Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Na jej charakter wpłynęły kuchnia arabska, angielska, meksykańska i francuska. W Hiszpanii istotna jest wielobarwność potraw, intensywny aromat oraz naturalność składników. W dużej mierze kuchnia hiszpańska bazuje na daniach rybnych i owocach morza, a klimat śródziemnomorski wpływa na różnorodność warzyw i owoców. Hiszpanie lubują się także w daniach mięsnych oraz suszonych wędlinach i szynkach. Zwieńczeniem smaku wielu dań jest oliwa z oliwek, którą w Hiszpanii stosuje się bardzo powszechnie. Dzięki temu Hiszpanie cieszą się dobrym zdrowiem i idealną formą fizyczną.
Hiszpania słynie również z wyjątkowego wina, które łączone jest z tamtejszymi serami. To połączenie towarzyszy Hiszpanom często, z uwagi na wspaniałe tradycje wspólnego, rodzinnego biesiadowania. Zabawy i fiesty są więc nieodłącznym elementem żywienia. Hiszpania słynie z wysokich temperatur, toteż mieszkańcy tego kraju lubują się w potrawie przypominającej chłodnik o nazwie gazpacho. Przygotowują oni także tortillę de patatas, która w odróżnieniu od większości tortilli przygotowana jest z ziemniaków i przypomina nieco omlet. Ulubioną przekąską w kuchni hiszpańskiej jest patatas bravas, czyli pokrojone w kostkę ziemniaki, smażone na głębokim oleju. Podaje się je z dodatkiem sosu salsa brava przygotowanego na bazie papryki. Hiszpanie nie zapominają również o słodkich przekąskach i deserach, ich tradycyjną słodkością są tzw. churros, czyli długie pałeczki smażone w oleju, które macza się w płynnej czekoladzie.