Trwa ładowanie...

Gotowi na lato? Poznajcie przepisy na orzeźwiające kawowe koktajle od Nespresso

Z czym kojarzą ci się wakacje na południu Europy? Ze słońcem, turkusowym morzem, leniwą beztroską niespiesznie płynącego czasu, ze smakami i zapachami, które oszałamiają swoją wyjątkowością i wyrazistością. I o ile z turkusowym morzem będzie u nas problem, o tyle istnieją sposoby, by przywołać ten szczególny śródziemnomorski vibe… we własnym domu!

Płatna współpraca z Nespresso
  Źródło: materiały partnera
d4e7xeh
d4e7xeh

Wypoczynek w basenie Morza Śródziemnego to wyjątkowe doświadczenie, bogate w zmysłowe doznania. Doświadczenie, do którego wszyscy wzdychamy im bliżej wakacji. Co jednak jeśli – z różnych przyczyn – nie możemy się tam udać? Wtedy wystarczy odrobina wyobraźni, odpowiednie aromaty… i szklanka lub kubek z wyśmienitym, mrożonym kawowym napojem od Nespresso!

Słonecznie mroźne smaki

Tegoroczna wakacyjna odsłona kaw Nespresso zbudowana została wokół smaków zarówno bliskich Włochom i Grekom (połączenie słonecznego migdała ze słodką wanilią) jak i letnich klasyków (kawa z aromatem kokosa). Subtelne nuty smakowe obu tych mieszanek to kwintesencja wakacyjnego relaksu na upalnym słońcu, a połączenie ich z zimnym mlekiem i lodem to gwarancja mroźnego orzeźwienia nawet wtedy, gdy za oknem temperatura osiąga iście tropikalny poziom.

Jeśli zaczynasz teraz myśleć, że te rozkosze dla podniebienia może stworzyć tylko wytrawna baristka, przestań. Dzięki kawie Nespresso przygotowanie napoju Golden Sunset Delight czy Coconut Riviera Rehresher jest dziecinnie proste! Nespresso to wysokiej jakości, świeżo palone i mielone ziarna kawy zamknięte w aluminiowej kapsułce dla zachowania głębi smaku i pełni aramatów po zaparzeniu - filiżanka po filiżance. Bogactwo rozmaitych kompozycji smakowych pozwala na prawdziwe eksperymenty i zabawę z przepisami kawowymi na bazie lodu! Jedyne czego jeszcze potrzebujesz to ekspres – Vertuo Pop czy Essenza Mini (w limitowanej, mandarynkowej odsłonie!), który przy pomocy jednego przycisku wyciągnie z kapsułki to, co najlepsze. Przyda się także spieniacz Aeroccino 3, bo w końcu nie ma letniej kawy bez idealnie spienionego zimnego mleka…

A teraz chodź i poznaj swoje nowe ulubione kawowe przepisy…

GOLDEN SUNRISE DELIGHT
  materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Doświadcz przyjemności picia orzeźwiającego i otulającego napoju na bazie sezonowej kawy Nespresso Sunny Almond Vanilla Over Ice z odrobiną waniliowej słodyczy, który łączy gładką cremę i migdałowy aromat oraz zapewnia prawdziwie satysfakcjonującą ucztę wszystkim zmysłom.

Czego potrzebujesz? Przygotuj:​

  • Sunny Almond Vanilla Over Ice: 1 kapsułka
  • ​Kostki lodu: 2 szt. (w sumie 60 g)
  • ​Miód: 15 g
  • ​Zimne mleko 1.5%: 120 ml ​

Do dekoracji: posiekane migdały, skórka z cytryny i miód​

Możesz skorzystać także z letnich akcesoriów. Do tego przepisu polecamy:​

  • Mała szklanka Barista Recipe Glass (350 ml)
  • ​Aeroccino​

Sposób przygotowania:​

W małej szklance umieść 2 kostki lodu (po 30 g każda) i dodaj 10 g miodu.​ Następnie do Aeroccino wlej 120 ml zimnego mleka 1,5%, zamknij pokrywkę i naciśnij przycisk zimnej pianki.​ Po przygotowaniu wlej zimną piankę mleczną do szklanki z lodem i miodem – upewnij się, że zostawiasz trochę miejsca na górze.​ Zaparz w szklance 80 ml kawy Sunny Almond Vanilla Over Ice.​ Udekoruj koktajl posiekanymi migdałami, skórką z cytryny i odrobiną miodu. Gotowe!

AZURE COCONUT ESCAPE

Ciesz się czarującym, oszałamiającym wizualnie i orzeźwiającym napojem z kokosowym twistem, na bazie kawy Nespresso Tropical Coconut Flavour Over Ice, który łączy kremową niebieską piankę, tropikalne nuty i delikatny kwiatowy akcent.

Czego potrzebujesz? Przygotuj:

  • Tropical Coconut Flavour Over Ice: 1 kapsułka
  • Kostki lodu: 6 szt. (w sumie 180g)
  • Syrop migdałowy: 15 ml
  • Zimne mleko 1,5%: 170 ml
  • Blue Pea Flower Powder: 1/2 łyżeczki

Możesz skorzystać także z letnich akcesoriów. Do tego przepisu polecamy:​

  • Duża szklanka Barista Recipe Glass (480 ml)
  • Urządzenie Nespresso Barista

Sposób przygotowania:​

W dużej szklance Barista Recipe Glass umieść 6 kostek lodu (po 30 g każda), dodaj 15 ml syropu migdałowego, a następnie wlej 70 ml zimnego mleka 1,5%. Do urządzenia Nespresso Barista wlej 100 ml zimnego mleka 1,5% i dodaj 1/2 łyżeczki proszku Blue Butterfly Pea Flower. Zamknij pokrywę, wybierz recepturę "Espresso on Ice Macchiato" i naciśnij przycisk "Start". Gdy urządzenie skończy pracę, wlej niebieską piankę do szklanki z lodem i mlekiem. W szklance zaparz 80 ml Tropical Coconut Flavour Over Ice w trybie "Coffee Creations" w Vertuo Next lub Vertuo Pop (kliknij dwukrotnie przycisk kawy, kolor zmieni się na turkusowy i rozpocznie się ekstrakcja). Udekoruj koktajl 1 jadalnym świeżym kwiatem bratka lub suszonymi płatkami bławatka i ciesz się swoją kawą!

COCONUT RIVIERA REFRESHER
  materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Urzekający i orzeźwiający napój, na bazie kawy Nespresso Cocconut Flavour Over Ice, który łączy egzotyczny smak kokosa, kremową niebieską piankę i słodycz migdałów, zwieńczony delikatnymi suszonymi płatkami bławatka.

Czego potrzebujesz? Przygotuj:​

  • Coconut Flavour Over Ice: 1 kapsułka​
  • Kostki lodu: 3 szt. (w sumie 90 g)​
  • Syrop migdałowy: 10 ml
  • Zimne mleko 1,5%: 150 ml
  • Blue Pea Flower Powder: 1/2 łyżeczki

Możesz skorzystać także z letnich akcesoriów. Do tego przepisu polecamy:​

  • Mała szklanka Barista Recipe Glass (350 ml)​
  • Urządzenie Nespresso Barista

Sposób przygotowania:​

Do małej szklanki Barista Recipe Glass wlej 3 kostki lodu (po 30 g każda), dodaj 10 ml syropu migdałowego, a następnie wlej 50 ml zimnego mleka. Następnie do urządzenia Nespresso Barista wlej 100 ml zimnego mleka i dodaj pół łyżeczki proszku Blue Butterfly Pea Flower. Zamknij pokrywę, wybierz przepis "Espresso on Ice Macchiato" i naciśnij przycisk "Start". Gdy mleko będzie gotowe, wlej niebieską piankę do szklanki, na lód i mleko. Na pozostałe składniki zaparz 40 ml Coconut Flavour Over Ice. Jako piękną kolorową posypkę dodaj kilka suszonych płatków bławatka, znanych we Włoszech jako fiordaliso. Delektuj się każdym łykiem!

SEASIDE CREAM COLD BREW
  materiały partnera
Źródło: materiały partnera

To pozycja dla miłośników połączenia lekkiej goryczki z kwaskowością i zbożowymi nutami. Rozkoszuj się nieodpartym, dekadenckim zimnym napojem kawowym na bazie kawy Nespresso Cold Brew Intense, o bogatych karmelowych smakach, aksamitnie spienionej śmietance i zachwycającym dodatku krówek.

Czego potrzebujesz? Przygotuj:​

  • Cold Brew Intense: 1 kapsułka​
  • Kostki lodu: 4 szt. (w sumie 120 g)​
  • Syrop karmelowy: 15 ml
  • Śmietanka 35%: 60 ml
  • Szczypta soli morskiej

Do dekoracji: Karmelowa krówka na patyczku koktajlowym​

Możesz skorzystać także z letnich akcesoriów. Do tego przepisu polecamy:​

  • Szklanka Reveal Cold Coffee Glass (550 ml)​
  • Shaker

Sposób przygotowania:​

W szklance do zimnej kawy Reveal umieść 4 kostki lodu (po 30 g każda) i dodaj 15 ml syropu karmelowego. Zaparz jedną kawę Cold Brew Style Intense na lód i syrop. Następnie do shakera wlej 60 ml zimnej śmietanki 35%, dodaj szczyptę soli morskiej oraz 1 kostkę lodu (30 g). Zamknij pokrywkę, i energicznie potrząsaj przez 20 sekund, aż kremówka się spieni. Delikatnie polej napój śmietanką. Jako słodkie uzupełnienie, udekoruj karmelowymi krówkami na patyczku koktajlowym. Smacznego!

Płatna współpraca z Nespresso
d4e7xeh
d4e7xeh
Więcej tematów