Do czego naprawdę potrzebna jest szuflada pod piekarnikiem? Odpowiedź cię zaskoczy
Zazwyczaj przechowujemy w niej blaszki do ciast, patelnie, garnki czy instrukcje i gwarancje. Okazuje się jednak, że szuflada pod piekarnikiem ma zupełnie inne przeznaczenie.
Niemal wszystkie piekarniki mają na dole małą szufladę. Większość osób przechowuje w niej talerze, pokrywki i inne przyrządy kuchenne. Producenci jednak zalecają, by używać jej w zupełnie innym celu. Została zaprojektowana z myślą o tym, żeby podtrzymywać ciepło przygotowywanych potraw.
Możecie na przykład włożyć tam ziemniaki, kiedy czekacie, aż mięso się dopiecze. Krótko mówiąc, jest to szuflada, na której można umieścić danie po upieczeniu, aby utrzymało ciepło, aż do momentu podania na stół. Ta szuflada kontroluje zazwyczaj wilgotność, więc włożone do niej jedzenie nie będzie suche.
Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik i nie namęczyć się przy tym?
Nie w każdej kuchence znajduje się tego typu szuflada. Jeśli nie jesteście pewni, czy ta, w którą wyposażony jest wasz sprzęt, nadaje się do podgrzewania posiłków, sprawdźcie w instrukcji lub skontaktujcie się z producentem. Według zaleceń producentów w szufladach grzewczych nie powinno się trzymać niczego łatwopalnego. Dlatego, jeśli trzymacie w niej drewniane deski lub instrukcje obsługi kuchennych sprzętów, to natychmiast przełóżcie je w inne miejsce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl