Trwa ładowanie...
śmietana
Rafał Natorski
27 listopada 2019, 09:57

Crème fraîche – jak zrobić śmietanę mistrzów kuchni

Ma aksamitną konsystencję, maślany aromat i lekko kwaskowy smak. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu świetnie nadaje się do gotowania, gdyż się nie warzy. Crème fraîche jest obowiązkowym produktem w kuchni najlepszych restauracji świata. Jak "śmietanę mistrzów" przygotować w domu?

11
15
3
Share
Crème fraîche – jak zrobić śmietanę mistrzów kuchniŹródło: Pixabay.com
d3xgcmn
d3xgcmn

Nazwa specjału, oznaczająca "świeżą śmietanę", nieprzypadkowo pochodzi z języka francuskiego – to właśnie nad Sekwaną powstała przed wiekami technologia produkcji crème fraîche i tutaj wciąż ceni się ją najbardziej. Za najlepszą uchodzi śmietana wytwarzana w Normandii, szczególnie w regionie otaczającym miasto Isigny-sur-Mer, od ponad 30 lat posiadającym prestiżowy certyfikat AOC, czyli Appellation d’origine contrze ("kontrolowane oznaczenie pochodzenia").

Czym różni się crème fraîche od zwykłej śmietany? Większą zawartością tłuszczu mlecznego, sięgającą nawet 45 proc. Dzięki temu świetnie znosi obróbkę termiczną i nie ma obaw, że zwarzy się w czasie gotowania. Obecność bakterii powodujących fermentację mlekową zapewnia natomiast produktowi gęstą, aksamitną konsystencję oraz lekko kwaskowaty smak.

To wszystko sprawia, że crème fraîche od dawna jest uznawana za "królową śmietan". Z dużym prawdopodobieństwem znajdziemy ją w lodówce każdego z najsłynniejszych szefów kuchni.

Zobacz też: Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca

Śmietanę można wykorzystać na wiele sposobów. "W kuchni ogranicza nas tylko wyobraźnia. Do śledzia pasuje kremowy dodatek. Może to być łyżka schłodzonej crème fraîche z odrobiną chrzanu" – radzi w jednym z wywiadów Wojciech Modest Amaro. Produktem można wzbogacać zupy, stanowi świetną bazę sosów i dipów, zaś Gordon Ramsey dodaje ją również do jajecznicy.

d3xgcmn

Sprawdza się w deserach, z crème fraîche przygotujemy np. pyszną bitą śmietanę. Znakomicie smakuje ze świeżymi owocami, zwłaszcza truskawami i malinami.

Crème fraîche – co w niej siedzi

Crème fraîche, jak każda śmietana, jest produktem o sporych wartościach odżywczych – bogatym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, witaminy A oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B2 i B12.

W Polsce wciąż jednak nie cieszy się zbyt dużą popularnością, w sklepach pojawia się sporadycznie, bywa też wzbogacana rozmaitymi dodatkami, których na próżno szukać w składzie oryginalnej crème fraîche. Popularnym zagęstnikiem tego typu wyrobów jest guma ksantanowa (E415) – polisacharyd otrzymywany w wyniku fermentacji węglowodanów przez bakterie Xanthomonas campestris, na który powinny szczególnie uważać osoby zmagające się z alergią na kukurydzę, pszenicę lub soję.

W sklepowej crème fraîche znajdziemy często skrobię kukurydzianą, kryjącą się pod symbolem E 1422. W małych dawkach nie jest szkodliwa, jednak jej nadmiar zaburza przyswajanie wapnia, magnezu i żelaza, a także może skutkować dolegliwościami trawiennymi: bólem brzucha, biegunką czy wzdęciami.

d3xgcmn

Może zatem warto samodzielnie przygotować crème fraîche? Wbrew pozorom zadanie nie jest zbyt trudne.

Jak zrobić crème fraîche

Czego będziemy potrzebować? Przede wszystkim dobrej jakości kremówki, czyli śmietany o zawartości tłuszczu w granicach 30-36 proc., pasteryzowanej w niskiej temperaturze (nie sprawdzą się popularne wyroby UHT). Najlepiej wybrać produkt mający w składzie tylko śmietankę i żywe kultury bakterii mlekowych, pozbawiony stabilizatorów czy konserwantów.

Do przygotowania crème fraîche niezbędny jest też dodatek zakwaszający – może być to po prostu maślanka zawierająca żywe kultury bakterii lub specjalna saszetka z bakteriami fermentacji mlekowej.

d3xgcmn

Śmietanę (200 g) przekładamy do słoika. Dodajemy do niej dwie łyżki maślanki, mieszamy, zakręcamy i pozostawiamy naczynie na noc w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze 24-25 st.). Po 24-36 godzinach masa powinna zgęstnieć i nabrać charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku. Tak przygotowane crème fraîche możemy przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Jeśli używamy startera ze szczapami bakterii, kremówkę należy najpierw podgrzać w kąpieli wodnej do temperatury ok. 30 st. i dopiero wtedy dodać mikroby (w ilości wskazanej na opakowaniu).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3xgcmn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze (3)

Dzieci widzą i słyszą. #StopMowieNienawiści.
28 listopad 2019,
agaja nie rozumiem tylko dlaczego w carrefurze dostane sery czy masla francuskie a crème fraîche jak nima tak nima....
28 listopad 2019,
Mikepo prostu Eureka..... a dla ścisłości, w Polsce w zasadzie nie ma w sklepach Creme fraiche. Akapit o dodatkach przekreśla autora bo sam sobie przeczy, zaczynając ...Czytaj całość
28 listopad 2019,
DUDIXA jaki pędzel poleca do malowania farbami po ścianach...?
d3xgcmn
d3xgcmn
d3xgcmn
d3xgcmn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (883 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.