Ciastka śniadaniowe, czyli słodycze jak każde inne. Cukier i tłuszcz

Wielu z nas ciągle myśli, że zbożowe ciasteczka w kolorowym opakowaniu są nieco tylko słodszą, ale również zdrową alternatywą dla porannej owsianki. Prawda jest jednak zgoła inna.

Zbożowe ciasteczka reklamowane są jako "zdrowe i pełnowartościowe"
Źródło zdjęć: © Unsplash | Daria Nepriakhina
Katarzyna Chudzik

Anna Makowska zwana "doktor Anią" - dyplomowana dietetyczka, farmaceutka i pedagog - na tapet bierze różne kwestie związane z odżywianiem. Tym razem postanowiła obalić śniadaniowy mit. Popularne ciasteczka wkładamy dzieciom do szkolnego tornistra albo zagryzamy nimi poranną kawę – wszak nawet jeśli zawierają odrobinę cukru więcej niż tradycyjna owsianka, to zdążymy tę przyjemność spalić w ciągu dnia.

Nic bardziej mylnego. Oczywiście jeśli już jemy słodycze, to rzeczywiście lepiej zrobić to rano niż wieczorem, ale równie dobrze jak "ciasteczka zbożowe z mlekiem, magnezem i witaminami" mogłybyśmy zjeść sobie kawałek sernika.

Anna Makowska rozbiera mit zdrowych ciastek jak cebulę. Płatek po płatku. Finalnie nic z niego nie pozostaje.

"Wysoka zawartość, wyselekcjonowane, wartościowe, jedyne takie, witaminy – te hasełka robią robotę. Wygląda na to, że cztery ciastka załatwią mi czasowo i zdrowotnie 'cały poranek'. Hehe" – pisze doktor Ania. Tymczasem po dokładnym przestudiowaniu opakowania, okazuje się, że w owych ciastkach jest 47 proc. zwykłej pszenicy, czyli prawie połowa składu. Jak pisze Anna Makowska, pełnoziarniste zboża stanowią 22.6 proc., czyli nieco ponad 1/5 składu.

Oprócz pszenicy i tłuszczu (olej rzepakowy lub palmowy), producent do ciastek dodał cukier, wypełniacz, spulchniacze, aromaty i galante. Pełnego mleka, którego obecność wydaje nam się oczywiste (wszak dzbanek widnieje na opakowaniu), jest w ciastkach 0.8 proc. I śladowa ilość odtłuszczonego.

W śniadaniowych ciastkach prawie 1/2 składu stanowi zwykła mąka pszenna. 1/5 składu to cukier, 1/7 –tłuszcz.

Dalej tak chętnie będziecie je kupować?

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości