie, umożliwiając powstanie bogatej i interesującej kuchni. Dzięki temu, zamiast byłych kolonii, Hiszpanie mogą z dumą zaprezentować tortillę, paellę i gazpacho.
Ojczyzna Cervantesa i Picassa, kraj, którego językiem mówi pół miliarda ludzi na całym świecie. Hiszpania to także miejsce, gdzie krzyżowały się wpływy arabskie, włoskie, francuskie i angielskie, umożliwiając powstanie bogatej i interesującej kuchni. Dzięki temu, zamiast byłych kolonii, Hiszpanie mogą z dumą zaprezentować tortillę, paellę i gazpacho.
Na hiszpańską kuchnię składają się setki lat lokalnych tradycji kulinarnych. To też sprawia, że nie stanowi ona monolitu, i - jak w praktycznie każdym państwie europejskim - jest związana z poszczególnymi regionami kraju.
Co prawda Hiszpania nie jest państwem jednolitym, a jej autonomiczne części znacznie się różnią ze względu na swoją historię, topografię i klimat. Jednak przynależność do kręgu kultury śródziemnomorskiej pozwala uznać oliwę i czosnek za podstawowe składniki także kuchni hiszpańskiej.
Pomimo wspólnych korzeni śródziemnomorskich, można wskazać na pewne cechy charakterystyczne dla poszczególnych regionów kraju.
Na północy królują owoce morza
I tak, na północy Hiszpanii bardzo silna jest tradycja morska, stąd w tej części kraju bardzo popularne są ryby i owoce morza. Z Asturii pochodzi także jedna z potraw, uważana za narodową - Fabada. Jest to duszona wieprzowina z fasolą, które podaje się z cydrem, bądź czerwonym winem.
W centralnym rejonie kraju bardzo popularne są pieczenie, a w szczególności jagnięcina. Z Kastylii pochodzi zupa czosnkowa, która początkowo była jedną z głównych potraw ludzi biednych.
W Andaluzji - gazpacho i oliwa
W Andaluzji królują potrawy smażone, a region ten jest także uznawany za miejsce narodzin jednego z najbardziej znanych hiszpańskich dań - gazpacho. Jest to chłodnik pomidorowy powstały na bazie pomidorów, papryki, ogórka, czosnku oliwy i octu. Zupa ta jest obecnie popularna w całej Hiszpanii, Portugalii i obu Amerykach.
Jako ciekawostkę można dodać, że przepis na gazpacho znajduje się w praktycznie każdej książce do nauki języka hiszpańskiego na poziomie dla początkujących. Stąd też może się bierze międzynarodowy sukces tej zupy.
Andaluzja jest także miejscem, gdzie wytwarza się blisko 80% hiszpańskiej oliwy. W prowincji Jean, w Hacienda La Laguna znajduje się muzeum oliwy.
Katalonia ze względu na swoją historię zachowała silne związki z kuchnią włoską oraz grecką. Wyróżnić tu należy krewetki ze smażonym czosnkiem, majonez czosnkowy, oraz najbardziej znany krem kataloński bardzo przypominający krem brûlée. Warte uwagi są także miejscowe sery i kiełbaski.
Zobacz w innych serwisach:
Jak Walencja - to paella
W regionie Walencji narodziła się potrawa uważana za jedno z narodowych dań - paella. Składa się ona w wersji podstawowej z ryżu, warzyw, kurczaka, często też królika, oraz owoców morza. Oczywiście zarówno na terenie całego kraju, jak i na świecie, jest dostępna w najróżniejszych wariacjach.
Nie wolno zapomnieć o ulubionej potrawie Sancho Pansy czyli tortilli. Trudno jest podać jakieś konkretne miejsce jej narodzin, co nie zmienia faktu, że podbiła popularnością cały świat.
Omlet, który zawojował świat
W najbardziej klasycznej wersji jest to omlet z duszoną cebulą i ziemniakami, tzw. tortilla espagnola (też nazywana tortillą de patatas). Meksykańskie i poludniowoamerykańskie tortille powstają po zagnieceniu kukurydzianej mąki z wodą, uformowaniu cienkich placków i usmażeniu ich na patelni.
Nie sposób nie wspomnieć też o tapas, które jako łatwe do przyrządzenia przystawki zostały zaadoptowane na całym świecie, także w restauracjach i barach, które serwują nie tylko hiszpańskie menu.
Hiszpania, należąc do kręgu kultury śródziemnomorskiej, jest krajem, w którym wśród napojów pierwsze miejsce zajmuje wino. Najsłynniejsze z nich pochodzą z rejonu Malagi i La Rioja. Popularne są także sherry i brandy z okolic Jerez de la Frontera.
Obecnie kuchnia hiszpańska jest rekomendowana w najlepszych restauracjach na całym świecie. Jej popularność to wynik połączenia wielu regionalnych tradycji z nowoczesnymi trendami we współczesnej gastronomii. Dzięki temu zyskała ona uznanie najlepszych krytyków kulinarnych, oraz zainteresowanie milionów ludzi na wszystkich kontynentach.
Artur Olejniczak
Zobacz w innych serwisach: