Trwa ładowanie...
23 czerwca 2009, 12:35

Co powinniśmy jeść - posłowie wiedzą lepiej?

Prezes Polskiego Towarzystwa nad Otyłością, prof. Barbara Zahorska-Markiewicz zaproponowała, żeby medialnie walczyć z nadwagą. Promocja zdrowego odżywiania ma obejmować głównie kanały telewizyjne. Cieszące się popularnością programy kulinarne czy nawet seriale i programy śniadaniowe, mają nas uczyć, jak prawidłowo się odżywiać.

Co powinniśmy jeść - posłowie wiedzą lepiej?Źródło: archiwum, fot: archiwum
d138avx
d138avx

Prezes Polskiego Towarzystwa nad Otyłością, prof. Barbara Zahorska-Markiewicz zaproponowała, żeby medialnie walczyć z nadwagą. Promocja zdrowego odżywiania ma obejmować głównie kanały telewizyjne. Cieszące się popularnością programy kulinarne czy nawet seriale i programy śniadaniowe, mają nas uczyć, jak prawidłowo się odżywiać.

„Ponad 50 proc. Polaków ma nadwagę, w tym 20 proc. jest otyłych."

Prof. Barbara Zahorska-Markiewicz stwierdza również, że dzięki telewizji można zachęcić Polaków do jedzenia jarzyn i zdrowych potraw. Znani kucharze jak Robert Makłowicz czy Pascal Brodnicki, powinni zaprzestać używania w swoich telewizyjnych show wysokokalorycznych produktów i potraw smażonych. Powinni nauczyć odbiorców znaleźć równowagę pomiędzy codziennym spożywaniem kalorii i wydatkowaniem energii.

Posłowie wiedzą lepiej

Zdaniem niektórych posłów pomysł wydaje się możliwy do realizacji. Posłowie są zdania, że szczególnie należy promować dietetyczne pożywienie w menu kuchni regionalnej, która do tej pory zaistniała jako kuchnia smaczna, ale niezbyt zdrowa. Najlepszym narzędziem, żeby to uzyskać, jest telewizja, radio i Internet. Za ich pomocą powinno się udzielać praktycznych rad konsumentom. Poseł PSL, Aleksander Sopliński stwierdził, że „W ramach misji publicznej powinno się lansować np. zdrową zupę ogórkową i żurek zamiast tuczących pieczeni i klusek z sosem".

Znani kucharze krytykują pomysły posłów - są zdania, że w polskiej społeczności rezygnacja z mięsiw i potraw bogatych w tłuszcze nie jest możliwa. Niektóre potrawy tracą swój urok i smak, po np. zlikwidowaniu śmietany i tłustych składników. To jest „cudaczny pomysł" - protestuje Robert Makłowicz. Taka dieta wyeliminuje z polskiego jadłospisu część smacznych potraw. Najważniejsze, żeby zachować umiar w tym, co się spożywa.


d138avx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d138avx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj