Placuszki serowe z sosem z czarnej porzeczki

Zimowa aura nie nastraja nas zbyt optymistycznie. O tej porze roku staramy się łapać każdy pomyk słońca, oczekując na wiosenne, ciepłe dni. Aby choć na chwilę zapomnieć o pogodzie, warto wprowadzić do kuchni trochę lata. Kucharz Adam Kozanecki przygotował owocowe desery. W jego menu znalazły się placuszki serowe z czarną porzeczką, risotto malinowe oraz domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem.

Zimowa aura nie nastraja nas zbyt optymistycznie. O tej porze roku staramy się łapać każdy pomyk słońca, oczekując na wiosenne, ciepłe dni. Aby choć na chwilę zapomnieć o pogodzie, warto wprowadzić do kuchni trochę lata. Kucharz Adam Kozanecki przygotował owocowe desery. W jego menu znalazły się placuszki serowe z czarną porzeczką, risotto malinowe oraz domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem.

Zobaczcie przepis na placuszki serowe. Sprawdzi się doskonale na lekkie śniadanie, ale też popołudniową przekąskę.

Składniki:

250g twarogu, 100g kwaśnej śmietany, 2 jajka, szklanka mąki, laska wanilii lub cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej, olej do smażenia, cukier puder, dżem z czarnej porzeczki.

Przygotowanie:

Biały ser rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, proszek do pieczenia/sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, by racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem, podawać z dżemem z czarnej porzeczki.

Wybrane dla Ciebie

Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm