Fast food kusi coraz bardziej

Wydawałoby się, że w dobie kryzysu gospodarczego nie znajdzie się nikt, kto nie narzekałby na brak pieniędzy. Tymczasem są tacy, którzy zacierają ręce i zbijają interes na tym niekorzystnym dla innych okresie. Właściciele budek oraz restauracji z fast-foodem odnotowują wzrost sprzedaży i zainteresowania wśród klientów.

Fast food kusi coraz bardziej
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Wydawałoby się, że w dobie kryzysu gospodarczego nie znajdzie się nikt, kto nie narzekałby na brak pieniędzy. Tymczasem są tacy, którzy zacierają ręce i zbijają interes na tym niekorzystnym dla innych okresie. Właściciele budek oraz restauracji z fast-foodem odnotowują wzrost sprzedaży i zainteresowania wśród klientów.

Szybko, tanio i pod nos!

Okazuje się, że oszczędzając na jedzeniu, częściej udajemy się do miejsc z tanimi i szybko serwowanymi potrawami. Hamburger, hot-dog czy zapiekanka mają nam zastąpić podstawowy posiłek, w wyniku czego tak szybko, jak nam przybywa kilogramów, tak restauracjom typu fast-food pieniędzy...

- Faktycznie, odkąd rozniosła się wieść o kryzysie, mam pełne ręce roboty - mówi Pani Ela sprzedająca m.in. kurczaki z rożna w jedej z gdańskich budek. - Ludzie przychodzą w porze obiadowej, więc wnioskuję, że pewnie to, co kupią u mnie, zastępuje im obiad. Nie powiem, że mnie to martwi. Wręcz przeciwnie - dodaje.

Sprzedawczyni w fast-foodzie na Świętojańskiej w Gdyni potwierdza, że ludzi jest ostatnio więcej - ale czy przez kryzys? Tu nie chce się wypowiadać. Natomiast sprzedawcy w dużych sieciach typu McDonald's mówią otwarcie - to najlepszy rok w historii polskiej spółki zarówno pod względem sprzedaży, jak i liczby klientów.

Jakby nie było, fakty są takie, że hamburgera kupimy już za trzy złote, a olbrzymią zapiekankę za pięć. Nie czekamy długo na realizację zamówienia, a czas jest dla nas bardzo istotny. Przygotowanie obiadu zajęłoby nam około godziny, a na produkty wydalibyśmy co najmniej 3 razy tyle, ile kosztuje jeden hamburger. Przepracowani i zestresowani nie mamy czasu, ochoty ani pieniędzy, by spędzać czas w kuchni. Dlatego wybieramy miejsce, gdzie zostaniemy szybko obsłużeni i nie wydamy dużej ilości pieniędzy. Na tym między innymi polega fenomen restauracji typu fast-food, gdzie jedzenie robione masowo nie jest drogie, ale nie należy do zdrowych. O jakości świadczy niska cena.

Wabienie nowego klienta...

Dzisiaj nawet zagorzali zwolennicytradycyjnej kuchni udają się częściej niż dwa razy w tygodniu do budki z hamburgerami. Który człowiek, wracając z zakupów, nie pożałuje tego, co kupił, gdy zobaczy wielki plakat z napisem "danie obiadowe za 10 zł"? Zwabiony ceną, na czas jedzenia może zapomnieć o dyskomforcie jedzenia na stojąco i na plastikowym talerzu. Potencjalny klient kolejnego dnia udaje się już na obiad do sieci restauracji z fast-foodem. Po analizie i kalkulacji swoich wydatków, dochodzi bowiem do wniosku, że traci czas i pieniądze na tradycyjnym gotowaniu. A dodatkowe godziny w kuchni mógłby poświęcić przecież na pracę i dodatkowy zarobek... Z racji wzrostu zainteresowania fast-foody są coraz tańsze, a chętnych nadal przybywa.

Istnieją także klienci, dla których codzienny posiłek poza domem jest praktykowany od bardzo dawna. Jednakże po odczuciu spadku gospodarczej formy, zmienili oni dotychczasowe miejsca pobytu. Z restauracji, w których obiady serwowane były w granicach kilkudziesięciu złotych, przenieśli się do miejsc, w których ich budżet nie przekracza kilkunastu złotych za danie. Jakość jedzenia jest zdecydowanie inna, ale w miarę upływu czasu można przyzwyczaić się do wszelkich zmian.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm