Trwa ładowanie...
d4kc62v
Domowy kebab w różnych odsłonach
x-news
abc gotowania

Domowy kebab w różnych odsłonach

Kebab to jeden z najpopularniejszych fast foodów. To tradycyjne danie kuchni orientalnej w ciągu ostatnich lat podbiło podniebienia ludzi na świecie. Pierwszy kebab pochodzi z 1344 roku. Obecnie występuje w ponad dwudziestu odmianach - w zależności od kraju i regionu. W Polsce zazwyczaj kojarzy się z mięsem w bułce z dodatkiem warzyw. Jednak nie zawsze wiemy, co znajduje się w środku. Jeśli macie ochotę na coś innego niż klasyczny kebab, zobaczcie propozycje Ewy Malika Szyc-Juchnowicz.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d4kc62v

Kebab to jeden z najpopularniejszych fast foodów. To tradycyjne danie kuchni orientalnej w ciągu ostatnich lat podbiło podniebienia ludzi na całym świecie. Pierwszy przepis na kebaba pochodzi z 1344 roku. Obecnie występuje w ponad dwudziestu odmianach - w zależności od kraju i regionu. W Polsce zazwyczaj podawany jest w bułce z mięsem i warzywami. Jeśli macie ochotę na coś innego niż klasyczny kebab, zobaczcie propozycje Ewy Malika Szyc-Juchnowicz.

Restauratorka zaproponowała przepisy na domowe wersje klasycznego tureckiego kebaba. Na stole pojawił się jagnięcy szisz kebap tajine w wersji śniadaniowej, kebab z makreli i chiński kewap z indyka z sezamem, marchewką i orzeszkami ziemnymi. Zobaczcie przepis na kebaba z makreli z czosnkowym toum.

d4kc62v

Składniki:

2 makrele, sól, pieprz, płatki chilli, 1 cytryna

Na toum:

2 białka, 80 ml soku z cytryny (podzielone na dwa), 250 ml oleju słonecznikowego (podzielone na dwa), 8 ząbków czosnku, większa szczypta soli Do podania:

d4kc62v

świeże iście ziół i sałat, pita

Przygotowanie:

Czosnek z solą rozetrzeć na pastę (można w małym blenderze) dodać białka i blendować do uzyskania białej piany. Na średnich obrotach dodać pierwszą połowę soku z cytryny cienką strużką, nie przerywając ubijania dodać pierwszą połowę oleju również cienką stróżką , czynność powtórzyć z cytryną i olejem. Przechowywać w lodówce. Makrelę wyfiletować, posolić, popieprzyć, posypać chilli i obłożyć plastrami cytryny. Odstawić na godzinę. Nadziewać na szpadki i grillować na ogniu lub w piekarniku na opcji grill.

*Szarlotka z chleba tostowego *

d4kc62v

*Placuszki serowe z czarnej porzeczki *

Słodkie smarowidła do kanapek

Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016

d4kc62v

Podziel się opinią

Share

d4kc62v

d4kc62v