Domowy kebab w różnych odsłonach

Kebab to jeden z najpopularniejszych fast foodów. To tradycyjne danie kuchni orientalnej w ciągu ostatnich lat podbiło podniebienia ludzi na świecie. Pierwszy kebab pochodzi z 1344 roku. Obecnie występuje w ponad dwudziestu odmianach - w zależności od kraju i regionu. W Polsce zazwyczaj kojarzy się z mięsem w bułce z dodatkiem warzyw. Jednak nie zawsze wiemy, co znajduje się w środku. Jeśli macie ochotę na coś innego niż klasyczny kebab, zobaczcie propozycje Ewy Malika Szyc-Juchnowicz.

Kebab to jeden z najpopularniejszych fast foodów. To tradycyjne danie kuchni orientalnej w ciągu ostatnich lat podbiło podniebienia ludzi na całym świecie. Pierwszy przepis na kebaba pochodzi z 1344 roku. Obecnie występuje w ponad dwudziestu odmianach - w zależności od kraju i regionu. W Polsce zazwyczaj podawany jest w bułce z mięsem i warzywami. Jeśli macie ochotę na coś innego niż klasyczny kebab, zobaczcie propozycje Ewy Malika Szyc-Juchnowicz.

Restauratorka zaproponowała przepisy na domowe wersje klasycznego tureckiego kebaba. Na stole pojawił się jagnięcy szisz kebap tajine w wersji śniadaniowej, kebab z makreli i chiński kewap z indyka z sezamem, marchewką i orzeszkami ziemnymi. Zobaczcie przepis na kebaba z makreli z czosnkowym toum.

Składniki:

2 makrele, sól, pieprz, płatki chilli, 1 cytryna

Na toum:

2 białka, 80 ml soku z cytryny (podzielone na dwa), 250 ml oleju słonecznikowego (podzielone na dwa), 8 ząbków czosnku, większa szczypta soli Do podania:

świeże iście ziół i sałat, pita

Przygotowanie:

Czosnek z solą rozetrzeć na pastę (można w małym blenderze) dodać białka i blendować do uzyskania białej piany. Na średnich obrotach dodać pierwszą połowę soku z cytryny cienką strużką, nie przerywając ubijania dodać pierwszą połowę oleju również cienką stróżką , czynność powtórzyć z cytryną i olejem. Przechowywać w lodówce. Makrelę wyfiletować, posolić, popieprzyć, posypać chilli i obłożyć plastrami cytryny. Odstawić na godzinę. Nadziewać na szpadki i grillować na ogniu lub w piekarniku na opcji grill.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć