Dynia - zachodzące słońce
Całe stosy tych imponujących warzyw pojawiły się w sklepach i na straganach. Stamtąd trafiają prosto na nasze stoły. Choć do niedawna były mało popularne, dziś są coraz chętniej wykorzystywane do przeróżnych potraw. Serwowane zarówno na zimno, jak i na gorąco ? radują podniebienie każdego smakosza.
Całe stosy tych imponujących warzyw pojawiły się w sklepach i na straganach. Stamtąd trafiają prosto na nasze stoły. Choć do niedawna były mało popularne, dziś są coraz chętniej wykorzystywane do przeróżnych potraw. Serwowane zarówno na zimno, jak i na gorąco - radują podniebienie każdego smakosza.
Na przyjęcie ze znajomymi można podać dynię w delikatnej zalewie, w której powinna spędzić minimum 2 godziny. Dynię obiera się ze skórki, kroi na cienkie plastry, układa na talerzu i dodaje sos - sok cytrynowy z oliwą (w proporcji 1:3), zmieszane do postaci emulsji. Całość doprawia się solą, dokładnie miesza i sowicie posypuje startym parmezanem. To szybka, idealna propozycja imprezowa.
Galaretki, słodkie zapiekanki
Równie łatwo wykonuje się pomarańczową galaretkę z dynią. Cudowne połączenie tych dwóch smaków niejedną osobę może doprowadzić do szaleństwa. Obraną dynię kroi się na paseczki i rozgotowuje. Potrzeba ok. 2 kg tak powstałej papki. Potem zalewa się wszystko sokiem z pomarańczy (1 kg) i gotuje na niewielkim ogniu przez 20 minut. Następnie trzeba jeszcze dodać kilogram cukru i skórkę startą z jednej pomarańczy. Gdy wszystko się zagotuje, wsypujemy dwa opakowania galaretki pomarańczowej i jedno duże opakowanie żelatyny. Po przegotowaniu się naszej dyniowej galaretki pozostaje przełożyć ją do słoiczków i odwrócić do góry dnem aż do wystygnięcia. Takim pysznym upominkiem możemy obdarować swoich przyjaciół.
Gdy potrzebny jest lekki, słodki obiad można zrobić ryż zapiekany z dynią. To proste, ale naprawdę pyszne danie. Ryż należy ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem mleka (około szklanki). Dynię obrać, pokroić i dusić z trzema łyżkami masła przez mniej więcej 8 minut (często mieszając). Następnie trzy łyżki masła utarte z trzema łyżkami cukru łączymy z ryżem, dynią, rodzynkami i cynamonem. Na koniec trzeba jeszcze dodać sztywną pianę z ubitych białek. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką i zapiekamy. Pycha.
Faszerowany obiad
Gdy mamy więcej czasu, możemy przygotować naprawdę wykwintne obiadowe danie. Trzeba znaleźć malutką dynię (do 1,5 kg), która posłuży do nadziana mięsnym farszem. Cielęcinę i wieprzowinę myjemy, kroimy w kawałki i mielimy w maszynce, dodając namoczoną uprzednio w mleku, odciśniętą bułkę. Całość dokładnie mieszamy, dodając sól, pieprz, jajko, pokruszony majeranek oraz posiekaną nać pietruszki.
Dynię myjemy, obieramy, odkrawamy „piętkę", wydrążamy i odrzucamy pestki. Następnie wypełniamy warzywo przygotowanym wcześniej farszem i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. Po upieczeniu polewamy sosem, który trzeba przyrządzić w następujący sposób: masło topimy, mieszamy z przesianą mąką, rozprowadzamy chłodnym mlekiem i zagotowujemy na małym ogniu, stale mieszając. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz chwilę podpiekamy. Faszerowaną dynię najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami.
Dynia gwarantuje dużo wspaniałych, przepysznych potraw o pomarańczowym zabarwieniu!
mk