Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Na jej charakter wpłynęły kuchnia arabska, angielska, meksykańska i francuska. W Hiszpanii istotna jest wielobarwność potraw, intensywny aromat oraz naturalność składników. W dużej mierze kuchnia hiszpańska bazuje na daniach rybnych i owocach morza, a klimat śródziemnomorski wpływa na różnorodność warzyw i owoców. Hiszpanie lubują się także w daniach mięsnych oraz suszonych wędlinach i szynkach. Zwieńczeniem smaku wielu dań jest oliwa z oliwek, którą w Hiszpanii stosuje się bardzo powszechnie. Dzięki temu Hiszpanie cieszą się dobrym zdrowiem i idealną formą fizyczną.

Hiszpania słynie również z wyjątkowego wina, które łączone jest z tamtejszymi serami. To połączenie towarzyszy Hiszpanom często, z uwagi na wspaniałe tradycje wspólnego, rodzinnego biesiadowania. Zabawy i fiesty są więc nieodłącznym elementem żywienia. Hiszpania słynie z wysokich temperatur, toteż mieszkańcy tego kraju lubują się w potrawie przypominającej chłodnik o nazwie gazpacho. Przygotowują oni także tortillę de patatas, która w odróżnieniu od większości tortilli przygotowana jest z ziemniaków i przypomina nieco omlet. Ulubioną przekąską w kuchni hiszpańskiej jest patatas bravas, czyli pokrojone w kostkę ziemniaki, smażone na głębokim oleju. Podaje się je z dodatkiem sosu salsa brava przygotowanego na bazie papryki. Hiszpanie nie zapominają również o słodkich przekąskach i deserach, ich tradycyjną słodkością są tzw. churros, czyli długie pałeczki smażone w oleju, które macza się w płynnej czekoladzie.

(( adv.dynacrems //dynacrems.wp.pl/script/?id=2094&autoplay=1&static=static ))

Hiszpańska paella krok po kroku

Hiszpańska paella krok po kroku

Bellota – królowa szynek

Bellota – królowa szynek

Bartek Kieżun: "Najlepsze pamiątki to te, które można zjeść!"

Bartek Kieżun: "Najlepsze pamiątki to te, które można zjeść!"

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Churros. Trudno się oprzeć

Churros. Trudno się oprzeć

Bartek Kieżun: "Klimat Bilbao naprawdę mi się podoba"

Bartek Kieżun: "Klimat Bilbao naprawdę mi się podoba"

Bartek Kieżun Bartek Kieżun