Trwa ładowanie...
13-04-2010 13:26

Dlaczego warto pamiętać o bakaliach

Nie zawsze udaje się zrealizować deklaracje dotyczące zrzucenia zbędnych kilogramów, bo niosą one za sobą wyrzeczenia, którym nie łatwo jest podołać. Może więc warto spróbować podejść do tego inaczej.

Dlaczego warto pamiętać o bakaliachŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2hx14y
d2hx14y

Nie zawsze udaje się zrealizować deklaracje dotyczące zrzucenia zbędnych kilogramów, bo niosą one za sobą wyrzeczenia, którym nie łatwo jest podołać. Może więc warto spróbować podejść do tego inaczej.

Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie podjęcie trudu w kierunku zadbania o siebie w sposób kompleksowy. Tak, by nie wprowadzać wyłącznie ograniczeń, a raczej nastawić nasze myślenie na to, że robimy to z przyjemnością i dla własnej korzyści. Dlatego zamiast urządzać sobie głodówki, które zwykle kończą się sromotną porażką, lepiej na stałe wprowadzić zdrowe nawyki, czyli zmienić styl odżywiania, który będzie nam służył.

Bakaliowe abecadło

Doskonałym na to sposobem są bakalie. Choć są wysokokaloryczne z racji wysokiej zawartości tłuszczu, to spożywane w niewielkich ilościach, niosą z sobą całe mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Jeszcze jedną ich zaletą jest to, że bakaliowe spektrum jest dość szerokie i każdy na pewno znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Poza tym są przecież pyszne, dlatego właściwie są przekąską „doskonałą".

  • *Rodzynki *- są bogate w przeciwutleniacze. Są też dobrym źródłem błonnika. Choć są słodkie, nie powodują próchnicy i chorób dziąseł, a raczej sprzyjają zdrowiu jamy ustnej ze względu na kwas oleanolowy, który bardzo skutecznie zabija bakterie, które powodują te schorzenia. Rodzynki zawierają również wapń i bor, które pomagają zapobiegać osteoporozie. Poza tym rodzynki nie zawierają tłuszczu i cholesterolu.
    • Orzechy brazylijskie - wbrew nazwie największym ich producentem jest Boliwia. 100 g tych orzechów to ok. 687 kalorii, z czego zawartość tłuszczu 69 proc (na szczęście w większości tego najzdrowszego dla serca), w związku z czym są tuczące i nie należy jeść ich więcej niż 2-3 tygodniowo. Są one najbogatszym źródłem selenu, który sam w sobie nie jest przeciwutleniaczem, ale współdziała z witaminą E. Badania medyczne wykazały, że pomaga chronić serce, jest również skuteczny w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka piersi, raka prostaty i innych nowotworów. Pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego. Pamiętać jednak należy, że nasz organizm zużywa bardzo mało selenu, jego przedawkowanie może być toksyczne. Orzechy brazylijskie zawierają również wapń, mangan, fosfor, miedź, potas, cynk i żelazo oraz pewne ilości kwasów tłuszczowych omega-6.
    • Orzechy włoskie -są bogatym źródłem kwasów omega-3, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy, są pomocne w leczeniu astmy, reumatoidalnego zapalenia stawów, egzemy i łuszczycy. Kwas elagowy zawarty w tej odmianie orzechów to przeciwutleniacz, który wzmacnia system odpornościowy. Badania wykazały, że orzechy te są skuteczne w zapobieganiu kamieniom żółciowym u kobiet. Zawierają też melatoninę, która jest potężnym antyoksydantem oraz indukuje dobry sen. Orzechy włoskie wpływają na zwiększenie ilości dobrego cholesterolu we krwi i jednocześnie obniżają poziom złego. Są też doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych, jak żelazo, magnez, fosfor, miedź i mangan. Są pomocne w łagodzeniu zaparć. Bywają również nazywane „odżywką dla mózgu" nie tylko ze względu na ich wygląd, który przypomina mózg, ale ze względu na fakt, że zawierają one wysoki poziom kwasów omega-3.
    • Migdały - tak naprawdę są nasionami. Każdy jeden migdał to około 7 kalorii. Surowe migdały są bogate w białko i błonnik, który odgrywa znaczącą rolę w spalaniu dodatkowych kalorii. Tak więc, jeśli dążysz do zmniejszenia masy ciała, włącz je do swego menu. Migdały dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego pomagają zwalczać chorobę wieńcową. Zawierają też antyoksydanty, które usuwają wolne rodniki z naszej skóry i błon śluzowych - są przede wszystkim bogate w witaminę E. Migdały to obfitość minerałów: wapnia, magnezu, potasu, żelaza czy cynku. Zawierają także kwas foliowy, a zatem powinny po nie sięgać kobiety w ciąży, ale nie tylko, bo kwas foliowy obniża ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy. Migdały są również źródłem składników fitoodżywczych, substancji chemicznych pochodzenia roślinnego, które wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka i wiele innych chorób przewlekłych.
    • Orzechy nerkowca - oprócz protein i zdrowych tłuszczów, orzechy nerkowca zawierają składniki mineralne takie jak selen, magnez, fosfor i żelazo. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a żelazo na całe mnóstwo funkcji biologicznych organizmu, w tym transport tlenu. Fosfor odgrywa kluczową rolę we właściwym wykorzystaniu wapnia, tworzeniu kości i zębów, a także w pracy układu mięśniowego.
    • *Figi *- to doskonałe źródło, magnezu, cynku i żelaza. Figa jest najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów roślinnych. Charakteryzuje się również najwyższą wśród suszonych owoców zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu może odgrywać ważną rolą w zapobieganiu nowotworom jelita grubego, wrzodom żołądka, a nawet ułatwiać leczenie już istniejących. Wspomagają też funkcjonowanie układu hormonalnego.
d2hx14y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hx14y
Więcej tematów