Czy młode ziemniaki należy jeść bez skórki?
Ze względu na zawartość witamin pod skórką zaleca się jedzenie młodych ziemniaków tylko wyszorowanych , a nie obranych. Spróbowałam tak je jeść, jednak miały metaliczny posmak. Niezbyt dobrze się po nich czułam. Nie wiem, czy to wina konkretnych ziemniaków, czy po prostu tak przygotowane danie zawsze ma taki posmak. Czy rzeczywiście lepiej gotować i jeść je ze skórką?
Młode ziemniaki można przygotować razem ze skórką, jeśli spełnimy kilka warunków. Po pierwsze kupujemy je od sprawdzonego dostawcy, który do uprawy nie używa środków ochrony roślin, używa ich zgodnie z zaleceniami i mają krótki okres karencji lub używa naturalnych metod zwalczania chorób lub szkodników. Ziemniaki zamiast obierać możemy wyszorować pod bieżącą wodą, aż do usunięcia większości cieniutkiej skórki. Samo szorowanie skórki jednak nie wystarczy, ponieważ konieczne jest także usunięcie ewentualnych niedoskonałości warzywa np. oczka, pędy. Ziemniaki muszą być świeże, jasne, nie mogą nosić śladów uszkodzenia, psucia lub pleśni i koniecznie muszą być dojrzałe. Ziemniaki młode, lekko zielone zawierają solaninę, która może powodować mdłości, bóle brzucha i objawy ostrego zatrucia pokarmowego.