Domowy kebab w różnych odsłonach

Kebab to jeden z najpopularniejszych fast foodów. To tradycyjne danie kuchni orientalnej w ciągu ostatnich lat podbiło podniebienia ludzi na świecie. Pierwszy kebab pochodzi z 1344 roku. Obecnie występuje w ponad dwudziestu odmianach - w zależności od kraju i regionu. W Polsce zazwyczaj kojarzy się z mięsem w bułce z dodatkiem warzyw. Jednak nie zawsze wiemy, co znajduje się w środku. Jeśli macie ochotę na coś innego niż klasyczny kebab, zobaczcie propozycje Ewy Malika Szyc-Juchnowicz.

3

Kebab to jeden z najpopularniejszych fast foodów. To tradycyjne danie kuchni orientalnej w ciągu ostatnich lat podbiło podniebienia ludzi na całym świecie. Pierwszy przepis na kebaba pochodzi z 1344 roku. Obecnie występuje w ponad dwudziestu odmianach - w zależności od kraju i regionu. W Polsce zazwyczaj podawany jest w bułce z mięsem i warzywami. Jeśli macie ochotę na coś innego niż klasyczny kebab, zobaczcie propozycje Ewy Malika Szyc-Juchnowicz.

Restauratorka zaproponowała przepisy na domowe wersje klasycznego tureckiego kebaba. Na stole pojawił się jagnięcy szisz kebap tajine w wersji śniadaniowej, kebab z makreli i chiński kewap z indyka z sezamem, marchewką i orzeszkami ziemnymi. Zobaczcie przepis na kebaba z makreli z czosnkowym toum.

Składniki:

2 makrele, sól, pieprz, płatki chilli, 1 cytryna

Na toum:

2 białka, 80 ml soku z cytryny (podzielone na dwa), 250 ml oleju słonecznikowego (podzielone na dwa), 8 ząbków czosnku, większa szczypta soli Do podania:

świeże iście ziół i sałat, pita

Przygotowanie:

Czosnek z solą rozetrzeć na pastę (można w małym blenderze) dodać białka i blendować do uzyskania białej piany. Na średnich obrotach dodać pierwszą połowę soku z cytryny cienką strużką, nie przerywając ubijania dodać pierwszą połowę oleju również cienką stróżką , czynność powtórzyć z cytryną i olejem. Przechowywać w lodówce. Makrelę wyfiletować, posolić, popieprzyć, posypać chilli i obłożyć plastrami cytryny. Odstawić na godzinę. Nadziewać na szpadki i grillować na ogniu lub w piekarniku na opcji grill.

3

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok