Jak wybrać najsmaczniejsze i zdrowe szparagi?
Sezon na szparagi trwa. Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" wyjaśnił, jak wybrać dobre szparagi, aby były smaczne i pozytywnie wpływały na zdrowie. Kucharz podpowiedział również, jak je obierać i jak długo można przechowywać je w lodówce. W dalszej części artykułu proponujemy inspirujące przepisy ze szparagami w roli głównej. Ale warzywa te to nie tylko pomysł na pyszne zupy, przekąski i dania główne. Mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto sięgać po te produkty?
Cechy dobrych szparagów
Skarbnica cennych składników
W Polsce najpopularniejsze są szparagi zielone i białe. Ich fioletowych kuzynów o grubych łodygach możemy skosztować np. we Włoszech lub Wielkiej Brytanii.
Już w starożytności doceniano ich smak i dobroczynny wpływ na zdrowie. Dziś szparagi są powszechnie stosowane, choć często uważa się je za towar luksusowy. Po części dzieje się tak ze względu wysoką cenę szparagów. Jednak pod koniec sezonu są tańsze. W sklepach i na straganach znajdziemy je od maja do czerwca.
Warto je włączyć do wiosennej diety nie tylko ze względu na walory smakowe. Szparagi są bowiem niskokaloryczne - 18 kcal/100 g i bogate w białko. To także cenne źródło witamin C, K i witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz prowitaminy A. W szparagach znajdziemy też sporo żelaza, potasu, magnezu oraz selen i fosfor.
Te smaczne pędy znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na nerki. Mają delikatne działanie moczopędne i przeczyszczające. Dzięki błonnikowi regulują też pracę przewodu pokarmowego. Zaletą szparagów jest też niska zawartość sodu, co czyni je idealnym produktem dla osób cierpiących na nadciśnienie. Z kolei obecne w szparagach białko - glutation, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rozwoju komórek nowotworowych oraz zwalczaniu choroby Alzheimera.
Niestety, szparagi nie są dla wszystkich. Osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe powinny ograniczyć ich spożycie.
Szparagi w kuchni
Sposobów na przygotowanie i podanie szparagów jest mnóstwo. Ważne jednak, by pamiętać, że choć zielone i białe szparagi pochodzą od tej samej rośliny, należy traktować je inaczej. Jedne i drugie mają grono swoich wiernych miłośników. Warzywa te nadają się do zapiekanek, pizzy czy jako podstawa zupy kremu. Aby w pełni docenić wspaniały szparagowy aromat, wystarczy je lekko ugotować i podać w dobrym towarzystwie. Oto kilka propozycji podania.
Szparagi zapiekane z parmezanem i pietruszką
Składniki: 1/2 kg szparagów, 1 pęczek natki pietruszki, 150 g tartego parmezanu, 100 g masła, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *obcinamy zdrewniałe końce szparagów ok. 2cm i myjemy je. Szparagi wrzucamy do wrzątku na ok 2 min i odlewamy. Sos: rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan, mieszamy dodajemy soli do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C przez 12 min. Podajemy ciepłe.
Przepis i zdjęcie Julita Strzałkowska
Bolońska lasagne ze szparagami
Składniki: 9 płatków makaronu typu lasagne,1 puszka krojonych pomidorów, 200 g passaty pomidorowej z bazylią, 400 g mięsa mielonego, 300 g zielonych szparagów, 200 g startego sera mozzarella, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku.
*Przygotowanie: *makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki. Pozostaw w całości. Czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj mięso i smaż do momentu, gdy będzie rumiane. Dodaj pomidory i passatę. Sos gotuj na wolnym ogniu 8 minut. Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu - 3 płaty. Ponownie wyłóż część sosu, ułóż kilka szparagów i posyp częścią sera. Czynność tę powtórz do wykończenia składników. Wierzch zapiekanki posmaruj sosem, ułóż szparagi i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.
Zupa Velute z zielonych szparagów
Składniki: 700 g zielonych szparagów, 200 g ziemniaków, 100 g cebuli, 300 ml mleka, 100 ml śmietany 36%, 2 łyżki płatków migdałowych, 30 ml octu balsamicznego, 2 szczypty pieprzu cayenne, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 50 ml oliwy z oliwek, 500 ml bulionu warzywnego.
Przygotowanie: szparagi umyj, następnie usuń zdrewniałe końcówki. Odetnij od każdego z nich górną część z kawałkiem łodyżki. Resztę łodyżek pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane ziemniaki. Całość zalej bulionem. Dodaj mleko, 1 szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty pieprzu cayenne. Gotuj powoli przez około 30 minut - do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zupę przecedź przez drobne sito. Końcówki szparagów z kwiatem ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie. Zupę podawaj polaną śmietaną. Na koniec udekoruj kawałkami szparagów, płatkami migdałowymi i syropem z octu balsamicznego.
Chrupiące szparagi z boczkiem
Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, 10 cienkich plastrów wędzonego boczku, 4 gałązki rozmarynu, 4 łyżki zielonego pesto.
Przygotowanie: szparagi umyj, obierz, oderwij twarde końce, gotuj 5 minut w wodzie. Odsącz, pozostaw do ostygnięcia. Każdy szparag zawiń w plasterek boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu. Smaż na patelni, aż boczek się przyrumieni. Usmażone szparagi ułóż na talerzu i dodaj pesto. Natychmiast podawaj.
Kurczak z chili bazylią i szparagami
Składniki: 500 g filety z kurczaka, 1 papryczka chilii, kilka zielonych szparagów, kilka listków bazylii, kilka listków selera.
*Przygotowanie: *pokrojonego kurczaka marynować ok 40 min. w sosie sojowym, soli, pieprzu i oliwie z oliwek. Gdy się już zamarynuje wszystko wrzucić na patelnię, dodać listki selera, pokrojoną papryczkę chili, pokrojone szparagi i podsmażyć. Dodać listki bazylii i jeszcze chwilkę poddusić. Podawać z ryżem i białym winem.
Kanapka z wędzonym łososiem i szparagami
Składniki: mała bagietka, 2-3 szparagi, garstka ugotowanego zielonego groszku, garstka świeżych liści szpinaku, kilka pomidorków koktajlowych, plaster wędzonego łososia, ricotta, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny / ocet winny.
*Przygotowanie: *szparagi, pomidorki i szpinak należy dokładnie umyć i osuszyć. Oczyszczone szparagi należy pociąć na wstążeczki za pomocą obieraczki do warzyw, włożyć do miseczki polać oliwą i skropić sokiem z cytryny bądź octem winnym. Bagietkę smarujemy ricottą, układamy wędzonego łososia, listki świeżego szpinaku, groszek, przepołowione pomidorki oraz wstążeczki szparagów. Doprawić do smaku.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia