Trwa ładowanie...
08-02-2016 13:48

Domowy kebab w różnych odsłonach

Kebab to jeden z najpopularniejszych fast foodów. To tradycyjne danie kuchni orientalnej w ciągu ostatnich lat podbiło podniebienia ludzi na świecie. Pierwszy kebab pochodzi z 1344 roku. Obecnie występuje w ponad dwudziestu odmianach - w zależności od kraju i regionu. W Polsce zazwyczaj kojarzy się z mięsem w bułce z dodatkiem warzyw. Jednak nie zawsze wiemy, co znajduje się w środku. Jeśli macie ochotę na coś innego niż klasyczny kebab, zobaczcie propozycje Ewy Malika Szyc-Juchnowicz.

d21x3o7
d21x3o7

Kebab to jeden z najpopularniejszych fast foodów. To tradycyjne danie kuchni orientalnej w ciągu ostatnich lat podbiło podniebienia ludzi na całym świecie. Pierwszy przepis na kebaba pochodzi z 1344 roku. Obecnie występuje w ponad dwudziestu odmianach - w zależności od kraju i regionu. W Polsce zazwyczaj podawany jest w bułce z mięsem i warzywami. Jeśli macie ochotę na coś innego niż klasyczny kebab, zobaczcie propozycje Ewy Malika Szyc-Juchnowicz.

Restauratorka zaproponowała przepisy na domowe wersje klasycznego tureckiego kebaba. Na stole pojawił się jagnięcy szisz kebap tajine w wersji śniadaniowej, kebab z makreli i chiński kewap z indyka z sezamem, marchewką i orzeszkami ziemnymi. Zobaczcie przepis na kebaba z makreli z czosnkowym toum.

Składniki:

2 makrele, sól, pieprz, płatki chilli, 1 cytryna

Na toum:

2 białka, 80 ml soku z cytryny (podzielone na dwa), 250 ml oleju słonecznikowego (podzielone na dwa), 8 ząbków czosnku, większa szczypta soli Do podania:

d21x3o7

świeże iście ziół i sałat, pita

Przygotowanie:

Czosnek z solą rozetrzeć na pastę (można w małym blenderze) dodać białka i blendować do uzyskania białej piany. Na średnich obrotach dodać pierwszą połowę soku z cytryny cienką strużką, nie przerywając ubijania dodać pierwszą połowę oleju również cienką stróżką , czynność powtórzyć z cytryną i olejem. Przechowywać w lodówce. Makrelę wyfiletować, posolić, popieprzyć, posypać chilli i obłożyć plastrami cytryny. Odstawić na godzinę. Nadziewać na szpadki i grillować na ogniu lub w piekarniku na opcji grill.

d21x3o7
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj