Dynia - zachodzące słońce

Całe stosy tych imponujących warzyw pojawiły się w sklepach i na straganach. Stamtąd trafiają prosto na nasze stoły. Choć do niedawna były mało popularne, dziś są coraz chętniej wykorzystywane do przeróżnych potraw. Serwowane zarówno na zimno, jak i na gorąco ? radują podniebienie każdego smakosza.

Dynia - zachodzące słońce
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Całe stosy tych imponujących warzyw pojawiły się w sklepach i na straganach. Stamtąd trafiają prosto na nasze stoły. Choć do niedawna były mało popularne, dziś są coraz chętniej wykorzystywane do przeróżnych potraw. Serwowane zarówno na zimno, jak i na gorąco - radują podniebienie każdego smakosza.

Na przyjęcie ze znajomymi można podać dynię w delikatnej zalewie, w której powinna spędzić minimum 2 godziny. Dynię obiera się ze skórki, kroi na cienkie plastry, układa na talerzu i dodaje sos - sok cytrynowy z oliwą (w proporcji 1:3), zmieszane do postaci emulsji. Całość doprawia się solą, dokładnie miesza i sowicie posypuje startym parmezanem. To szybka, idealna propozycja imprezowa.

Galaretki, słodkie zapiekanki

Równie łatwo wykonuje się pomarańczową galaretkę z dynią. Cudowne połączenie tych dwóch smaków niejedną osobę może doprowadzić do szaleństwa. Obraną dynię kroi się na paseczki i rozgotowuje. Potrzeba ok. 2 kg tak powstałej papki. Potem zalewa się wszystko sokiem z pomarańczy (1 kg) i gotuje na niewielkim ogniu przez 20 minut. Następnie trzeba jeszcze dodać kilogram cukru i skórkę startą z jednej pomarańczy. Gdy wszystko się zagotuje, wsypujemy dwa opakowania galaretki pomarańczowej i jedno duże opakowanie żelatyny. Po przegotowaniu się naszej dyniowej galaretki pozostaje przełożyć ją do słoiczków i odwrócić do góry dnem aż do wystygnięcia. Takim pysznym upominkiem możemy obdarować swoich przyjaciół.

Gdy potrzebny jest lekki, słodki obiad można zrobić ryż zapiekany z dynią. To proste, ale naprawdę pyszne danie. Ryż należy ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem mleka (około szklanki). Dynię obrać, pokroić i dusić z trzema łyżkami masła przez mniej więcej 8 minut (często mieszając). Następnie trzy łyżki masła utarte z trzema łyżkami cukru łączymy z ryżem, dynią, rodzynkami i cynamonem. Na koniec trzeba jeszcze dodać sztywną pianę z ubitych białek. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką i zapiekamy. Pycha.

Faszerowany obiad

Gdy mamy więcej czasu, możemy przygotować naprawdę wykwintne obiadowe danie. Trzeba znaleźć malutką dynię (do 1,5 kg), która posłuży do nadziana mięsnym farszem. Cielęcinę i wieprzowinę myjemy, kroimy w kawałki i mielimy w maszynce, dodając namoczoną uprzednio w mleku, odciśniętą bułkę. Całość dokładnie mieszamy, dodając sól, pieprz, jajko, pokruszony majeranek oraz posiekaną nać pietruszki.
Dynię myjemy, obieramy, odkrawamy „piętkę", wydrążamy i odrzucamy pestki. Następnie wypełniamy warzywo przygotowanym wcześniej farszem i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. Po upieczeniu polewamy sosem, który trzeba przyrządzić w następujący sposób: masło topimy, mieszamy z przesianą mąką, rozprowadzamy chłodnym mlekiem i zagotowujemy na małym ogniu, stale mieszając. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz chwilę podpiekamy. Faszerowaną dynię najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami.

Dynia gwarantuje dużo wspaniałych, przepysznych potraw o pomarańczowym zabarwieniu!

mk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów