Chłodnik litewski - w czym tkwi jego sekret?

Chłodnik litewski, inaczej chłodziec, to jedna z wiosenno-letnich zup, która od lat gości na polskich stołach. Jest prosta w przygotowaniu, niezwykle orzeźwiająca i pyszna. Pisał o niej już sam Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu": "Mężczyznom dano wódkę. Wtenczas wszyscy siedli i chłodziec litewski milcząc żwawo jedli". Za jego smak odpowiada przede wszystkim liście botwinki wraz z młodymi buraczkami, a także dobry nabiał. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie, dlaczego warto ją jeść i jak ją przygotować, aby wyszła idealnie.

Chłodnik litewski - w czym tkwi jego sekret?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Chłodziec w polskiej kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Chłodnik litewski, inaczej chłodziec, to jedna z wiosenno-letnich zup, która od lat gości na polskich stołach. Jest prosta w przygotowaniu, niezwykle orzeźwiająca i pyszna. Pisał o niej już sam Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu": "Mężczyznom dano wódkę. Wtenczas wszyscy siedli i chłodziec litewski milcząc żwawo jedli". Za jego smak odpowiada przede wszystkim liście botwinki wraz z młodymi buraczkami, a także dobry nabiał. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie, dlaczego warto ją jeść i jak ją przygotować, aby wyszła idealnie.

/ 7Świeża, smaczna i tradycyjna zupa

Obraz
© 123RF.COM

Już na sam widok miski pełnej różowego płynu z widocznymi kawałkami świeżych warzyw i przyprawami może pociec ślinka. Nic dziwnego, że w sezonie to często gotowana zupa, a Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi umieściła ją na liście potraw tradycyjnych. Jej nazwa to wynik politycznych działań jeszcze za czasów dynastii Jagiellońskiej. Kuchnia staropolska i litewska mieszały się i stąd niektóre dania zyskują przydomek "po litewsku". Orzeźwiającą, idealną na upały zupę wspominał też Oskar Kolber "chłodnik, robiący się zwykle z drobno pokrajanych buraków (...) i kawałków wrzuconego do zupy lodu", który w dodatku miał "swą wziętość nie tylko pod włościańską, ale i pod szlachecką strzechą". Przepisy na chłodnik po litewsku znajdziemy m.in. w "Kucharce Litewskiej" Wincentyny Zawadzkiej, "Poradniku Gospodyni Wiejskiej" z 1954 roku i książce "Sekret kucharski, czyli co jadano w
Soplicowie" Hanny Szymanderskiej.

/ 7Po pierwsze: botwina

Obraz
© 123RF.COM

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Jest niskokaloryczna - w 100 g świeżych liści znajdziemy tylko 19 kcal, a po ugotowaniu dostarczymy organizmowi 27 kcal. Prozdrowotne właściwości tego warzywa doceniano już w Babilonie. Warto obalić mit dotyczący trawienia surowych buraków - osoby o prawidłowym metabolizmie nie powinny mieć problemów żołądkowych po jej konsumpcji. Botwina to doskonałe źródło witaminy C oraz B1, a także wapnia, magnezu i sodu. Zawiera też sporo błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Botwinka pasuje nie tylko do chłodnika, ale także do sałatek - surowa pomoże w utrzymaniu wagi, a dzięki zawartości pektyn obniży poziom cholesterolu.

/ 7Po drugie: zsiadłe mleko lub kwaśna śmietana

Obraz
© Shutterstock.com

Zalety tego produktu odkryły już nasze prababcie. Mleko zsiadłe, choć nazywane też bywa skwaśniałym, nie jest produktem zepsutym. Wprost przeciwnie. Znajdujące się w nim kultury bakterii mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Napój ten dziś powoli wraca do łask i słusznie, bo to skarbnica cennych składników. Zawiera m.in. witaminę B12 niezbędną do produkcji czerwonych krwinek, witaminę A, dzięki której nasza skóra zachowuje młody wygląd oraz regulujący gospodarkę wodną i ciśnienie krwi potas.

/ 7Alternatywnie: kefir, jogurt lub maślanka

/ 7Po trzecie: dodatki

Obraz
© 123RF.COM

W ramach dodatków większość polskich gospodyń wybiera zielone ogórki, gotowane na twardo jaja. Niegdyś do chłodnika dodawano także szyjki rakowe lub inne mięso, co według znawców sztuki kulinarnej w znaczny sposób podnosi jego walory smakowe. Niektórzy chłodnik litewski serwują z ugotowanymi ziemniakami. Dla zaostrzenia smaku można dodać również pęczek świeżej rzodkiewki lub modne ostatnio kiełki. Jedno jest pewne: zupa musi być spożywana na zimno.

/ 7Jak zrobić chłodnik litewski

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pęczek boćwiny (z młodymi buraczkami), 2 gruntowe ogórki lub 1 szklarniowy, 1/2 pęczka posiekanego koperku, 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 ząbek czosnku, 2-3 jajka ugotowane na twardo, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka. Przygotowanie: boćwinę wraz z buraczkami pokroić, włożyć do garnka i zalać wodą , aby zakryła warzywa i ugotować na średnim ogniu. Gotowe warzywa przestudzić, a następnie dodać kefir oraz śmietanę. Czosnek rozgnieść i wraz ze szczypiorkiem, koperkiem i pokrojonym drobno ogórkiem dodać do chłodnika. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik litewski przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z połówkami ugotowanego na twardo jajka.

Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie