Gen piwnej pianki

To przełomowe odkrycie dla wszystkich miłośników piwa - naukowcy odkryli gen, który może poprawiać jakość piwnej piany. Informację na ten temat podaje najnowszy numer "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Gen piwnej pianki
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF
SKOMENTUJ
Obraz

Prof. Tomas G. Villa z Wydziału Mikrobiologii Uniwersytetu Santiago de Compostela (Hiszpania) we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu w Sydney dowiedli, że jakość piwnej pianki zależy od białek jęczmienia i drożdży, które zostały użyte do produkcji trunku, a dokładnie od jednego genu.

Piwna piana jest zbudowana z pęcherzyków dwutlenku węgla, który powstaje podczas fermentacji drożdży. Pęcherzyki te uwalniają się po otwarciu butelki lub puszki w wyniku spadku ciśnienia i unoszą się w kierunku powierzchni. Wokół pęcherzyków gromadzą się różne związki powierzchniowo czynne zawarte w piwie, m.in. białka pochodzące z drożdży. I to właśnie te białka, co wiadomo z wcześniejszych badań, odpowiadają za stabilizowanie struktury piany i zapobiegają jej szybkiemu opadaniu.

Jednak do tej pory naukowcy nie wiedzieli, który dokładnie gen drożdży odpowiada za produkcję stabilizujących pianę białek. Zespołowi prof. Villa udało się to odkryć. W szczepie Saccharomyces pastorianus naukowcy zidentyfikowali gen, który nazywali CFG1, niezwykle podobny do genu występującego w drożdżach winiarskich i tych używanych do produkcji sake.

Następnie przy użyciu technik biotechnologicznych sklonowali omawiany gen i wszczepili go do innego szczepu drożdży. Eksperyment zakończył się sukcesem - wyprodukowana z nich pianka nie opadała przez kilka godzin.

Autorzy podkreślają, że to pierwsza praca opisująca drożdżowy gen piwnej piany. "Gen CFG1 to naszym zdaniem doskonały kandydat na rewolucjonistę w branży piwowarskiej" - mówi prof. Villa. (PAP)

kap/ agt/

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki