Cenne nasionka
Jesteś miłośnikiem pestek? To dobrze! Zawierają wiele cennych składników, które wpływają na nasze zdrowie. Pamiętaj jednak, że w nadmiarze mogą zaszkodzić. Są tuczące.
Jesteś miłośnikiem pestek? To dobrze! Zawierają wiele cennych składników, które wpływają na nasze zdrowie. Pamiętaj jednak, że w nadmiarze mogą zaszkodzić. Są tuczące.
Jeśli zjesz 100 g łuskanych pestek z dyni, to możesz być pewny, że przybędzie ci dodatkowych 350 kcal oraz jakieś 18 dag tłuszczu. Jeszcze bardziej tuczące są pestki ze słonecznika. Łuskane 100 g to 570 kcal i prawie 45 dag tłuszczu. Jeśli dbasz o linię, to radzimy uważać. Proponujemy jednak, abyś nie wykreślał pestek ze swojego codziennego jadłospisu. Są ku temu poważne powody.
Wpływają na męskość
Na początek ważna informacja dla panów (zwłaszcza tych starszych): pestki z dyni są bogate w olej o nazwie cucurbitasterol. Co z tego? Zawiera on fitosterol należący do substancji chemicznych, którym udowodniono profilaktyczne działanie w zapobieganiu schorzeniom prostaty i układu moczowego! Pestki są też cennym źródłem soli mineralnych wzbogaconych fosforanami, błonnikiem oraz niewielkimi ilościami cukrów, enzymów, związków białkowych i żywic. Pomagają w walce z wypadaniem włosów i trądzikiem.
Nasiona dyni mogą być także stosowane w leczeniu i profilaktyce przeciwmiażdżycowej, stanów zapalnych skóry, błon śluzowych i łuszczeniu naskórka. Są bogatym źródłem witamin: A, B9 i B15. Z powodzeniem używane są jako dodatek do pieczywa i ciast, a także mieszanek takich jak np. musli. O ich wielkich zaletach wiedziały już nasze babcie i prababcie, które podawały pestki dzieciom - jako środek przeczyszczający na robaki (tasiemce i glisty).
Obniżają ciśnienie
Ziarno słonecznika zawiera 40 proc. tłuszczu (kwasu linolowego). Dużo, ale... jest to tłuszcz potrzebny naszemu organizmowi. Ulega bowiem przemianom do związków odpowiadających za ochronę naszego układu sercowo-naczyniowego przed zmianami degradacyjnymi oraz za odporność organizmu. Do tego zawarta w pestkach witamina E chroni organizm przed powstawaniem zakrzepów krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Badania amerykańskie dowiodły, że dzięki zawartości potasu i niewielkiej ilości sodu, pestki słonecznika mogą przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi. Są też bogate w witaminy B1 i PP, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych oraz zawierają argininę biorącą udział w regeneracji komórek, reakcjach odpornościowych i regulacji hormonalnej.
Doskonały dodatek
Więc jak jadać pestki, by cieszyć się ich zdrowotnymi zaletami? Przede wszystkim możesz je dodawać do sałatek. Tutaj zawsze idealnie się sprawdzą. Innym pomysłem będzie np. spagetti. Szybkie danie w sam raz na jesienno-zimowe popołudnie. Potrzebować będziesz ok. 500 g makaronu, 500 dag mrożonego szpinaku, 50 ml oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, pół kostki sera typu feta i odrobinę świeżo mielonego pieprzu do smaku. No i oczywiście 200 dag łuskanych pestek z dyni lub słonecznika.
Wrzucamy makaron do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy al dente i jednocześnie bieżemy się
za podsmażenie pestek. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy nasze nasionka. Gdy się lekko zarumienią dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak oraz fetę. Na koniec doprawiamy do smaku i pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem. W tym czasie możemy np. odcedzic makaron i wyłożyć do na talerze. Teraz pozostaje jedynie polać naszym szpinakowym sosem.
qk