Ciasto jak z włoskiej pizzerii. Przygotujesz je w domowych warunkach

Pizza sięga czasów starożytnych Greków, którzy jedli cienkie, skroplone oliwą i posypane ziołami placki. Potem przejęli ją Włosi, a stamtąd szybko rozprzestrzeniła się na cały świat stając się idealną przekąską zarówno na wieczorną imprezę, jak i kolację w rodzinnym gronie.

pizza ciasto kuchnia jedzenie fast foodPrawdziwą pizzę przygotujesz w domowych warunkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

By móc cieszyć się pizzą w domowym zaciszu, warto poznać kilka zasad, które pomogą ci samodzielnie wypiec idealne ciasto w domu. Wystarczą odpowiednie składniki i piekarnik, jednak warto mieć na podorędziu również szereg akcesoriów, które ułatwią jej przygotowywanie.

Odpowiednie składniki to podstawa

Podstawą pizzy jest oczywiście ciasto. To czy spód będzie miękki i puszysty czy płaski i chrupiący zależy od naszych preferencji, ale również odpowiednich proporcji i składników, których używamy. Wiele osób przygotowuje pizzę z mąki typowo chlebowej, najlepiej nada się mąka pszenna typu 450 lub 550. Dzięki temu ciasto nie będzie się kruszyć i rozrywać, będzie odpowiednio elastyczne i pozwoli łatwo uformować z niej placek. Po upieczeniu ciasto będzie odpowiednio chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Dobierając drożdże, koniecznie sprawdź ich świeżość – stare mają tendencję do ciemnienia i wyraźnie wolniej wyrastają. Przed dodaniem ich do ciasta należy rozcieńczyć je w ciepłej wodzie lub mleku i poczekać aż zaczną "pracować". Ewentualnie można posłużyć się drożdżami instant, których nie trzeba wcześniej rozrabiać. Nie wpłyną na smak przygotowywanego ciasta.

Po czym poznasz dobrze ugniecione ciasto

Ugniatanie to proces, który warto rozłożyć na więcej niż dziesięć minut. Zrobisz to własnymi rękami lub za pośrednictwem robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasto. W końcowym stadium wyrabiania warto jednak wziąć je do rąk. Powinno być sprężyste do tego stopnia, że sprawi wrażenie, jakby "wyrastało" pod palcami. Pamiętaj przy tym, że nierozrobione drożdże nie powinny mieć kontaktu z solą, w przeciwnym wypadku ciasto może nie wyrosnąć.

Pamiętaj, że masa musi odpowiednio wyrosnąć, niektórzy radzą, by przygotować je nawet dwadzieścia cztery godziny przed włożeniem do piekarnika, lecz jedna lub dwie godziny w zupełności wystarczą. Po odczekaniu odpowiedniego czasu należy rozciągnąć ciasto opuszkami palców, tworząc okrąg, a następnie położyć na nim ulubione dodatki.

Jak dobrze wypiekać pizzę

W przeważającej większości decydujemy się na pieczenie pizzy w piekarniku. By ciasto wyszło idealne, musimy rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury, włączając przy tym termoobieg i wsunąć ciasto do środka dokładnie wtedy, gdy będzie on maksymalnie rozgrzany. Wysoka temperatura sprawi, że ciasto odpowiednio wyrośnie, a pizza będzie gotowa w dziesięć minut.

Gdy ciasto nieco wyrośnie, po około pięciu minutach pieczenia, należy wyciągnąć pizzę na moment, by dołożyć resztę składników. Ser należy dodać dopiero po połowie pieczenia, w przeciwnym wypadku spiecze się na twardą i nieapetyczną skorupę.

Zamiast wykładać pizzę na blachę, warto postawić na profesjonalny kamień, który równolegle rozprowadza ciepło po całej pizzy, a jednocześnie błyskawicznie wchłania wilgoć sprawiając, że ciasto nie przywiera do powierzchni. Zawsze możesz również skorzystać z osobnego pieca, który wyglądem przypomina nieco grill elektryczny. Pizza wypieczona w odpowiednim piecu nie będzie zbytnio wysuszona jak ta z piekarnika, a szybki czas nagrzewania i precyzyjne dobranie temperatury sprawiają, że pizza nie będzie się przypalać.

Stosując się do tych porad, każda przygotowana pizza będzie smakowała jak ta z profesjonalnej pizzerii. Wystarczy odrobina umiejętności i dużo cierpliwości, by poznać tajniki przygotowywania tego prostego, a jakże uniwersalnego dania.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw