Co powinniśmy jeść - posłowie wiedzą lepiej?

Prezes Polskiego Towarzystwa nad Otyłością, prof. Barbara Zahorska-Markiewicz zaproponowała, żeby medialnie walczyć z nadwagą. Promocja zdrowego odżywiania ma obejmować głównie kanały telewizyjne. Cieszące się popularnością programy kulinarne czy nawet seriale i programy śniadaniowe, mają nas uczyć, jak prawidłowo się odżywiać.

Co powinniśmy jeść - posłowie wiedzą lepiej?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Prezes Polskiego Towarzystwa nad Otyłością, prof. Barbara Zahorska-Markiewicz zaproponowała, żeby medialnie walczyć z nadwagą. Promocja zdrowego odżywiania ma obejmować głównie kanały telewizyjne. Cieszące się popularnością programy kulinarne czy nawet seriale i programy śniadaniowe, mają nas uczyć, jak prawidłowo się odżywiać.

„Ponad 50 proc. Polaków ma nadwagę, w tym 20 proc. jest otyłych."

Prof. Barbara Zahorska-Markiewicz stwierdza również, że dzięki telewizji można zachęcić Polaków do jedzenia jarzyn i zdrowych potraw. Znani kucharze jak Robert Makłowicz czy Pascal Brodnicki, powinni zaprzestać używania w swoich telewizyjnych show wysokokalorycznych produktów i potraw smażonych. Powinni nauczyć odbiorców znaleźć równowagę pomiędzy codziennym spożywaniem kalorii i wydatkowaniem energii.

Posłowie wiedzą lepiej

Zdaniem niektórych posłów pomysł wydaje się możliwy do realizacji. Posłowie są zdania, że szczególnie należy promować dietetyczne pożywienie w menu kuchni regionalnej, która do tej pory zaistniała jako kuchnia smaczna, ale niezbyt zdrowa. Najlepszym narzędziem, żeby to uzyskać, jest telewizja, radio i Internet. Za ich pomocą powinno się udzielać praktycznych rad konsumentom. Poseł PSL, Aleksander Sopliński stwierdził, że „W ramach misji publicznej powinno się lansować np. zdrową zupę ogórkową i żurek zamiast tuczących pieczeni i klusek z sosem".

Znani kucharze krytykują pomysły posłów - są zdania, że w polskiej społeczności rezygnacja z mięsiw i potraw bogatych w tłuszcze nie jest możliwa. Niektóre potrawy tracą swój urok i smak, po np. zlikwidowaniu śmietany i tłustych składników. To jest „cudaczny pomysł" - protestuje Robert Makłowicz. Taka dieta wyeliminuje z polskiego jadłospisu część smacznych potraw. Najważniejsze, żeby zachować umiar w tym, co się spożywa.


Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm