Placuszki serowe z sosem z czarnej porzeczki
Zimowa aura nie nastraja nas zbyt optymistycznie. O tej porze roku staramy się łapać każdy pomyk słońca, oczekując na wiosenne, ciepłe dni. Aby choć na chwilę zapomnieć o pogodzie, warto wprowadzić do kuchni trochę lata. Kucharz Adam Kozanecki przygotował owocowe desery. W jego menu znalazły się placuszki serowe z czarną porzeczką, risotto malinowe oraz domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem.
Zimowa aura nie nastraja nas zbyt optymistycznie. O tej porze roku staramy się łapać każdy pomyk słońca, oczekując na wiosenne, ciepłe dni. Aby choć na chwilę zapomnieć o pogodzie, warto wprowadzić do kuchni trochę lata. Kucharz Adam Kozanecki przygotował owocowe desery. W jego menu znalazły się placuszki serowe z czarną porzeczką, risotto malinowe oraz domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem.
Zobaczcie przepis na placuszki serowe. Sprawdzi się doskonale na lekkie śniadanie, ale też popołudniową przekąskę.
Składniki:
250g twarogu, 100g kwaśnej śmietany, 2 jajka, szklanka mąki, laska wanilii lub cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej, olej do smażenia, cukier puder, dżem z czarnej porzeczki.
Przygotowanie:
Biały ser rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, proszek do pieczenia/sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, by racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem, podawać z dżemem z czarnej porzeczki.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016